Οι New York Times καρφώνουν τις ΗΠΑ για τις «συμβουλές» στον Ζελένσκι

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αμερικανοί αξιωματούχοι προτρέπουν τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντιμίρ Ζελένσκι να επιδείξει διάθεση για ανοικτό διπλωματικό διάλογο για τον τερματισμό του πολέμου, γράφουν οι New York Times.

Σύμφωνα με τους NYT, αυτό είναι απαραίτητο για να επηρεαστούν χώρες που δεν έχουν ενταχθεί στις αντιρωσικές κυρώσεις.

Η εφημερίδα θέτει υπό αμφισβήτηση την αποτελεσματικότητα τέτοιων διαπραγματεύσεων, αφού τα μέρη έχουν θέσει αμοιβαία απαράδεκτους όρους για το τέλος του πολέμου. Αλλά η ετοιμότητα για διπλωματία «είναι σε μεγάλο βαθμό στρατηγικής φύσης». Κοινώς οι αμερικάνοι προτρέπουν τον Ζελένσκι να παραστήσει ότι είναι έτοιμος για διάλογο, προκειμένου να μην σπάσει το μέτωπο στήριξης υπέρ της Ουκρανίας που υφίσταται σήμερα.

Οι συνομιλίες χρειάζονται για να «καθησυχάσουν τους συμμάχους» και «να καταστείλουν την αυξανόμενη επιθυμία των δυτικών χωρών να βάλουν ένα τέλος στον δαπανηρό πόλεμο».

Η Ρωσία δείχνει τώρα την ετοιμότητά της για διαπραγματεύσεις προκειμένου να μην αποξενώσει τις χώρες του «παγκόσμιου νότου», οι οποίες δεν έχουν προσχωρήσει στις κυρώσεις, αλλά τάσσονται υπέρ του πρόωρου τερματισμού της σύγκρουσης, αφού τις επιβαρύνουν με μικρότερο ή μεγαλύτερο κόστος.

Ένα τέτοιο τέλος θα άφηνε πλέον τη Ρωσία με μέρος των ουκρανικών εδαφών, δηλαδή αυτή η επιλογή είναι επωφελής για τη Μόσχα.

Ο Πούτιν εξηγεί στους συνεργάτες του ότι οι δυτικές κυρώσεις έχουν οδηγήσει σε αύξηση των παγκόσμιων τιμών των τροφίμων. Και η Δύση θα μπορούσε να λύσει αυτό το πρόβλημα συμφωνώντας με τη Μόσχα.

Στις ΗΠΑ τώρα φοβούνται ότι «ο Πούτιν μπορεί να κερδίσει το πάνω χέρι» με αυτή τη ρητορική. Και η υποστήριξη για πιο ενεργές ειρηνευτικές προσπάθειες αυξάνεται ακόμη και στις ίδιες τις ΗΠΑ, όπου οι μισοί από τους ερωτηθέντες από εταιρείες δημοσκοπήσεων τάχθηκαν υπέρ της διπλωματίας. Στη Γερμανία, το ποσοστό είναι ακόμη πιο υψηλό, φτάνει το 58%

Στις ΗΠΑ τώρα φοβούνται ότι «ο Πούτιν μπορεί να κερδίσει το πάνω χέρι» σε αυτή τη ρητορική. Και η υποστήριξη για πιο ενεργές ειρηνευτικές προσπάθειες αυξάνεται ακόμη και στις ίδιες τις ΗΠΑ, όπου οι μισοί από τους ερωτηθέντες από κοινωνιολόγους τάχθηκαν υπέρ της διπλωματίας. Στη Γερμανία, το ποσοστό είναι ακόμη υψηλό – 58%.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ