Μάλτα: Αφησαν τον πληρωμένο από τον Αλίεφ, δολοφόνο της Ντάφνι Γκαλίτσια να βγει από τη φυλακή για πάρτι

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι αρχές της Μάλτας επέτρεψαν στον καταδικασμένο δολοφόνο της δημοσιογράφου Ντάφνι Καρουάνα Γκαλίτσια, Τζορτζ Ντετζόρτζιο, να πάρει άδεια από τη φυλακή, το βράδυ της Παρασκευής, προκειμένου να παρευρεθεί σε ένα οικογενειακό… πάρτι βάπτισης, όπως αποκάλυψε η εφημερίδα Times of Malta.

Ο Ντετζόρτζιο καταδικάστηκε πέρυσι σε 40 χρόνια φυλάκισης αφού παραδέχτηκε ότι ανατίναξε το όχημα της άτυχης δημοσιογράφου. Αυτός και ο αδερφός του, Άλφρεντ, ζήτησαν έκτοτε την επανάληψη της δίκης.

Εικόνες από το πάρτι που εξασφάλισε η Times of Malta τον δείχνουν τον δολοφόνο της δημοσιογράφου να χαμογελά και να ποζάρει σε φωτογραφίες με συγγενείς. Στο πάρτι συμμετείχε τουλάχιστον ένα άτομο που θεωρείται ύποπτο για εμπλοκή του σε μεγάλο βαθμό στο οργανωμένο έγκλημα.

Ένας εκπρόσωπος του Ντετζόρτζιο επέμεινε ότι όλα «έγιναν νόμιμα, με όλα τα απαραίτητα αιτήματα και εξουσιοδότηση από τις αρχές» και πρόσθεσε ότι ο 59χρονος κατάδικος συνοδευόταν από ειδικό αστυνομικό συνοδό ο οποίος παρακολουθούσε τις κινήσεις του.

Οι αρχές της φυλακής δήλωσαν ότι ο Ντετζόρτζιο έλαβε άδεια από το δικαστήριο προκειμένου να παρευρεθεί σε μια οικογενειακή εκδήλωση μετά από δύο δικαστικά διατάγματα, παρά την αντίρρηση του Γενικού Εισαγγελέα.

«Η Υπηρεσία Σωφρονιστικών Υπηρεσιών ακολούθησε τις διαδικασίες της μετά από αυτές τις αποφάσεις».

Το καθεστώς αδειών της Μάλτας

Στη Μάλτα με βάση το ισχύον νομικό καθεστώς, οι κρατούμενοι επιτρέπεται να λάβουν άδεια από τη φυλακή, και υπό επίβλεψη, σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως μια κηδεία ή μια αξιοσημείωτη οικογενειακή εκδήλωση. Η παραχώρηση αυτή βασίζεται επίσης στην καλή συμπεριφορά στη φυλακή.

Ωστόσο, η πρόσβαση σε κρατούμενους που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν δίωξη -όπως συμβαίνει με τον Ντετζόρτζιο- ελέγχεται συνήθως αυστηρά, με άδεια που απαιτείται ακόμη και για να τους επισκεφτεί κανείς στη φυλακή. Οι φωτογραφίες από το πάρτι δείχνουν ότι του επετράπη να συναναστρέφεται ελεύθερα με άλλους καλεσμένους.

Εκτός από την καταδίκη για δολοφονία της Γκαλίτσια, ο Ντετζόρτζιο κρίθηκε ένοχος για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος αυτόν τον μήνα, προσθέτοντας άλλα τέσσερα χρόνια στη φυλάκισή του. Κατηγορείται επίσης ως συνένοχος σε μια εν εξελίξει υπόθεση σχετικά με τη δολοφονία του δικηγόρου Κάρμελ Κίρκοπp το 2015.

documentonews.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ