Αναπαράσταση της μάχη του Μαχαιρά στο μνημόσυνο του Αυξεντίου

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το ετήσιο μνημόσυνο του σταυραετού του Μαχαιρά,  Γρηγόρη Αυξεντίου τελέστηκε στην παρουσία του νέου προέδρου της Δημοκρατίας, της προέδρου της Βουλής και του αρχιεπισκόπου Κύπρου.

Μάριος Καναρίνης απο το sigmalive.com

«Η θυσία του Γρηγόρη Αυξεντίου δίνει μηνύματα αυτοθυσίας και αυταπάρνησης που αντηχούν διαχρονικά στις καρδιές των Κυπρίων. Συνειδητά επέλεξε τον θάνατο, ακολουθώντας το παράδειγμα των προγόνων μας, που συνειδητά και πρόθυμα πλήρωσαν το τίμημα για την υπεράσπιση της πατρίδας, στο πέρασμα των αιώνων της ιστορίας μας», ανέφερε στον επιμνημόσυνο της λόγο η πρόεδρος της Βουλής.

Το καλύτερο μνημόσυνο για τον Γρηγόρη Αυξεντίου θα είναι η άντληση διδαγμάτων από τη θυσία του, δήλωσε ο νέος πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης.
«Τιμούμε ως οφείλουμε, ως πρέπει, την μνήμη του Υπαρχηγού της ΕΟΚΑ, Γρηγόρη Αυξέντιου, και την ίδια στιγμή όμως, και για να δείξουμε ότι όντως τιμούμε την μνήμη του, πρέπει να παίρνουμε διδάγματα από τη θυσία του από τον ηρωικό αγώνα, του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ» συμπλήρωσε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Ο Αυξεντίου δεν θυσιάστηκε για να τουρκοποιήσουμε την Κύπρο, ο ανέφερε ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος.

«Να εμβαπτιστούμε στα νάματα εκείνου του αγώνα, και καλύτερος εμπνευστής δεν υπάρχει άλλος από τον Γρηγόρη Αυξεντίου. Ο Αυξεντίου δεν σκοτώθηκε για να τουρκοποιήσουμε την Κύπρο”.  “Να την απελευθερώσουμε, να την παραδώσουμε ελεύθερη, ώστε ο καθένας από τους κατοίκους της να απολαμβάνει τα ανθρώπινα δικαιώματα που απολαμβάνουν όλοι οι ελεύθεροι άνθρωποι» συμπλήρωσε ο Αρχιεπίσκοπος.

Του μνημόσυνου ακολούθησε τρισάγιο στο κρησφύγετο και χώρο θυσίας του ήρωα και αναπαράσταση της μάχης του Μαχαιρά.

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων και εψάλη ο Εθνικός Ύμνος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ