Πως το σήριαλ φως του Αυγερινού του 1981 έσωσε πολλές ζωές στη Περαχώρα από τους σεισμούς των Αλκυονίδων

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ ΣΑΣ
«Πως το φως του Αυγερινού έσωσε πολλές ζωές στη Περαχώρα από τους σεισμούς των Αλκυονίδων»
Πριν 4 ημέρες, στις 24/2/81 είχαμε 42 χρόνια από τα 6,7 ρίχτερ στις Αλκυωνύδες. Ακολούθησαν 6,4R και 6,3R.

Υπάρχει όμως και μια απίθανη συγκυρία που σύμφωνα με τους ντόπιους έσωσε πολλές ζωές σε ένα χωριό της Κορινθίας. Είναι η Περαχώρα, που βρίσκεται 9 χλμ. βόρεια του Λουτρακίου και αριθμούσε τότε περισσότερους από 2.000 κατοίκους.
Πολλά από τα σπίτια του χωριού κατέρρευσαν ή υπέστησαν σοβαρότατες ζημιές με αποτέλεσμα να είναι ακατάλληλα για διαμονή. Κι όμως σχεδόν όλοι οι κάτοικοι σώθηκαν. Αιτία, ένα σήριαλ…

Η ΕΡΤ μετέδιδε εκείνο το βράδυ το 12ο από τα 20 επεισόδια της σειράς «Φως του Αυγερινού». Η νουβέλα του Αλέξη Πάρνη, που είχε διασκευάσει για την τηλεόραση, είχε σκαρφαλώσει στις πρώτες θέσεις θεαματικότητας.
Ήταν από τις πρώτες εκπομπές με χρώμα στην ελληνική τηλεόραση, την εποχή που οι έγχρωμοι δέκτες ήταν ακόμα πανάκριβοι κι ως εκ τούτου ελάχιστοι στα σπίτια. Μερικά καφενεία του χωριού διέθεταν έγχρωμο δέκτη και για χάρη της σειράς δεν έπεφτε εκείνο το βράδυ καρφίτσα.
«Αυτό μας έσωσε. Το καφενείο άντεξε. Αν είχαμε πάει στα σπίτια μας κοιμηθούμε θα είχαμε εκατόμβη νεκρών», έλεγαν χαρακτηριστικά τότε οι κάτοικοι. Τις επόμενες μέρες είδαν να μπαίνει κόκκινη ένδειξη (ακατάλληλο) σε 206 σπίτια, πολλά από τα οποία είχαν καταρρεύσει.
(**) Οι Πλειάδες είναι ένα αστρικό σμήνος που βρίσκεται στον αστερισμό του Ταύρου. Η θέση του είναι σταθερή σε σχέση με τα γειτονικά άστρα. Κάτι που δεν συμβαίνει με τον Αυγερινό (ή Αποσπερίτη) που είναι ο πλανήτης Αφροδίτη, τον οποίο πολλοί μύθοι συνδέουν με την Πούλια.�Η Πούλια ή οι Πλειάδες (ή οι Επτά Αδελφές σύμφωνα με την μυθολογία και τις λαϊκές δοξασίες), είναι το αστρικό σμήνος Μ45 σε απόσταση 400 έτη φωτός από τη Γη που περιλαμβάνει πάνω από 2500 άστρα. Εμείς βλέπουμε με γυμνό μάτι έξι ή αν διαθέτουμε αετίσια όραση επτά.
(**) Ήμουν μπλοκαρισμένος πριν 4 ημέρες για μια φιλελληνική ανάρτηση μου ως συνήθως, και δεν μπορούσα να δημοσιεύσω…

ΔΗΜΟΦΙΛΗ