Σάββατο, 25 Μαρτίου, 2023

Τέμπη: Φόβοι για 113 νεκρούς

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο «αγνοούμενος» στο συγκεκριμένο επίγειο ατύχημα, δυστυχώς ενδέχεται να σημαίνει ένα με τα σίδερα. Μετά την κατακραυγή, η ελληνική δικαιοσύνη διευρύνει την έρευνα προς πάσα κατεύθυνση.

Περισσότερες από 40 ώρες έχουν περάσει από το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, με τη μετωπική σύγκρουση επιβατικής αμαξοστοιχίας, η οποία είχε κατεύθυνση τη Θεσσαλονίκη, με εμπορικό τρένο που είχε προορισμό τηΛάρισα. Επισήμως πλέον ανακοινώνονται 57 νεκροί και 56 αγνοούμενοι.

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες των τραυματιών, ενώ την ίδια ώρα, τραγικές φιγούρες είναι οι συγγενείς των θυμάτων και των αγνοούμενων. Δεν έχει τέλος η οργή και η θλίψη. Πενήντα επτά είναι οι επιβεβαιωμένοι νεκροί, δηλαδή ένας περισσότερος από αυτούς που έχουν δηλωθεί στον κατάλογο. Σήμερα είναι η τελική φάση της επιχείρησης με την έρευνα στο τρίτο βαγόνι. Σήμερα «γράφεται» η «τελευταία πράξη». Από νωρίς το πρωί θα αρχίσουν να φεύγουν οι νεκροφόρες από το νοσοκομείο της Λάρισας με τις σορούς που ανασύρθηκαν από τα τρένα. Μέχρι στιγμής, το νεκροτομείο στη Λάρισα έχει παραλάβει 57 σορούς, καθώς και 10 σάκους με ανθρώπινα μέλη. Δυο νταλίκες-ψυγεία βρίσκονται σε χώρο δίπλα από το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του νοσοκομείου. Μεταφέρει σορούς και ανθρώπινα μέλη, προκειμένου να γίνει η ταυτοποίηση.

Τον εντοπισμό των υπευθύνων ζητά ο Ντογιάκος

Με νέα παραγγελία του ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος ζητάει τον εντοπισμό των υπευθύνων «όποιοι κι αν είναι, όπου κι αν ανήκουν, απ΄ όπου και αν προέρχονται» για την τραγωδία στα Τέμπη. Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου με νέα παραγγελία του προς τον επικεφαλής της Εισαγγελίας Εφετών Λάρισας ζητάει την σε βάθος διερεύνηση, προς κάθε κατεύθυνση, την άμεση συγκέντρωση όλων των αποδείξεων. Ενδεικτικά ο κ. Ντογιάκος αναφέρει «είναι η ώρα της Δικαιοσύνης», προκειμένου να εντοπιστούν οι υπαίτιοι, «όποιοι κι αν είναι, όπου κι αν ανήκουν, από όπου και αν προέρχονται, ό,τι κι αν εκπροσωπούν». Ο εισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου επισημαίνει τους άμεσους στόχους των ερευνών, σημειώνοντας ως προτεραιότητα, την άμεση ανάγκη συλλογικής, σε αυτό το στάδιο, όλων των αποδείξεων, που θα χρησιμεύσουν στην απόδοση ευθυνών και στον εντοπισμό των υπευθύνων. Ακόμη, ο κ. Ντογιάκος σημειώνει στην παραγγελία του: «Δεν πρέπει, να παγιδευτεί η δικανική κρίση σε ποινικές ευθύνες συγκεκριμένων ατόμων και μόνο. Αντίθετα, επιβάλλεται η πλήρης διερεύνηση της υπόθεσης από κάθε πλευρά και η απόδοση ευθυνών προς πάσα κατεύθυνση, σύμφωνα με τις ουσιαστικές ποινικές διατάξεις, την ισχύουσα δικονομική τάξη».Σήμερα ολοκληρώνεται η έρευνα

Μέχρι σήμερα το μεσημέρι εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί η επιχείρηση έρευνας στον τόπο του σιδηροδρομικού δυστυχήματος. Τα γερανοφόρα οχήματα έχουν ανασηκώσει τα 2 βαγόνια τόσο το πρώτο επιβατικό της δεύτερης θέσης όσο και το βαγόνι -εστιατόριο και ταυτόχρονα οι πυροσβέστες αφαιρούν τμηματικά τα μεταλλικά στοιχεία τους προκειμένου να διευκολυνθεί η επιχείρηση έρευνας και απεγκλωβισμού. Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες επιχειρούν οι δυνάμεις παραμένουν δύσκολες καθώς κομμάτια του συρμού είναι άμορφες μάζες από τη σφοδρότητα της σύγκρουσης. 

Σήμερα η πρώτη κηδεία

Σήμερα θα τελεστεί η πρώτη κηδεία θύματος από την πολύνεκρη τραγωδία, αυτή της Αθηνάς Κατσάρα, η οποία επέβαινε στο μοιραίο τρένο. Η άτυχη γυναίκα ταξίδευε μαζί με τον σύζυγό της -ο οποίος νοσηλεύεται στο νοσοκομείο-, με προορισμό την Κατερίνη, και βρίσκονταν στα μπροστινά βαγόνια. Από νωρίς το πρωί της Πέμπτης, οι δικοί της άνθρωποι είχαν απευθύνει έκκληση σε όποιον μπορεί να την είχε δει ή γνώριζε κάτι να επικοινωνήσει μαζί τους, όμως, δυστυχώς, δεν βρίσκεται πια στη ζωή.

kideia

«Η αδελφούλα μου δεν είναι πια κοντά μας…» αναφέρει σε ανάρτησή του, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο αδελφός τής άτυχης Αθηνάς. Η Αθηνά Κατσάρα ήταν μητέρα ενός αγοριού δύο ετών. 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ