Αδιέξοδο στρατηγικής αντιμετωπίζει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αφού βλέπει πως για την ώρα καταρρέουν η μία μετά την άλλη γραμμές άμυνας που χαράσσει για να αντιμετωπίσει το κύμα οργής και κατακραυγής της κοινωνίας για την τραγωδία των Τεμπών.
Στην κυβέρνηση επικρατεί αλαλούμ, ο ένας «αδειάζει» τον άλλο, ο εκνευρισμός βουλευτών και υπουργών στα τηλεοπτικά παράθυρα είναι εμφανής περισσότερο από ποτέ, καθώς για πρώτη φορά ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση είναι αντιμέτωποι με τόσο μεγάλο κύμα λαϊκής οργής, όπως καταγράφηκε χθες και στη μεγάλη συγκέντρωση της Αθήνας και σε πολλές πόλεις της χώρας.
Η αλλαζονεια προηγείται της πτώσης. pic.twitter.com/H1xIWrPi6N
— Μαμά Μπρούνα (@mamaBRUNA) March 10, 2022
Στο Μέγαρο Μαξίμου κυριαρχεί φόβος ότι το κλίμα αυτό θα επικρατεί μέχρι τις εκλογές, η ημερομηνία των οποίων ακόμα δεν έχει κλείσει, καθώς ο πρωθυπουργός δέχεται αντικρουόμενες εισηγήσεις, η βασικότερη εκ των οποίων λέει ότι θα πρέπει οι εκλογές να γίνουν όσον το δυνατόν πιο αργά και σε ουδέτερο χρόνο, για να μπορέσει η κυβέρνηση να ανασυνταχθεί και η οργή να κοπάσει.
Επίσης, σύμφωνα με δημοσιεύματα, ορισμένοι βουλευτές προτείνουν οι εκλογές να γίνουν σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό, στις 9 Απριλίου, γιατί όσο καθυστερεί η διενέργειά τους οι κινητοποιήσεις θα συνεχίζονται και η Ν.Δ. θα χάνει συνεχώς δυνάμεις, καθώς η παράταση ενδέχεται να πολλαπλασιάσει το πολιτικό κλίμα εις βάρος της. Ωστόσο άλλοι εισηγούνται οι εκλογές να γίνουν αμέσως μετά το Πάσχα, 23 ή 30 Απριλίου, με το επιχείρημα ότι σε κάθε περίπτωση τη Μεγάλη Εβδομάδα θα εκτονωθούν οι αντιδράσεις και αμέσως μετά θα αφομοιωθούν από το εκλογικό κλίμα.
Την ίδια στιγμή το κλίμα στο Μαξίμου βαραίνουν ακόμα περισσότερο οι πληροφορίες ότι οι δημοσκοπήσεις, που διενεργούνται αυτές τις ημέρες, δείχνουν μεγάλη φθορά των δυνάμεων της Ν.Δ. Βουλευτές του κόμματος δεν κρύβουν πλέον ότι όποτε κι αν γίνουν οι εκλογές η αυτοδυναμία στη δεύτερη κάλπη, που ήταν ο βασικός στόχος του πρωθυπουργού, απομακρύνεται οριστικά και σε κάθε περίπτωση η επόμενη κυβέρνηση θα είναι κυβέρνηση συνεργασίας.
Εκφράζονται, επίσης, φόβοι ότι δυσαρεστημένοι ψηφοφόροι της Ν.Δ. θα βρουν καταφύγιο σε κόμματα προς τα δεξιά αυτής και όχι προς τον ΣΥΡΙΖΑ, γιατί, όπως λένε, η τραγωδία των Τεμπών θα πλήξει κι αυτό το κόμμα λόγω του κυβερνητικού του παρελθόντος.
Σήμερα το υπουργικό
Σήμερα συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο με θέμα την ενημέρωση από τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη για το δυστύχημα στα Τέμπη και τα μέτρα αποκατάστασης της ασφάλειας των σιδηροδρομικών μεταφορών. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, όμως, είναι αμφίβολο αν ο πρωθυπουργός στην εισήγηση θα πει οτιδήποτε σχετικό με εκλογές, καθώς δέχεται εισηγήσεις να κρατήσει χαμηλούς τόνους και να μην αναφερθεί σε αυτή τη δύσκολη περίοδο στον χρόνο της εκλογικής αναμέτρησης, για να μην ξεσηκωθεί κι άλλο ο κόσμος, παρότι, ούτως ή άλλως, η χώρα βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο κι αυτό δεν μπορεί να αλλάξει.
Η εισήγηση του κ. Μητσοτάκη αναμένεται να κινηθεί στο πνεύμα της γραπτής «διορθωτικής» δήλωσης περί συγγνώμης, που έκανε την Κυριακή, και να δεσμευτεί για πλήρη και χωρίς σκιές διερεύνηση. Θα μιλήσει ξανά για διαχρονικές παθογένειες, βάζοντας στο κάδρο των ευθυνών εμμέσως πλην σαφώς κυρίως την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να αρνηθεί τις ευθύνες της δικής του κυβέρνησης.
Παράλληλα, αναμένεται ο πρωθυπουργός να επιδιώξει πρόσθετη κοινοτική χρηματοδότηση προκειμένου να συντηρηθεί και να αναβαθμιστεί γρήγορα το υφιστάμενο δίκτυο, και θα προτείνει σε όλα τα κόμματα να δεσμευτούν ανεξαρτήτως του εκλογικού αποτελέσματος στην επόμενη Βουλή να συσταθεί ειδική επιτροπή, δηλαδή Εξεταστική Επιτροπή που θα διερευνήσει την ιστορία των Ελληνικών Σιδηροδρόμων την τελευταία εικοσαετία.