Καταρρέουν παγκοσμίως οι μετοχές των τραπεζών!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όσοι πίστευαν ότι η παρέμβαση του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών και της Federal Reserve για εγγύηση του συνόλου των καταθέσεων στις χρεοκοπημένες Silicon Valley Bank και Signature θα ήταν αρκετή να επαναφέρει την ηρεμία στις αγορές, διαψεύδονται. Τα χρηματιστηριακά ταμπλό ανά την Ευρώπη δείχνουν βαθύ κόκκινο με τις μετοχές των τραπεζών να δέχονται σφυροκόπημα. Βαρύτατο είναι το κλίμα και στην Αθήνα με τον Γενικο Δείκτη να υποχωρεί περισσότερο από 2,7% και τον τραπεζικό κλάδο να καταγράφει απώλειες 4,4% λίγο μετά στις 12:00.

Νατάσα Στασινού

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 καταγράφει πτώση 2,4% και ο τραπεζικός Stoxx Bank υποχωρεί 4,4%, ύστερα από απώλειες 3,8%. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση σε δύο διαδοχικές συνεδριάσεις από τα τέλη Φεβρουαρίου 2022, όταν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία.

Η ελβετική Credit Suisse κάνει βουτιά 7,8% και η γερμανική Commerzbank ακολουθεί με απώλειες 7,5%. Η HSBC που ανακοίνωσε ότι εξαγοράζει έναντι του συμβολικού ποσού της μίας λίρας την SVB UK, βλέπει τη μετοχή της να υποχωρεί 2,6%.

Το κύμα ρευστοποιήσεων σαρώνει όλα τα μεγάλα χρηματιστήρια της Ευρώπης. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχωρεί 2,3%, ο Dax στη Φραγκφούρτη και ο CAC 40 στο Παρίσι καταγράφουν πτώση της τάξης του 2,7% και ο FTSE MIB στο Μιλάνο βυθίζεται στο -4,3%. Νωρίς το πρωί και είχαμε πιέσεις και στα ασιατικά χρηματιστήρια με τον τραπεζικό δείκτη στο Χρηματιστήριο του Τόκιο να κάνει βουτιά 4%.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών η Attica Bank υποχωρεί σχεδόν 10%, ενώ απώλειες άνω του 4% παρουσιάζουν οι μετοχές των EΤΕ, Eurobank, Alpha Bank και Τράπεζας Πειραιώς.

Τι ανησυχεί τις αγορές;

Οι τραπεζικές χρεοκοπίες στις ΗΠΑ αφορούσαν πιστωτικά ιδρύματα που δεν έχουν ιδιαίτερη παρουσία στην Ευρώπη (με την εξαίρεση της Βρετανίας). Ειδικοί διαβεβαίωναν πως μετά και την απόφαση να προστατευθεί το σύνολο των καταθετών σε SVB και Signature δεν υπάρχουν φόβοι διάχυσης στο ευρύτερο χρηματοπιστωτικό σύστημα, ενώ περιορίζονται και οι ανησυχίες για «κανόνια» στον κλάδο των startups. Γιατί λοιπόν εξακολουθούμε να έχουμε σήμερα, Δευτέρα, τριγμούς στις αγορές;

Η ING δίνει μία πρώτη απάντηση: «Φαίνεται ότι οι αγορές συνδέουν την κατάρρευση της SVB με την αύξηση των επιτοκίων. Και γνωρίζουν ότι ο κύκλος των επιτοκιακών αυξήσεων δεν έχει κλείσει». Η SVB όντως λύγισε υπό το βάρος των επιθετικών αυξήσεων στα αμερικανικά επιτόκια, που ήρθαν να ανατρέψουν μία και πλέον δεκαετία υπερβολικά χαλαρής νομισματικής πολιτικής. Και τούτο γιατί τοποθετούσε το άφθονο ρευστό που είχε στη διάθεσή της από τις σταθερές καταθέσεις των πελατών της σε ένα θεωρητικά ασφαλές καταφύγιο: τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα. Όσο όμως η Fed αυξάνει τα επιτόκια τόσο οι αποδόσεις των τελευταίων ανεβαίνουν και οι τιμές τους υποχωρούν. Έτσι άνοιξε μία τρύπα στον ισολογισμό της. Οι επενδυτές δεν φοβούνται ότι θα μεταδοθούν τα προβλήματα της SVB στο υπόλοιπο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Αυτό που φοβούνται είναι ότι ο πόνος από τη σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής δεν θα σταματήσει στη συγκεκριμένη αμερικανική, περιφερειακή τράπεζα. Οι επιπτώσεις του ακριβού δανεισμού, δείχνουν να ανησυχούν, πολύ σύντομα θα γίνουν έντονα αισθητές σε οικονομία και επιχειρήσεις.

Η Goldman Sachs σε μία πρώτη αντίδραση στις εξελίξεις «βλέπει» να παγώνει το σχέδιο της Fed για αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης τον Μάρτιο. Ωστόσο περιμένει ότι ύστερα από μία παύση, θα έχουμε και πάλι διαδοχικές αυξήσεις επιτοκίων Μάιο, Ιούνιο και Ιούλιο, που θα οδηγήσουν το αμερικανικό επιτόκιο στο εύρος 5,25% – 5,5%.

naftemporiki.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ