Εθνικός Κήρυξ (The National Herald) : Περιμένοντας από τις ΗΠΑ τα F-16 η Τουρκία βαδίζει σε “ήπια” γραμμή με την Ελλάδα…

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Καθώς η Τουρκία χτυπήθηκε από έναν μεγάλο σεισμό και η Ελλάδα θρηνεί την τραγωδία του τρένου, οι δύο χώρες έρχονται πιο κοντά για να αναζητήσουν διάλογο και διπλωματία.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ μείωσε τον πολεμικό του τόνο, αναζητώντας ειρηνικές λύσεις παρά την επιθυμία της Τουρκίας για περισσότερα μαχητικά F-16 αμερικανικής κατασκευής. Οι επικριτές στο Κογκρέσο εμπόδισαν την προσπάθεια του Ερντογάν να αγοράσει αυτά τα μαχητικά, φοβούμενοι ότι θα χρησιμοποιηθούν εναντίον της Ελλάδας σε σύγκρουση.

Η Τουρκία βρίσκεται σε θετικές συνομιλίες με την Ελλάδα και ελπίζει να επιλύσει τα προβλήματα μέσω ειρηνικών, γειτονικών σχέσεων. Αυτό σηματοδοτεί μια αξιοσημείωτη αλλαγή στην προηγούμενη προειδοποίηση του Ερντογάν για εισβολή λόγω της παρουσίας ελληνικών στρατευμάτων στα νησιά του Αιγαίου και αντίδρασης στην πιθανή επέκταση των θαλάσσιων συνόρων της Ελλάδας.

Ερωτηθείς για την πώληση του πακέτου εκσυγχρονισμού των F-16, ο Ακάρ είπε ότι παρά τις επιφυλάξεις ορισμένων μελών του Κογκρέσου, ο Μπάιντεν –ο οποίος έχει υποστηρίξει στο παρελθόν την Ελλάδα– θέλει να ολοκληρωθεί η συμφωνία.

«Θέλουμε να επικρατήσει η κοινή λογική», είπε ο Ακάρ. «Έχουμε εκπληρώσει τις υποχρεώσεις μας και περιμένουμε το ίδιο από τους συμμάχους μας», πρόσθεσε, χωρίς να εξηγήσει πώς αντιμετωπίζει ένας σύμμαχος του ΝΑΤΟ τη Ρωσία, έναν ιδεολογικό αντίπαλο.

thenationalherald.com

ΔΗΜΟΦΙΛΗ