Σάββατο, 25 Μαρτίου, 2023

Γενική απεργία: Μαζικός ξεσηκωμός, συγκεντρώσεις και κινητοποιήσεις από δεκάδες εργατικά σωματεία με αφορμή το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Ρολά» κατεβάζει ο δημόσιος και ιδιωτικός τομέας σήμερα, Πέμπτη 16/3, καθώς ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ προχωρούν σε 24ωρη γενική απεργία για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Για ένα ολόκληρο 24ωρο δεν θα λειτουργήσει σχεδόν τίποτα, ενώ τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς στην Αττική θα κινηθούν συγκεκριμένες ώρες. Δεκάδες εργατικά σωματεία θα βρεθούν στους δρόμους για να ξεσηκωθούν. Η ΑΔΕΔΥ καλεί σε συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος στις 11:00 π.μ. Το Εργατικό Κέντρο Αθήνας αποφάσισε τη συμμετοχής στην απεργία, και καλεί στο απεργιακό συλλαλητήριο στην Πλατεία Συντάγματος, στις 11 π.μ.. Συγκέντρωση στις 11 το πρωί της ίδιας ημέρας, στο Σύνταγμα, αποφάσισε και η ΓΣΕΕ. Στην απεργία συμμετέχουν οι εκπαιδευτικοί της ΟΛΜΕ και οι υγειονομικοί, καθώς και η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία. Επίσης χειρόφρενο τραβούν Μετρό, ΗΣΑΠ, λεωφορεία και τρόλεϊ, ενώ απεργούν και οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας. Κανονικά πρόκειται να πραγματοποιηθούν τα δρομολόγια στις γραμμές που έχουν ανατεθεί στα ΚΤΕΛ. Παράλληλα λόγω της απεργίας δεν θα πραγματοποιηθούν τα δρομολόγια της Hellenic Train που θα γίνονταν με λεωφορεία. Με απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα συμμετέχουν ΟΕΝΓΕ και ΠΟΕΔΗΝ στην απεργία.

Αναλυτικά πού θα γίνουν συγκεντρώσεις στην Αθήνα

Η ΓΣΕΕ καλεί σε συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος στις 11:00
Το Εργατικό Κέντρο Αθήνας έχει κάλεσμα στην Πλατεία Συντάγματος, στις 11:00
Η ΑΔΕΔΥ απευθύνει κάλεσμα για συμμετοχή στη συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί στην -Πλατεία Κλαυθμώνος, στις 11:00
Η ΟΛΜΕ καλεί σε συγκέντρωση στην Αθήνα στις 11:00 στην πλατεία Κλαυθμώνος
Αντιεξουσιαστές, συλλογικότητες και εξωκοινοβουλευτική Αριστερά, στις 12 το μεσημέρι στα Χαυτεία
Φοιτητικοί σύλλογοι στις 11:30 στα Προπύλαια
Επιπλέον, λόγω της απεργίας που κήρυξε και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών και Μέσων Σταθερής Τροχιάς, δεν θα πραγματοποιεί δρομολόγια, καθ’ όλο το 24ωρο, ο Προαστιακός σιδηρόδρομος.

Στάσεις εργασίας στον ΟΑΣΑ

Το Συνδικάτο Εργαζομένων του ΟΑΣΑ συμμετέχει στην απεργία με στάσεις εργασίας, από την έναρξη της κυκλοφορίας ως τις 9:00 π.μ. και από τις 21:00 ως τη λήξη της κυκλοφορίας. Η έξοδος των οχημάτων από τα αμαξοστάσια θα γίνει στις 8:30 π.μ.. Την συμμετοχή τους στην απεργία έχουν ανακοινώσει επίσης οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών και Μέσων Σταθερής Τροχιάς επίσης συμμετέχει στην απεργία, ενώ για τις γραμμές του ΟΑΣΑ που έχουν ανατεθεί στα ΚΤΕΛ αναμένεται να πραγματοποιηθούν κανονικά τα δρομολόγια.

Στάσεις εργασίας στα τρόλεϊ

Με στάσεις εργασίας θα συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι στα τρόλεϊ στη σημερινή απεργία. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ένωσης Εργαζομένων ΗΛΠΑΠ – ΟΣΥ τα τρόλεϊ θα κινηθούν από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ.

Ποιες ώρες θα κινηθεί το Τραμ

Την ίδια ώρα, με κοινή ανακοίνωση, τα σωματεία στα μέσα σταθερής τροχιάς έκαναν γνωστό πως συμμετέχουν στην απεργία, ωστόσο, για τη διευκόλυνση της συμμετοχής στην απεργιακή συγκέντρωση οι συρμοί στις Γραμμές 1, 2, 3 και του Τραμ θα κινηθούν από τις 10:00 έως τις 15:00.

Κλειστά τα σχολεία

Τη συμμετοχή της στις σημερινές απεργιακές κινητοποιήσεις ανακοίνωσε η ΟΛΜΕ, με αποτέλεσμα να παραμείνουν κλειστά τα σχολεία, η οποία και καλεί τους εκπαιδευτικούς να συμμετέχουν στη συγκέντρωση στην Πλατεία Κλαυθμώνος στις 11.00 και σε όλες τις απεργιακές συγκεντρώσεις ανά τη χώρα.

Δεμένα τα πλοία

Σε ότι αφορά την ΠΝΟ, η κινητοποίηση έχει ήδη ξεκινήσει από τις 00.01 και λήγει στις 24.00 τα μεσάνυχτα απόψε.

Πώς θα λειτουργήσει ο ΟΑΣΘ

Στη Θεσσαλονίκη θα κυκλοφορούν 50 λεωφορεία με προσωπικό ασφαλείας, ενώ κανονικά θα εκτελούνται τα δρομολόγια της νυχτερινής γραμμής του Αεροδρομίου (Ν1) και της ειδικής υπηρεσίας εξυπηρέτησης ΑμεΑ, όπως ανακοίνωσε ο ΟΑΣΘ.

Ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας

Στην 24ωρη απεργία θα συμμετάσχει και η Ένωση Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας Ελλάδας. Εκτός από τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, δεμένα θα είναι και τα πλοία στα λιμάνια την Πέμπτη, ενώ η απεργία επηρεάζει και αεροπορικές πτήσεις. Συγκεκριμένα η Aegean και η Olympic Air προχωρούν σε ακυρώσεις του συνόλου των προγραμματισμένων πτήσεων του εσωτερικού και του εξωτερικού δικτύου της σήμερα λόγω της συμμετοχής της Ένωσης Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας Ελλάδος. Σε ανακοίνωση αναφέρεται ότι οι επιβάτες που διαθέτουν εισιτήρια σε πτήσεις που επηρεάζονται, θα λάβουν μήνυμα από την εταιρεία ή από τα αντίστοιχα ταξιδιωτικά γραφεία μέσω των οποίων προμηθεύτηκαν τα εισιτήριά τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ