Διαψεύδει Γεραπετρίτη ο Πρόεδρος Εργαζομένων ΟΣΕ: Δεν είναι τηλεδιοίκηση αυτό που λειτουργεί στη Λάρισα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Άδειασε» με το «γάντι» τον νέο υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Γιώργο Γεραπετρίτη, για το σύστημα τηλεδιοίκησης, ο πρόεδρος εργαζομένων ΟΣΕ Νίκος Τσικαλάκης. «Επειδή είναι καινούργιος στο υπουργείο, ίσως δεν του έχει διευκρινιστεί σωστά από τους κυρίους που τον ενημερώνουν …

Η τηλεδιοίκηση, αν λειτουργούσε, θα ήταν από το Παλαιοφάρσαλο έως το Πλατύ», είπε ο κ. Τσικαλάκης, μιλώντας στο Action24 και περιγράφοντας το τμήμα του σιδηροδρομικού δικτύου από τα νότια της Λάρισας ως τα δυτικά της Θεσσαλονίκης.

«Αυτό σημαίνει ότι θα είχαν και εικόνα του συμβάντος, πριν συμβεί, θα έβλεπαν ότι το τρένο είναι στην άλλη γραμμή … τέτοια τεχνολογία δεν υπάρχει. Υπήρχε, αλλά καταστράφηκε», πρόσθεσε.

«Αυτό που λειτουργεί στη Λάρισα είναι ο τοπικός χειρισμός του σταθμού», διευκρίνισε ο ίδιος, «έχει εικόνα … 1-2 χλμ. πριν τον σταθμό και 1-2 χλμ. μετά … το επίμαχο κλειδί ήταν εντός των ορίων του τοπικού χειρισμού … αυτό δεν είναι τηλεδιοίκηση, είναι ο τοπικός πίνακας χειρισμού», όπως επανέλαβε.

Σε ερώτηση των δημοσιογράφων αν ο κ. Γεραπετρίτης ως νέος υπουργός μετά από την συγκεκριμένη τραγωδία δεν ενημερώθηκε σωστά ή «παίζει με τις λέξεις για να μεταθέσει την ευθύνη στον ανθρώπινο παράγοντα», ο κ. Τσιλακάκης σχολίασε ότι ο υπουργός «μπορεί να μην συνειδητοποίησε ακριβώς ποια είναι η έννοια της τηλεδιοίκησης», αλλά την ίδια ώρα σημείωσε ότι στις συναντήσεις που έγιναν τον «κατέπληξε ότι ήξερε λεπτομέρειες που πολλές φορές δεν ξέρουν ακόμη και διευθύνοντες σύμβουλοι που έχουν 1 ή 2 χρόνια στον Οργανισμό».

Η επίμαχη αναφορά του κ. Γεραπετρίτη αφορά τη δήλωση ότι το κέντρο τηλεδιοίκησης της Λάρισας βρισκόταν σε πλήρη λειτουργία όταν συνέβη η σιδηροδρομική τραγωδία και πως όλη την ημέρα υπήρξε αυτόματη χάραξη μέσω τηλεδιοίκησης.

«Αυτό που συνέβη ήταν ότι ο σταθμάρχης επέλεξε αντί να κάνει την αυτόματη χάραξη να κάνει χειροκίνητη δρομολόγηση, λειτουργούσε πλήρως ο πίνακας. Θεώρησε ότι τα κλειδιά ήταν στη γραμμή ανόδου ενώ δεν ήταν και δεν βρέθηκε μπροστά στον πίνακα ελέγχου», όπως υποστήριξε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών.

«Για 5,5 χιλιόμετρα είχε δυνατότητα μπροστά στον πίνακα να δει την κίνηση της αμαξοστοιχίας. Η αυτόματη χάραξη η οποία θα είχε γλιτώσει από το κακό ήταν υποχρέωση από τη στιγμή που υπήρχε τηλεδιοίκηση στη Λάρισα, ήταν υποχρέωση που την είχε επιβάλει ο ΟΣΕ», όπως είπε, επιρρίπτοντας ευθύνες στον σταθμάρχη κάνοντας λόγο για «προσωπική επιλογή».

kontranews.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ