Σταϊκούρας: Είμαστε σε καλύτερη θέση Δεν χωρά εφησυχασμός

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Άλλο κλίμα ο Πατέλης, άλλο ο Χρήστος Σταϊκούρας. Ο υπουργός Οικονομικών σε παρέμβασή του στη Βουλή δεν προέβλεψε αν θα υπάρξει παγκόσμια κρίση και κυρίως δεν επανέλαβε την δέσμευση Πατέλη ότι «η Ελλάδα είναι στις ασφαλείς χώρες».

Προειδοποίησε ότι «δεν χωρά εφησυχασμός» και απλώς είπε ότι «το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι σαφώς σε καλύτερη θέση από ότι πριν από 4 χρόνια ώστε να απορροφήσει τυχόν κλυδωνισμούς».

Η καλύτερη θέση των ελληνικών τραπεζών αποδίδεται από τον Χρ. Σταϊκούρα σε τέσσερις λόγους:

Έχουν εξυγιάνει τους ισολογισμούς τους, με τη χρήση του προγράμματος «Ηρακλής», και διαθέτουν μονοψήφιους δείκτες μη εξυπηρετούμενων δανείων (8,7% το Δεκέμβριο του 2022).
Έχουν ενισχύσει σημαντικά τη ρευστότητά τους, μέσω αύξησης των καταθέσεων (κατά 30% ή 50 δισ. ευρώ την τετραετία) και έχουν επανακτήσει την πρόσβασή τους στις διεθνείς αγορές (εκδόσεις τίτλων και κεφαλαιακών μέσων ύψους περίπου 12,5 δισ. ευρώ).
Διατηρούν δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας αρκετά άνω του ελάχιστου ορίου (17,5% το Δεκέμβριο του 2022).
Έχουν επανέλθει σε κερδοφορία, μετά από σειρά ζημιογόνων χρήσεων.
«Παρόλα αυτά, δεν χωράει εφησυχασμός. Οι αβεβαιότητες είναι πολλές και οι προκλήσεις νέες και μεγάλες», πρόσθεσε διαβεβαιώνοντας ότι «η κυβέρνηση, σε συνεργασία με τις αρμόδιες εποπτικές αρχές, παρακολουθεί τις εξελίξεις, και θα συνεχίσει να μεριμνά για τη διασφάλιση της αναγκαίας χρηματοπιστωτικής σταθερότητας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ