Πόλεμος ανακοινώσεων ΔΣΑ – Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων με επίκεντρο συγκεκριμένο Πρωτοδίκη

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σφοδρή αντιπαράθεση έχει ξεσπάσει ανάμεσα στον ΔΣΑ και την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων μετά την απόφαση του Συλλόγου για αποχή των μελών του από τα ακροατήρια, όπου δικάζει συγκεκριμένος δικαστής.

Η αντίδραση του ΔΣΑ έχει να κάνει με το γεγονός πως ο εν λόγω πρωτοδίκης, όπως κατήγγειλε στην ιστοσελίδα του στο Facebook o Πρόεδρός του, Δημήτρης Βερβεσός: «αγνόησε την απόφαση της Ολομέλειας και του ΔΣ για αποχή των ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ μετά την πρώτη διακοπή δίκης, ενώ απομάκρυνε σύμβουλο του ΔΣΑ από την αίθουσα με τη συνδρομή αστυνομικής δύναμης».

Από τη μεριά της, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων έσπευσε από τη μεριά της να χαρακτηρίσει αντισυνταγματική την συγκεκριμένη απόφαση του ΔΣΑ, προκαλώντας την ακόμη σφοδρότερη αντίδραση εκ μέρους του κ. Βερβεσού, ο οποίος επανήλθε με ανάρτησή του στο Facebook, αναφέροντας μεταξύ άλλων:

«Χαιρόμαστε που θυμήθηκαν σήμερα όψιμα το Σύνταγμα για αυτή την περίπτωση και δεν βρήκαν μια λέξη να πουν τόσο καιρό για όσα έχουν συμβεί σε θεσμικό επίπεδο στον χώρο της Δικαιοσύνης το τελευταίο χρονικό διάστημα (γνωμοδότηση Εισαγγελέα ΑΠ για ΑΔΑΕ, ταχύτητα απονομής της Δικαιοσύνης στις υποθέσεις των funds στην Ολομέλεια, επιστολή ΠΘ σε Εισαγγελέα του ΑΠ για Τέμπη κοκ».

Ολόκληρη η ανάρτηση του κ. Βερβεσού αναφέρει:

«Όταν η ΕΝΩΣΗ ΔΙΚΑΣΤΩΝ και Εισαγγελέων εκδίδει τέτοιες ανακοινώσεις μετά τα όσα διαδραματίστηκαν χτες και προχτές με το μέλος της στα πλαίσια μια κακώς εννοούμενης συνδικαλιστικής/συναδελφικής αλληλεγγύης «ποιώντας τη νήσσα» για το γεγονός της χρήσης αστυνομικής δύναμης για την απομάκρυνση δικηγόρου από το ακροατήριο και τα λοιπά, που έλαβαν χώρα στο ΣΤ Μονομελές ΑΘΗΝΩΝ μας κάνει να είμαστε πιο βέβαιοι για το δίκιο του αγώνα μας και να τον συνεχίσουμε με μεγαλύτερη ένταση από δω και πέρα

ΟΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΠΥΡΩΝΟΥΝ ΕΤΙ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΤΟ ΦΡΟΝΗΜΑ ΜΑΣ

ΥΓ1: Χαιρόμαστε που θυμήθηκαν σήμερα όψιμα το Σύνταγμα για αυτή την περίπτωση και δεν βρήκαν μια λέξη να πουν τόσο καιρό για όσα έχουν συμβεί σε θεσμικό επίπεδο στο χώρο της Δικαιοσύνης το τελευταίο χρονικό διάστημα (γνωμοδότηση Εισαγγελέα ΑΠ για ΑΔΑΕ, ταχύτητα απονομής της Δικαιοσύνης στις υποθέσεις των funds στην Ολομέλεια, επιστολή ΠΘ σε Εισαγγελέα του ΑΠ για Τέμπη κοκ».

Eίχε προηγηθεί η ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, που ανέφερε:

«Τα τελευταία χρόνια οι συνθήκες απονομής της Δικαιοσύνης βρίσκονται στο επίκεντρο σφοδρής κριτικής απ’ όλους τους παράγοντες της δίκης, κυρίως Δικαστικούς Λειτουργούς και Δικηγόρους, οι οποίοι καλούνται να αντιμετωπίσουν τη δικαστηριακή καθημερινότητα υπό το καθεστώς υλικοτεχνικών ελλείψεων και παραλείψεων, υποστελέχωσης των γραμματειών, αλλά και ενός μη διαχειρίσιμου όγκου υποθέσεων, ειδικά στα μεγάλα Δικαστήρια της χώρας.

Εξαιτίας, δυστυχώς, της διαχρονικά ανεύθυνης πολιτικής στον χώρο της Δικαιοσύνης εκ μέρους της Πολιτείας, οι συνθήκες αυτές οδηγούν, όλο και περισσότερο, τα τελευταία χρόνια σε συγκρουσιακές καταστάσεις.

Ευθύνη και υποχρέωση όλων των θεσμικών παραγόντων, ιδίως των Διοικήσεων Δικαστικών Σχηματισμών, Δικαστικών Ενώσεων και Δικηγορικών Συλλόγων είναι να συμβάλουν στη δημιουργία κλίματος συνεργασίας και κατανόησης και να απέχουν από ενέργειες, οι οποίες οδηγούν σε αντιπαραθέσεις αλλά κυρίως μειώνουν την εμπιστοσύνη του Έλληνα πολίτη στη Δικαιοσύνη.

Οι πρόσφατες δε αποφάσεις δύο Δικηγορικών Συλλόγων και δη της Αθήνας και των Ιωαννίνων να απέχουν τα μέλη τους από τις συνεδριάσεις Δικαστηρίων, στις συνθέσεις των οποίων μετέχουν συγκεκριμένοι Δικαστικοί Λειτουργοί έρχονται σε αντίθεση με το Σύνταγμα και τους νόμους της χώρας μας, δεδομένου ότι παραβιάζεται η συνταγματική αρχή του φυσικού Δικαστή και συνεπώς τυγχάνουν ανεφάρμοστες.

Η δυνατότητα της αναβολής στην ποινική δίκη ρυθμίζεται από τον ΚΠΔ, τον οποίο και απαρέγκλιτα εφαρμόζουν οι Δικαστές. Είναι δε οξύμωρο να βάλλονται οι Δικαστικοί Λειτουργοί ως βασικοί υπαίτιοι για την καθυστέρηση της απονομής της Δικαιοσύνης και παράλληλα να στοχοποιούνται, όταν, σύμφωνα με τον νόμο, απορρίπτουν αιτήματα αναβολής.

Στόχος όλων μας πρέπει, να είναι η από κοινού αντιμετώπιση και επίλυση των προβλημάτων που πλήττουν την εικόνα της Ελληνικής Δικαιοσύνης στην κοινωνία».

tvxs.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ