Σάββατο, 25 Μαρτίου, 2023

Πρόσκληση της πρεσβείας μας στο Ισραήλ για εορτασμό της 25ης Μαρτίου με χορηγούς αμυντικές βιομηχανίες του Ισραήλ !

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μια εξαιρετικά ασυνήθιστη πρόσκληση, του του Έλληνα πρέσβη στο Ισραήλ, παρουσιάζει την Elbit και την Rafael ως χορηγούς στον εορτασμό της Ημέρας Ανεξαρτησίας

25MAR SPONSORS

greek wide final

Ένα εορταστικό -και ασυνήθιστο- προσκλητήριο “προσγειώθηκε” πρόσφατα στα γραμματοκιβώτια πολλών Ισραηλινών. Στις 29 Μαρτίου, ο Έλληνας πρέσβης στο Ισραήλ, Κυριάκος Λουκάκης, θα παραθέσει δεξίωση στο Yitzhak Rabin Center στο Τελ Αβίβ για τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου της Ελλάδας.

Η πρόσκληση σε διπλωμάτες, διευθύνοντες συμβούλους και δημοσιογράφους σε τέτοιες εκδηλώσεις είναι ρουτίνα, αλλά η πρόσκληση της Τετάρτης ξεχωρίζει.

Στο κάτω μέρος της πρόσκλησης υπάρχουν τρία πολύχρωμα εταιρικά λογότυπα: Τα δύο ανήκουν στις Ισραηλινές αμυντικές εταιρείες Elbit Systems και Rafael Advanced Defense Systems και το τρίτο ανήκει στην ελληνοβρετανική ενεργειακή εταιρεία Energean, η οποία διαχειρίζεται την πρόσφατα αναπτυγμένη υπεράκτια πλατφόρμα του Karish-Tanin. κοιτάσματα φυσικού αερίου.

Πηγές που μίλησαν στη Haaretz είπαν ότι δεν θυμούνται διπλωματική πρόσκληση που περιέχει εμπορικές χορηγίες.

Η συνεργασία μεταξύ του Ισραήλ και της Ελλάδας έχει ενισχυθεί τα τελευταία χρόνια…

Ο Οκτώβριος του 2022 ήταν ένας σημαντικός μήνας και για τις επιχειρήσεις της Elbit στην Ελλάδα.

Η ελληνική Πολεμική Αεροπορία εγκαινίασε τη νέα της υποδομή που κατασκεύασε η Elbit στην Καλαμάτα στο πλαίσιο σύμβασης 1,65 δισ. δολαρίων. «Πρόκειται για μια στρατηγική επένδυση που αντανακλά τις βαθιές σχέσεις μεταξύ των εθνών και των υπουργείων Άμυνας τους», δήλωσε ο τότε υπουργός Άμυνας Μπένι Γκαντζ.

Τον Ιανουάριο, ο Έλληνας υπουργός Άμυνας Νικόλαος Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε στο εν λόγω πρόγραμμα σε μια ομιλία που έδωσε στο ελληνικό κοινοβούλιο. «Κάποιος ήρθε μετά από χρόνια για να σπάσει τον «Γόρδιο δεσμό» του μέλλοντος της εκπαίδευσης των πιλότων μας. Αν δεν γινόταν αυτό, αν δεν είχε γίνει αυτό, οι πιλότοι μας δεν θα είχαν αεροσκάφη για εκπαίδευση».

Μια άλλη σημαντική συμφωνία διαπραγματευόταν τα τελευταία δύο χρόνια μεταξύ της Ελλάδας και της Ισραηλινής Rafael, για την απόκτηση αντιαρματικών πυραύλων Spike NLOS, βεληνεκούς άνω των 25 χιλιομέτρων.

Η αδυναμία οριστικοποίησης της συμφωνίας – ύψους 355 εκατ. ευρώ – ήταν βαθιά απογοητευτική για τους Έλληνες. Ο Παναγιωτόπουλος ανέφερε αυτή τη συμφωνία στην ομιλία του στη Βουλή τον Ιανουάριο. «Μετά από μια δύσκολη διαδικασία γεμάτη προσκρούσεις, οι διαπραγματεύσεις για την απόκτηση των κατευθυνόμενων πυραύλων Spike NLOS βρίσκονται στην τελική ευθεία».

Σε δήλωσή του τον περασμένο μήνα, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι ο στρατός θα ολοκληρώσει σύντομα την προμήθεια των πυραύλων, αφού το ΚΥΣΕΑ αποφάσισε να εγκρίνει την αγορά.

Η ελληνική πρεσβεία απάντησε: «Περιλάβαμε τα λογότυπα αυτών των εταιρειών στην πρόσκληση γιατί όντως χορηγούν μέρος των logistics που απαιτούνται για την εκδήλωση».

Η Elbit απάντησε ότι «είχε ιδρύσει και λειτουργεί το κέντρο εκπαίδευσης πτήσεων της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, ένα εμβληματικό έργο αξίας άνω του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων. Ως πράξη φιλίας, κατόπιν αιτήματος της πρεσβείας, χορηγήσαμε συμβολική χορηγία για την Εθνική Εορτή της Ελλάδας. Είναι κοινή πρακτική».

Η Rafael είπε ότι «διεξάγει τακτικά δραστηριότητες μάρκετινγκ σε εκθέσεις, συνέδρια και εκδηλώσεις όπως αυτή, όπου παρείχε μια μέτρια χορηγία που εγκρίθηκε σύμφωνα με τους κανονισμούς».

Αυτά αναφέρονται σε άρθρο της Ισραηλινής Haaretz

ΔΗΜΟΦΙΛΗ