Γονατίζουν οι δανειολήπτες με τη νέα αύξηση των επιτοκίων!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Θηλιά» στο λαιμό των δανειοληπτών, οι οποίοι έρχονται αντιμέτωποι με νέες αυξήσεις στις δόσεις των δανείων τους, βάζει η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να αυξήσει (για έκτη φορά κατά σειρά) το βασικό επιτόκιο του ευρώ κατά 0,5%, φτάνοντας στο 3,5%, στην προσπάθειά της να… φρενάρει τον πληθωρισμό.

Ωστόσο, αυτό θα επιβαρύνει περισσότερο την αποπληρωμή των δανείων που έχουν κυμαινόμενο επιτόκιο, καθώς το κόστος γίνεται ακόμα πιο μεγάλο για νοικοκυριά και επιχειρήσεις κάθε φορά που αυξάνονται τα επιτόκια.

«Είναι ένα ακόμα χτύπημα ουσιαστικά και στη μεσαία τάξη και στο επιχειρίν και στους νέους, γιατί δεν τους αφήνει να επενδύσουν», σχολίασε χαρακτηριστικά στον Alpha ένας νέος επιχειρηματίας.

Ένας άλλος καταστηματάρχης, σχολιάζει ότι «με αυτή την αύξηση των επιτοκίων θα γονατίσουν οι επιχειρηματίες. Είναι συσσωρευμένα τα προβλήματα, έρχονται από παντού, είτε από δάνεια, είτε από την ενεργειακή κρίση».

Για παράδειγμα, για δάνειο 100.000 ευρώ με κυμαινόμενο επιτόκιο και εικοσαετή διάρκεια αποπληρωμής, η μηνιαία δόση τον Ιούνιο του 2022, ήταν 536 ευρώ. Τον Φεβρουάριο του 2023 πήγε στα 667 ευρώ, ενώ με τη νέα αύξηση των επιτοκίων, τον Απρίλιο θα εκτιναχθεί στα 723 ευρώ!

Σύμφωνα με τον Alpha, η δόση του παραπάνω δανείου έχει αυξηθεί κατά 187 ευρώ, ή κατά 35%, ενώ η συνολική ετήσια επιβάρυνση θα ανέβει στα 2.244 ευρώ!

«Μας έχει κάνει πολύ δύσκολη την καθημερινότητα, να βγάλουμε τα προς το ζην πλέον. Αυτό το πράγμα κάποια στιγμή θα μας στραγγαλίσει», τόνισε γεμάτος απογοήτευση ένας ακόμη νέος επιχειρηματίας.

Άλλο παράδειγμα, για στεγαστικό δάνειο 100.000 ευρώ και διάρκεια αποπληρωμής 15 έτη με μέσο επιτόκιο 6%, ο δανειολήπτης πλήρωνε μέχρι και τον Ιούνιο 696,37 ευρώ, ενώ η νέα δόση θα ανέρχεται πλέον στα 850,35 ευρώ!

Μηνιαία επιβάρυνση δηλαδή 153,98 ευρώ, ετήσια 1.847 ευρώ, ενώ νέα ενδεχόμενη αύξηση θα στείλει τη δόση στα 905 ευρώ!

Μιλώντας στο Mega, ένας ακόμα επιχειρηματίας εξέφρασε με χαρακτηριστικό τρόπο την οργή του για την κατάσταση:

«Το πρώτο συναίσθημα είναι η οργή, η απέχθεια και το μίσος απέναντι σε ανθρώπους οι οποίοι ληστεύουν στην ουσία τον ιδρώτα του παππού, του πατρός και τον δικό μου».

Δανειολήπτες που πήραν μεγαλύτερα ποσά, όπως για παράδειγμα 200.000 ευρώ (20 έτη διάρκεια αποπληρωμής και μέσο επιτόκιο 6%), πλήρωναν μέχρι και τον Ιούνιο 1.121,25 ευρώ το μήνα, ενώ τώρα η νέα δόση τους θα ανέρχεται στα 1.446.74 ευρώ!

Μηνιαία επιβάρυνση 325 ευρώ, ετήσια 3.905 ευρώ, ενώ ενδεχόμενη νέα αύξηση των επιτοκίων θα πάει τη δόση τους στα 1.565,04 ευρώ!

Και νέα αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ τον Μάιο προεξοφλούν οι αγορές!

Σταθεροποιητικά κινήθηκαν σήμερα Παρασκευή οι αγορές ομολόγων, μία ημέρα μετά την αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ κατά 0,5%, στο 3%.

Ωστόσο η διαφαινόμενη πρόθεση της ΕΚΤ να συνεχίσει τις αυξήσεις των επιτοκίων συνεχίζει να δημιουργεί πιέσεις στην αγορά των ομολόγων ωθώντας προς τα πάνω τις αποδόσεις τους.

Στην επόμενη κρίσιμη συνεδρίαση της ΕΚΤ τον Μάιο μεγάλες επενδυτικές τράπεζες όπως η Goldman Sachs και η Morgan Stanley εκτιμούν ότι η Κεντρική Τράπεζα θα προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων της κατά 0,25%.

Η Goldman βλέπει πλέον ως οροφή για το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ το 3,5% (από 3,75% μέχρι πρότεινος), ενώ η Morgan Stanley τοποθετεί το «πλαφόν» στο 3,75% έως τον Ιούλιο (από 4% που ήταν η παλαιότερη πρόβλεψη). Η HSBC και η Barclays διατηρούν την πρόβλεψη τους ότι το βασικό επιτόκιο θα φθάσει έως το 3,5%.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ