Διαδηλώσεις στο Βελιγράδι κατά του ευρωπαϊκού σχεδίου για το Κόσοβο

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σήμερα το βράδυ Σέρβοι πολίτες πραγματοποίησαν διαδήλωση διαμαρτυρόμενοι κατά της ευρωπαϊκής συμφωνίας που αναμένεται να συζητηθεί αύριο στην Αχρίδα μεταξύ του πρωθυπουργού του Κοσσυφοπεδίου, Αλμπίν Κούρτι και του Σέρβου προέδρου, Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Σύμφωνα με τα σερβικά μέσα ενημέρωσης, η διαμαρτυρία οργανώθηκε από αντιπολιτευτικά κοινοβουλευτικά κόμματα, αλλά συμμετείχαν και πολίτες που δεν είναι υποστηρικτές των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Τρία είναι τα αιτήματα των Σέρβων διαδηλωτών, η απόρριψη του ευρωπαϊκού σχεδίου για την εξομάλυνση των σχέσεων Βελιγραδίου-Πρίστινα, η παραίτηση του προέδρου Αλεξάνταρ Βούτσιτς και η προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Δεκάδες χιλιάδες Σέρβοι πολίτες συγκεντρώθηκαν στις 18:00 στην κεντρική πλατεία της σερβικής πρωτεύουσας.

Αύριο στις 10:00 αναμένεται να ξεκινήσει η συνάντηση του Βούτσιτς με τον Κούρτι, όπου αναμένεται να γίνει λόγος για την υπογραφή της συμφωνίας για το γαλλογερμανικό σχέδιο που στόχο έχει την αμοιβαία αναγνώριση των δύο χωρών.

Ωστόσο, ο πρόεδρος της Σερβίας είχε δηλώσει νωρίτερα ότι δεν προτίθεται να υπογράψει καμία συμφωνία.

Αργά το απόγευμα ο Βούτσιτς έκανε δηλώσεις αναγνωρίζοντας ότι η θέση της Σερβίας είναι δύσκολη λόγω του εντάλματος για τη σύλληψη του Βλαντίμιρ Πούτιν από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό ΠερισκόπιοΓιῶργος  Ἐχέδωρος

ΔΗΜΟΦΙΛΗ