Πολιτικός σεισμός στην παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Χαρβαλιά με Καραμανλή και Παυλόπουλο

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δύο παλιοί γνώριμοι της πολιτικής ζωής, ο ένας πρώην πρωθυπουργός και ο άλλος τέως πρόεδρος της Δημοκρατίας, στέλνουν με την παρουσία τους σε εκδήλωση για το βιβλίο του γνωστού δημοσιογράφου και αρθρογράφου της «Δημοκρατίας» Γιώργου Χαρβαλιά, «Γιαβόλ! Αίμα, Λήθη και η Υποτέλεια», ηχηρό μήνυμα προς την κατεύθυνση διεκδίκησης των πολεμικών αποζημιώσεων και του Κατοχικού Δανείου από τη Γερμανία.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος σε ρόλο κεντρικού ομιλητή και ο Κώστας Καραμανλής που προλόγισε την έκδοση, θα βρίσκονται μαζί με πολλούς εκπροσώπους του πολιτικού, επιστημονικού και επιχειρηματικού κόσμου το βράδυ της ερχόμενης Δευτέρας 20 Μαρτίου στο αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου για την πρώτη βιβλιοπαρουσίαση του «Γιαβόλ» σε μία σειρά εκδηλώσεων που ξεκινούν με αφετηρία την Αθήνα. Και αυτό, ειδικά την περίοδο που διανύουμε, ερμηνεύεται με πολλούς τρόπους, πρωτίστως όμως  με την επιθυμία τους να κρατήσουν «ζωντανό» ακόμη και στην προεκλογική περίοδο το ζήτημα των «νόμιμων και απαραγράπτων» – όπως συνηθίζει να λέει ο Π. Παυλόπουλος-αξιώσεων προς την Γερμανία για την περίοδο της Κατοχής. Εξίσου ενδεικτικό είναι άλλωστε ότι στην παρουσίαση του «Γιαβόλ» θα παρευρίσκονται και ξένοι διπλωμάτες, χωρών που έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων όπως οι πρέσβεις της Σερβίας και της Πολωνίας.

giavolnb
Ο Γιωργος Χαρβαλιάς

Το βιβλίο του Γιώργου Χαρβαλιά που κυκλοφόρησε μόλις πριν ένα μήνα από τις εκδόσεις ΠΕΔΙΟ και ήδη καταγράφεται στα best seller της χρονιάς, φέρνει στο φως την άγνωστη ελληνογερμανική ιστορία προτάσσοντας της ζήτημα της εκκρεμούς γερμανικής οφειλής. Για τον λόγο αυτό ο Κ. Καραμανλής από την πλευρά του έχει χαρακτηρίσει στον πρόλογο του «ανεκτίμητη» την συνεισφορά του βιβλίου στην «περιγραφή, λεπτομερή εξιστόρηση και θεμελίωση των ελληνικών απαιτήσεων έναντι της Γερμανίας που απορρέουν από τη δράση της κατοχικής διοίκησης και των δυνάμεων κατοχής στα μαύρα χρόνια 1941-44».

Ο ίδιος ο συγγραφέας μιλώντας για το βιβλίο του σε πρόσφατες ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εμφανίσεις διευκρινίζει ότι αναψηλαφεί την ιστορική μνήμη με στόχο την αποκατάσταση της αλήθειας και την δικαίωση των ελληνικών απαιτήσεων. Το «Γιαβόλ» είναι μία σκληρόδετη πολυτελής έκδοση 350 σελίδων που συνοδεύεται από πέντε ανεξάρτητα φωτογραφικά παραρτήματα με ντοκουμέντα εποχής τα οποία καθηλώνουν τον αναγνώστη.

«Πρόκειται για ένα βιβλίο εξόχως αποκαλυπτικό. Όχι μόνο αναφορικά με γεγονότα που έλαβαν χώρα πίσω από το φως των προβολέων. Αλλά πρωτίστως για τον ρόλο προσώπων ή μηχανισμών που συνέβαλαν στην διαμόρφωση εξελίξεων, κάποτε καθοριστικών…», σημειώνει χαρακτηριστικά ο Κώστας Καραμανλής.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον πάντως αναμένεται και η τοποθέτηση του Προκόπη Παυλόπουλου σχετικά με το Κατοχικό Δάνειο και τις Επανορθώσεις δεδομένου μάλιστα ότι ουδέποτε έπαψε να ανακινεί το ζήτημα και όπως υποστηρίζει στο βιβλίο του ο Γιώργος Χαρβαλιάς, πιθανότατα, αυτή του η συνήθεια, του στέρησε την υποψηφιότητα για μια δεύτερη προεδρική θητεία εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας του Κυριάκου Μητσοτάκη.

A528BDC3 2D4C 4AE6 A6AF ECD07FC61D5C
Ηχηρό παρόν από Κώστα Καραμανλή και Προκόπη Παυλόπουλο

Στην παρουσίαση της 20ης Μαρτίου θα μιλήσουν ακόμη ο καθηγητής του Παντείου, πρώην πρέσβης και μόνιμος αντιπρόσωπος στο Συμβούλιο της Ευρώπης, Στέλιος Περράκης που είχε εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην Χάγη για το θέμα των αποζημιώσεων της σφαγής του Διστόμου, ο Ομότιμος Καθηγητής Γεωπολιτικής ΕΚΠΑ, Ιωάννης Μάζης, γνωστός για τις καίριες παρεμβάσεις του στα εθνικά θέματα, ο διπλωμάτης και συγγραφέας του βιβλίου «Η διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών προς την Ελλάδα», Αρης Ραδιόπουλος και η δικηγόρος Χριστίνα Σταμούλη, κόρη του αείμνηστου ευρωβουλευτή και νομάρχη, που διαχειρίζεται το αρχείο Ιωάννη Ε. Σταμούλη με σκοπό την διαρκή παρακολούθηση της Υπόθεσης του Διστόμου και γενικότερα του θέματος των πολεμικών επανορθώσεων. Στο πάνελ θα βρίσκεται φυσικά και ο συγγραφέας, Γιώργος Χαρβαλιάς, ενώ την εκδήλωση θα συντονίσει ο διευθυντής της Εστίας και γνωστός δημοσιογράφος, Μανώλης Κοττάκης.

Η είσοδος στην εκδήλωση θα είναι ελεύθερη και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Παράλληλα θα υπάρξει ζωντανή μετάδοση («live streaming») από το κανάλι της Bookia στο you tube στον σύνδεσμο

https//youtube.com/live/jov07wVjNM

και από το facebook των εκδόσεων ΠΕΔΙΟ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ