Η Ουκρανία παρέδωσε στην Τουρκία κινητήρες επιθετικού ελικοπτέρου

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Ουκρανία παρέδωσε τους κινητήρες του επιθετικού ελικοπτέρου βαριάς κλάσης T929, γνωστού και ως ATAK-II, στην Τουρκία.

 Οι κινητήρες θα χρησιμοποιηθούν στο πρώτο πρωτότυπο του ATAK-II.

Οι εργασίες συνεχίζονται στο πλαίσιο της υλοποίησης του Έργου Επιθετικών Ελικοπτέρων Βαριάς Τάξης που ξεκίνησε από την Προεδρία των Αμυντικών Βιομηχανιών (SSB) το 2019. 

Το επιθετικό ελικόπτερο T929 Ağır Sınıf (Βαριάς Τάξης), γνωστό και ως ATAK-II, έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιήσει την παρθενική του πτήση φέτος.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του «SavunmaSanayiST» η Ουκρανία παρέδωσε τους δύο πρώτους κινητήρες Turboshaft TV3-117VMA-SBM1V-01T στην Τουρκία, οι οποίοι θα χρησιμοποιηθούν στο πρώτο πρωτότυπο του ATAK-II με το όνομα T0.

 Στις 27 Ιανουαρίου 2023, οι κινητήρες έφτασαν στις εγκαταστάσεις της Τουρκικής Αεροδιαστημικής Βιομηχανίας. 

Το πρώτο πρωτότυπο του επιθετικού ελικοπτέρου βαριάς κλάσης T929, το οποίο αυτή τη στιγμή συναρμολογείται, αναμένεται να ενσωματώσει τους κινητήρες και να ξεκινήσει τις δοκιμές εδάφους αυτόν τον μήνα.

Οι πρώτοι χρήστες του επιθετικού ελικοπτέρου βαριάς κλάσης T929 θα είναι η Διοίκηση των  Τουρκικών Χερσαίων Δυνάμεων και η Διοίκηση των Τουρκικών Ναυτικών Δυνάμεων.

Η Ουκρανία θα προμηθεύσει στην Τουρκία 14 κινητήρες

Στο πλαίσιο της συμφωνίας της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας με την ουκρανική εταιρεία Motor Sich, θα παραδοθούν 14 κινητήρες για το ATAK-II.

Ενώ σχεδιάζεται να παραδοθούν συνολικά 14 κινητήρες μέχρι το 2025, η πρώτη παράδοση των κινητήρων που θα ανήκουν στο Επιθετικό Ελικόπτερο Βαριάς Τάξης είχε προγραμματιστεί να γίνει τον Σεπτέμβριο του 2022, ως 2 τεμάχια. Ωστόσο, λόγω των συνθηκών πολέμου στην Ουκρανία, οι παραδόσεις καθυστέρησαν κατά 4 μήνες.

Το T929, το οποίο βρίσκεται υπό ανάπτυξη, είναι στην ίδια κατηγορία με το αμερικανικής κατασκευής AH-64 Apache και το ρωσικής κατασκευής Ka-52.

1

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό ΠερισκόπιοΓιῶργος  Ἐχέδωρος

ΔΗΜΟΦΙΛΗ