Μαύρη Δευτέρα για τα Χρηματιστήρια: Πάτωσαν οι μετοχές των Credit Suisse και UBS μετά τον γάμο

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το αίσθημα ασφάλειας και σταθερότητας που προσπάθησαν να καλλιεργήσουν οι παγκόσμιες κεντρικές τράπεζες «χαιρετίζοντας» τον «γάμο από προξενιό» της ελβετικής προβληματικής Credit Suisse με την UBS, οι παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές κινήθηκαν στα «κόκκινα».

Ρόλο στο αρνητικό ντελίριο των ευρωπαϊκών και ασιατικών Χρηματιστηρίων έπαιξε η αιφνιδιαστική διαγραφή των ομολόγων Additional Tier 1 (AT1) της Credit Suisse αξίας 17 δισ. δολαρίων, με χιλιάδες ομολογιούχους, να βλέπουν τις επενδύσεις εκατομμυρίων να μηδενίζονται εν μία νυκτί.

Κόκκινα τα ταμπλό στα Χρηματιστήρια

Ο αγώνας στον οποίο επιδόθηκαν οι ευρωπαϊκοί φορείς της αγοράς ώστε να κλείσει το ντιλ των δύο τραπεζών και να αποφευχθεί ένα μαζικό sell off, δεν έφερε αποτέλεσμα.

Την αρχή έκαναν τα Χρηματιστήρια στην Ασία με τους δείκτες τους να σημειώνουν σημαντική πτώση.

Ο δείκτης Hang Seng κατέγραψε τη μεγαλύτερη απώλεια σημειώνοντας πτώση άνω του 3%. Ο μεγαλύτερος χαμένος του δείκτη HSI ήταν η HSBC, η οποία διολίσθησε κατά 6,51%, ενώ η Standard Chartered έχασε 3,81%. Ο δείκτης Hang Seng Tech σημείωσε πτώση 3,37%.

Στην ηπειρωτική Κίνα, ο Shanghai Composite σημείωσε πτώση 0,2%. Ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei 225 σημείωσε απώλειες 1,42%, κλείνοντας στις 26.945,67 μονάδες και ο Topix σημείωσε πτώση 1,54% για να κλείσει στις 1.929,3 μονάδες.

Τη σκυτάλη πήραν τα ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, όπου τραπεζικές μετοχές και ομόλογα κατέγραψαν κατακόρυφη βουτιά.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημειώνει πτώση 1,4%, με τον κλάδο των τραπεζών να χάνει 5,3%. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχωρεί κατά 1,35% στις 7.236 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει πτώση 1,56% στις 14.537 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται χαμηλότερα κατά 1,44% στις 6.826 μονάδες.

Η Deutsche Bank έφτασε να χάνει 10,9% (πλέον -3,9%) και η Commerzbank 8,5% (αυτή την ώρα στο -3%). Οι γαλλικές τράπεζες BNP Paribas και Société Générale σημείωναν νωρίτερα απώλειες περίπου 3% και 4%, αντίστοιχα.

Οι μετοχές της Standard Chartered έχαναν 7,7%, αλλά μαζεύονται στο -4%, ενώ οι Natwest και Barclays υποχωρούν πλέον 3% και 4%, από -7,8% και -7,4%, προηγουμένως αντίστοιχα.

Κατέρρευσαν οι μετοχές της Credit Suisse και της UBS

Οι μετοχές της Credit Suisse κατέρρευσαν κατά 63% περίπου, ενώ η UBS διαπραγματεύτηκε 14% χαμηλότερα. Ο τραπεζικός δείκτης της Ευρώπης υποχώρησε σχεδόν 5,5%.

Αντέχει το Χρηματιστήριο Αθηνών

Το ελληνικό χρηματιστήριο άνοιξε αρχικά με μεγάλες απώλειες στο -2,15% και στις 998 μονάδες, με τις τράπεζες να πέφτουν έως και 4,67%, Ωστόσο, μετά το πρώτο ημίωρο γύρισε σε θετικός έδαφος.

Αναλυτές εκτιμούν ότι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος αυτή τη στιγμή είναι πώς θα απαντήσει ο ευρύτερος τραπεζικός τομέας στη διάσωση της Credit Suisse καθώς και στη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας για τον καθορισμό των επιτοκίων την Τετάρτη, όπου οι αγορές είναι μοιρασμένες για το τι θα αποφασιστεί τελικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ