Ο αρχηγός της ΕΛΑΣ καταγγέλλει ότι καρατομήθηκε από το ΚΥΣΕΑ επειδή το ζήτησαν από το Μαξίμου άγνωστα «κέντρα εξουσίας

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δεν έχει ξανασυμβεί κάτι παρόμοιο. Όχι μόνον το ΚΥΣΕΑ απέπεμψε τον αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, στρατηγό Κωνσταντίνο Σκούμα (φωτογραφία), έναν μόλις μήνα μετά την ανανέωση της θητείας του, αλλά και ο ίδιος αντέδρασε με επιστολή διά της οποίας καταγγέλλει «κέντρα εξουσίας» που οδήγησαν στην βίαιη διακοπή της υπηρεσίας του. Τονίζει μάλιστα ότι αιτία της αποπομπής του υπήρξαν: «Οι αποφάσεις μου να δρω όπως το Σύνταγμα ορίζει και η Κοινωνία απαιτεί».

εφημερίδα «Εστία»

Αν και ο κ. Σκούμας δεν κατονομάζει το «επιτελικό κράτος», πολλοί θεωρούν ότι σε αυτό αναφέρεται όταν ομιλεί για «κέντρα εξουσίας», ενώ από την ανάγνωση τόσο της επιστολής όσο και των γεγονότων που διαμορφώνουν την περιρρέουσα ατμόσφαιρα, προκύπτει (όπως άλλως τε και ο ίδιος αναφέρει) ότι η απόφαση απομάκρυνσής του του ελήφθη εξαιτίας αφ’ ενός της άρνησής του να απογυμνώσει από απαραίτητο προσωπικό τα αστυνομικά τμήματα προκειμένου να διατεθούν οι αστυφύλακες –δίκην «σεκιουριτάδων» σε πρόσωπα που δεν δικαιούνται, πρόσωπα συνδεόμενα με την διαπλοκή, και αφετέρου, στο γεγονός ότι οι εισηγήσεις κατά τις πρόσφατες κρίσεις αξιωματικών αγνοήθηκαν.

Προβαίνοντας σε ευθεία βολή κατά του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, επισημαίνει: «Αγνοήθηκαν οι, υπηρεσιακά τεκμηριωμένες, αντιρρήσεις μου για πρόσωπα σε μια πρωτοφανή απαξίωση του θεσμικού ρόλου του Αρχηγού και επομένως δεν θα αναλάβω ευθύνες του πολιτικού μου προϊσταμένου». Η αναφορά μάλιστα δημιουργεί ανησυχίες, για το που θα οδηγήσουν την Αστυνομία οι επιλογές προσώπων που έγιναν τώρα.

Η επιστολή του στρατηγού Σκούμα:

«Μοναδικό κριτήριο διαχρονικά κατά την, επί σειρά ετών, υπηρεσιακή μου διαδρομή υπήρξε η προσφορά προς την κοινωνία και τον κάθε πολίτη, χωρίς εξαιρέσεις και χωρίς διακρίσεις.

»Η επιχειρησιακή μου ικανότητα και αποτελεσματικότητα είναι διαγνωσμένες εν τοις πράγμασι, τόσο στη διαχείριση της υβριδικής απειλής χιλιάδων μεταναστών στα σύνορα της χώρας μας στον Έβρο το 2020 και την αντιμετώπιση της εξέγερσης 10.000 μεταναστών στη Λέσβο όσο και στην καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος με απτά στατιστικά δεδομένα.

»Η ακεραιότητα του χαρακτήρα μου και η διαφάνεια στις επιλογές μου είναι εγνωσμένες σε όλο το αστυνομικό προσωπικό, τους θεσμικούς φορείς με τους οποίους συνεργάστηκα, την Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά και σε όλη την κοινωνία των πολιτών.

»Πίστευα πάντα, και έτσι πορεύτηκα μέχρι σήμερα, από κάθε θέση ευθύνης που υπηρέτησα, ότι η εξέλιξη κάθε συναδέλφου πρέπει να γίνεται με κριτήρια αξιοκρατικά και αμιγώς υπηρεσιακά. Με στόχο τον εκσυγχρονισμό της Αστυνομίας και τη λειτουργία της σύμφωνα με τις Δημοκρατικές Αρχές και το Κράτος Δικαίου. Ουδείς είναι υπεράνω του Νόμου, ουδείς είναι πάνω από το Δημόσιο Συμφέρον.

»Διαπνεόμενος από αυτές τις Αρχές και Αξίες επέμενα πάντα να τοποθετούνται σε κρίσιμες, μάχιμες θέσεις μόνο όσοι, με την επάρκεια και εμπειρία τους, μπορούν να αντεπεξέλθουν αποτελεσματικά στα καθήκοντά τους. Στάθηκα εμπόδιο ως Αρχηγός στην απογύμνωση των Αστυνομικών Τμημάτων και των μάχιμων υπηρεσιών του Σώματος και στη μετακίνηση αστυνομικών σε θέσεις που δεν εξυπηρετούν το κοινωνικό συμφέρον. Πάντα βρισκόμουν σε “πόλεμο” με τα κυκλώματα κάθε είδους που λυμαίνονται τον κόπο των Ελλήνων και δρούνε σε βάρος της Κοινωνίας.

»Στις τελευταίες κρίσεις αγνοήθηκαν οι, υπηρεσιακά τεκμηριωμένες, αντιρρήσεις μου για πρόσωπα σε μια πρωτοφανή απαξίωση του θεσμικού ρόλου του Αρχηγού και επομένως δεν θα αναλάβω ευθύνες του πολιτικού μου προϊσταμένου ούτε θα γίνω το εξιλαστήριο θύμα κανενός. Τελευταία, όπως εκ του αποτελέσματος διαφαίνεται, οι αποφάσεις μου να δρω όπως το Σύνταγμα ορίζει και η Κοινωνία απαιτεί, δηλαδή με απόλυτη διαφάνεια και αξιοκρατία, δεν έτυχαν της αναμενόμενης αποδοχής. Για την ακρίβεια, αυτές οι Αρχές μου είναι που προκάλεσαν έντονη δυσαρέσκεια σε συγκεκριμένα κέντρα εξουσίας, τα οποία, ως εκ του αποτελέσματος προκύπτει, οδήγησαν στη βίαιη διακοπή της θητείας μου. Μιας θητείας, η οποία ανανεώθηκε μόλις πριν από έναν περίπου μήνα.

»Αποχωρώ με αξιοπρέπεια και καθαρή τη συνείδησή μου και παραδίδω στην κρίση όλων τα γεγονότα, τα οποία στην πορεία θα γίνουν ακόμη πιο αντιληπτά.

Επίτιμος Αρχηγός Ελληνικής Αστυνομίας
Κωνσταντίνος ΣΚΟΥΜΑΣ
Στρατηγός ε.α.»

Στις πρωτοφανείς καταγγελίες του απερχομένου Αρχηγού «απάντησαν» κάποιοι «κύκλοι» του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, οι οποίοι κάνουν αναφορές στα διαδικαστικά της λήψες αποφάσεων από το ΚΥΣΕΑ, χωρίς να τολμούν να σχολιάσουν τα όσα ο κ. Σκούμας καταγγέλλει.

Συγκεκριμένα ισχυρίζονται: «Η απόφαση για τον ορισμό νέου αρχηγού της ΕΛΑΣ ανήκει στο ανώτατο κυβερνητικό όργανο με αυτή την αρμοδιότητα, το ΚΥΣΕΑ, και πάρθηκε, ομόφωνα, με μόνο γνώμονα την βελτίωση και την πιο θετική και αποτελεσματική εφαρμογή των σύγχρονων επιχειρησιακών σχεδίων της Ελληνικής Αστυνομίας για την ασφάλεια των πολιτών. Είναι κατανοητή ασφαλώς κι η ανθρώπινη πικρία, αλλά θα πρέπει να γίνει σεβαστή η κυβερνητική απόφαση και ο συλλογικός στόχος της».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ