Οι Ηνωμένες Πολιτείες πιέζουν την Τουρκία να παραβλέψει τη Σύμβαση του Μοντρέ για τα αμερικανικά πλοία

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Τουρκία παραδέχτηκε ότι δεν μπορεί ακόμη να κάνει μια επιλογή στην κατάσταση στην οποία την έχουν οδηγήσει οι Ηνωμένες Πολιτείες. 

Η Ουάσιγκτον απαιτεί να εισέλθουν τα πολεμικά της πλοία στη Μαύρη Θάλασσα για να ανασύρουν το κατεστραμμένο drone Reaper. 

Αλλά κάνοντάς το αυτό, η Άγκυρα θα παραβιάσει τη Σύμβαση του Μοντρέ του 1936, για την αυστηρή τήρηση της οποίας οι Τούρκοι ήταν πάντα περήφανοι. 

Ωστόσο, υπάρχουν εργαλεία στο οπλοστάσιο της Ουάσιγκτον που μπορούν να αναγκάσουν την Τουρκία να παραβιάσει τη Σύμβαση για τα Στενά;

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ σχολίασε την πιθανότητα να ανοίξουν τα στενά της Μαύρης Θάλασσας για το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ – ώστε να μπορέσουν να πλησιάσουν τις ακτές της Κριμαίας, στο σημείο συντριβής του μη επανδρωμένου αεροσκάφους MQ-9 Reaper («Reaper», μεταφράζεται ως «θεριστής» -ρωσική επεξήγηση). 

Ωστόσο, η απάντηση του υπουργού ήταν εξορθολογισμένη: το Υπουργείο Άμυνας, μαζί με το Υπουργείο Εξωτερικών και την τουρκική προεδρική διοίκηση, «συνεχίζουν να εργάζονται» και τα επόμενα βήματα που θα γίνουν «θα ξεκαθαριστούν σύντομα». 

Σύμφωνα με τον Ακάρ, η Άγκυρα επιδιώκει να βρει μια «εύλογη και λογική» λύση με εταίρους από την Ουάσιγκτον και γενικά υποστηρίζει μια ειρηνική διέξοδο από την κατάσταση,  αναφέρει το RIA Novosti  επικαλούμενο το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu.

Κρίνοντας από τις δηλώσεις του Ακάρ, η Ουάσιγκτον έχει ήδη στείλει επίσημο αίτημα στην Άγκυρα να αφήσει τα πλοία να περάσουν. 

Και η Άγκυρα είτε έχει κάνει μια παύση για προβληματισμό είτε διαπραγματεύεται παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις με τους Αμερικανούς.

Στο μεταξύ, στο σημείο της συντριβής, πιθανολογείται ότι βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη επιχείρηση ανύψωσης της συσκευής (ή θραυσμάτων της), η οποία ξεκίνησε την Τρίτη, αμέσως μετά το συμβάν με το MQ-9.

 Σε ορισμένα κανάλια στο Telegram εμφανίστηκαν ηχογραφήσεις των συνομιλιών Ρώσων ναυτικών που συμμετείχαν στην αναζήτηση της συσκευής.

«Η Ρωσία θα προσπαθήσει να πάρει τα υπολείμματα του αμερικανικού drone που έπεσε στη Μαύρη Θάλασσα»,  υποσχέθηκε νωρίτερα  ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας Νικολάι Πατρούσεφ .

Ο διευθυντής της Υπηρεσίας Εξωτερικών Πληροφοριών, Σεργκέι Ναρίσκιν, εξέφρασε επίσης την άποψη ότι η Ρωσία θα μπορούσε να  παραλάβει και να μελετήσει  τα συντρίμμια.

 Η Ρωσία, όπως σημειώνεται, διαθέτει συσκευές ικανές να ανασύρουν το MQ-9 από τον βυθό.

Με τη σειρά του, ο συντονιστής για τις στρατηγικές επικοινωνίες στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, την ημέρα του συμβάντος, παραδέχτηκε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα μπορούσαν να φτάσουν σε αυτό.

 «Έπεσε πολύ, πολύ βαθιά στη Μαύρη Θάλασσα. Εξακολουθούμε να προσπαθούμε να δούμε αν υπάρχει κάποια προσπάθεια για να το αποκτήσουμε», δήλωσε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης Μεχμέτ Περιντζέκ υπενθυμίζει ότι η Σύμβαση του Μοντρέ του 1936 απαγορεύει ξεκάθαρα σε αυτή την περίπτωση τη διέλευση πλοίων του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού και, καταρχήν, ο αμερικανικός στρατός σε αυτήν την περιοχή, κατά τη γνώμη του, δεν έχει καμία σχέση.

«Οι Αμερικανοί στη Μαύρη Θάλασσα θα δράσουν ενάντια στα συμφέροντα όχι μόνο της Ρωσίας, αλλά και της Τουρκίας. 

Όπως γνωρίζετε, αυτή η θάλασσα είναι η μόνη όπου δεν υπάρχουν μόνιμες ναυτικές δυνάμεις των ΗΠΑ και αυτό είναι πολύ σημαντικό για την ασφάλεια της περιοχής μας. 

Αν μια μέρα μπουν εκεί και αγκυροβολήσουν μόνιμα, θα είναι συνέχεια της γενικότερης αντιπαράθεσης ΗΠΑ-Τουρκίας, μια προσπάθεια να αρχίσουν να περεμποδίζουν τη χώρα μας.

 Κατά τη γνώμη μου, η τύχη των συγκρούσεων στη Μαύρη Θάλασσα θα πρέπει να αποφασίζεται από τις ίδιες τις χώρες της Μαύρης Θάλασσας, χωρίς τη συμμετοχή ξένων », δήλωσε ο πολιτικός επιστήμονας.

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό ΠερισκόπιοΓιῶργος  Ἐχέδωρος

ΔΗΜΟΦΙΛΗ