Πέμπτη, 1 Ιουνίου, 2023

Ρωσίδες κατάσκοποι: Πώς δρουν οι illegals – Ποιος ο ρόλος του Πούτιν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Την ώρα που ένα μυστήριο συνεχίζει να καλύπτει ακόμα την υπόθεση της Ρωσίδας κατασκόπου που συστήθηκε στην Ελλάδα ως «Μαρία Τσάλλα» με κατάστημα πλεκτών στο Παγκράτι, έρχονται στο φως περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την ειδική ομάδα στην οποία άνηκε γνωστή και ως illegals.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο στρατηγικός αναλυτής, Κώστας Λαμπρόπουλος είπε πως το δίκτυο των illegals είναι για τους Ρώσους «ένα ολιστικό δόγμα άσκησης επιρροής που περιλαμβάνει αντικατασκοπεία, υπονόμευση κοινωνιών, πολιτικών ηγεσιών της Δύσης. Αυτά τα δόγματα τα έχουν υιοθετήσει και έτερα κράτη, όπως είναι η Κίνα, το Ιράν και τελευταία και η Τουρκία».

Σύμφωνα με τον ίδιο το καθεστώς Πούτιν, μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, έχει ένα δίκτυο περίπου 30 ατόμων τα οποία εκπαιδεύονται για 5 με 10 χρόνια και στη συνέχεια διεισδύουν σε δυτικές χώρες.

«Δεν είναι επιχειρήσεις λίγων μηνών, αλλά είναι άνθρωποι οι οποίοι ουσιαστικά δεν τους ενδιαφέρει να μάθουν στρατιωτικά μυστικά, αλλά είναι κεκαλυμμένες επιχειρήσεις για να στρατολογούν ανθρώπους ώστε να δημιουργήσουν ένα δίκτυο που μπορεί να χρησιμεύσει στις ρωσικές πολιτικές» ανέφερε.

Ο δρ. Ευρωπαϊκής Ασφάλειας, Τριαντάφυλλος Καρατράντος αναφέρθηκε στο πώς επιλέγονται και πώς εκπαιδεύονται οι σύγχρονοι κατάσκοποι, όπως η γυναίκα από την Ρωσία.

«Πρόκειται για γυναίκες κυρίως, οι οποίες περνούν κάτω από το ραντάρ τελείως.

Καταλαβαίνουν ότι ένας άνθρωπος από τις υπηρεσίες πληροφοριών ή από τις υπηρεσίες ασφαλείας έχει διαφορετικά φίλτρα αντίληψης επικινδυνότητας σε όλη αυτή τη διαδικασία από τον μέσο άνθρωπο», είπε.

Όσο για το προφίλ τους:

«Είναι συνήθως χωρίς οικογένειες. Μπαίνουν σε ένα πλαίσιο σημαντικής και μακροχρόνιας εκπαίδευσης, η οποία ακριβώς τους οδηγεί στο να είναι καλοί στο να μην έχουν ταυτότητα, να είναι ειλικρινείς και να μπορούν να αλλάζουν πάρα πολύ εύκολα σε όλο αυτό το πλαίσιο και να μην δημιουργούν επί της ουσίας δέσιμο».

Τέλος και ο κ. Καρατράντος αναφέρθηκε στον Βλαντιμίρ Πούτιν υποστηρίζοντας ότι εξέλιξε κάποια από τα βασικά εργαλεία του Ψυχρού Πολέμου:

«Όλο αυτό το πλαίσιο, μαζί με την πυρηνική απειλή στην όλη διαδικασία, δημιουργεί αυτή τη διάσταση και στο επίκεντρο είναι οι υπηρεσίες της Ρωσίας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ