Τζαβάρας για Τέμπη: «Ουδείς δικαιούται να ισχυρίζεται ότι δεν γνώριζε»

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πολυμέτωπη κριτική στην κυβέρνηση άσκησε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Τζαβάρας, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Δημοκρατία». Σχολιάζοντας την δηλωμένη «άγνοια» του Κυριάκου Μητσοτάκη και για την κατάσταση στον σιδηρόδρομο, με αφορμή την τραγωδία στα Τέμπη, ο Κώστας Τζαβάρας, σημείωσε χαρακτηριστικά:

«Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω τι ακριβώς εγνώριζε ή τι αγνοούσε ο πρωθυπουργός. Όμως μου προκαλεί κατάπληξη το γεγονός ότι δεν είχε ενημερωθεί αρμοδίως και εγκαίρως ο πρωθυπουργός της χώρας για μια σειρά προβλήματα που αφορούν την καθυστέρηση στην υλοποίηση της υπ’ αριθμ. 717 σύμβασης, στα ελλείμματα ασφάλειας στον χώρο των σιδηροδρόμων, στις επανειλημμένες διαμαρτυρίες, καταγγελίες και προειδοποιήσεις των συνδικαλιστικών οργανώσεων για επικείμενο τραγικό δυστύχημα» σημείωσε για το δυστύχημα των Τεμπών».

«Υπό τα δεδομένα αυτά», συνέχισε, «κανένας από αυτούς που είχαν είτε την υπηρεσιακή είτε την πολιτική αρμοδιότητα και κατ’ επέκταση την ιδιαίτερη ηθική και νομική υποχρέωση προστασίας της ζωής και της σωματικής ακεραιότητας (δηλαδή της ασφάλειας) των πολιτών στον τομέα των σιδηροδρομικών συγκοινωνιών δεν δικαιούται να ισχυρίζεται ότι δεν γνώριζε».

«Είναι θέμα πολιτικής ευθύνης, δηλαδή, το αν υπό τις συγκεκριμένες συνθήκες που εκλήθη ο πρωθυπουργός να ασκήσει την πολιτική του αρμοδιότητα ανταποκρίθηκε με τον καλύτερο τρόπο στις ανάγκες και τις προσδοκίες της κοινωνίας. Αυτό όμως είναι ένα ζήτημα που πιστεύω ότι θα κριθεί από τον ίδιο τον λαό στις προσεχείς εκλογές. Η δημοκρατική λογοδοσία σε οριστική και τελειωτική φάση υλοποιείται μέσω των βουλευτικών εκλογών».

Σε άλλο σημείο τόνισε, ότι «δημιουργούνται νέα δεδομένα στη δημόσια ζωή του τόπου, με βάση τα οποία η πολιτική υποχωρεί και εκτοπίζεται από την επικοινωνία».

Σχολίασε ότι «υπάρχει ένα μεγάλο ζήτημα δικαιοσύνης στην Ελλάδα και δεν το λέω πρώτη φορά, αλλά με την πείρα των 40 και πλέον ετών διακονίας που έχω στον χώρο της Δικαιοσύνης, ως μάχιμος δικηγόρος, είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι η Δικαιοσύνη είναι σήμερα ο μεγάλος ασθενής του κράτους».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του  αναφέρθηκε και στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρο Ντογιάκο, υπογραμμίζοντας ότι στο σκάνδαλο των υποκλοπών τον έχει «ξενίσει το γεγονός ότι τόσο οι ειδήμονες όσο και η κοινή γνώμη έχουν εκδηλώσει την απορία τους αλλά και τη δυσφορία τους για το πώς είναι δυνατόν να διαπράττονται τόσο χονδροειδείς παραβιάσεις θεμελιωδών ατομικών δικαιωμάτων (όπως το απαραβίαστο των επικοινωνιών), που συνιστούν και βαρύτατα ποινικά αδικήματα, και εντούτοις ο κ. Ντογιάκος να ζητεί τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης μόνο για τη διαρροή απόρρητων πληροφοριών σχετικών με τις επίμαχες παρακολουθήσεις».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ