Γαλλία: Πύρρειος νίκη Μακρόν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Για μόλις εννέα ψήφους δεν κατάφερε η κεντρώα ομάδα Liot να συγκεντρώσει τις απαιτούμενες 287, που χρειάζονταν για να περάσει η πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε κατά της κυβέρνησης του Εμανουέλ Μακρόν στη γαλλική Εθνοσυνέλευση.

Συνολικά 278 βουλευτές ψήφισαν υπέρ της πρότασης δυσπιστίας, αποτυγχάνοντας, ωστόσο, να «ρίξουν» την κυβέρνηση, με τον Γάλλο πρόεδρο να έχει να αντιμετωπίσει, πλέον, τη δεύτερη πρόταση δυσπιστίας, την οποία κατέθεσε το ακροδεξιό κόμμα Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν.

Νωρίτερα, η πρωθυπουργός της Γαλλίας, Ελιζαμπέτ Μπορν, ανέβηκε στο βήμα της Εθνοσυνέλευσης, προκειμένου να αντικρούσει τις δύο προτάσεις δυσπιστίας που κατατέθηκαν, με αφορμή την ενεργοποίηση του άρθρου 49.3, το οποίο επιτρέπει στο νέο συνταξιοδοτικό να τεθεί σε εφαρμογή χωρίς να περάσει από ψηφοφορία.

Ξεκινώντας την ομιλία της, η Μπορν κατήγγειλε τη στάση της αντιπολίτευσης. «Φωνές, ύβρεις, χτυπήματα στα έδρανα, αυτό είναι το θέαμα στο οποίο παραδόθηκαν ορισμένοι βουλευτές σε ένα ξέσπασμα βίας», σχολίασε η επικεφαλής της κυβέρνησης, μπροστά στο άδειο έδρανο των βουλευτών της La France Insoumise (LFI). «Ήταν η κορύφωση ολόκληρων εβδομάδων, κατά τη διάρκεια των οποίων, στην καρδιά του Κοινοβουλίου, είδαμε τον αντικοινοβουλευτισμό να λειτουργεί σε όλες του τις εκφάνσεις», πρόσθεσε.

Ακόμη, πάντως, κι αν οι δύο προτάσεις δυσπιστίας «πέσουν στο κενό», η αποτυχία του Μακρόν να βρει αρκετή υποστήριξη στο κοινοβούλιο, για να θέσει την αναθεώρηση του συνταξιοδοτικού του συστήματος σε ψηφοφορία, οποσδήποτε υπονόμευσε τη μεταρρυθμιστική του ατζέντα και αποδυνάμωσε την ηγεσία του, σύμφωνα με παρατηρητές που επικαλέστηκε το France 24.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ