Σάββατο, 10 Ιουνίου, 2023

Ο σταθμάρχης είχε 1,5 λεπτό για να δει το λάθος με το υπάρχον σύστημα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αναφορά στα λάθη που οδήγησαν στην πρωτοφανή τραγωδία των Τεμπών, που στοίχισε την ζωή σε 57 ανθρώπους, έκαναν δυο σταθμάρχες από την Λάρισα, μιλώντας νωρίτερα σήμερα το πρωί σε τηλεοπτική εκπομπή, εξηγώντας τον τρόπο λειτουργίας του πίνακα χειρισμού τηλεδιοίκησης.

Όπως είπαν η Αγαθή Γκούμα και ο Δημοσθένης Πίτσας, υπάρχει τοπικός πίνακας χειρισμού τηλεδιοίκησης ο οποίος ελέγχει 8,5 χιλιόμετρα την κίνηση των αμαξοστοιχιών.

«Όπως και να το βαφτίσουμε είτε τοπικός χειρισμός ή τοπικός σταθμός τηλεδιοίκησης η ουσία είναι ότι βλέπουμε τα τρένα για 8,5 χιλιόμετρα» είπε αρχικά ο κ. Πίτσας. Σύμφωνα με τον ίδιο, το τρένο το μοιραίο βράδυ από το σημείο όπου βρισκόταν, πριν την αναχώρηση για Θεσσαλονίκη θα συνέχιζε στην γραμμή ανόδου. «Το κλειδί ήταν στην θέση παρακαμπτήριο και το τρένο μπήκε στην γραμμή καθόδου», τόνισε και συμπλήρωσε:

«Ο σταθμάρχης βλέπει τμηματικά, ανά δυο λαμπάκια την διαδρομή του τρένου. Από την έξοδο του κλειδιού βλέπει περίπου 2,5 χιλιόμετρα. Ο σταθμάρχης αν είχε δει τον πίνακα θα έπρεπε να ειδοποιήσει το τρένο για να σταματήσει. Είχε 1,5 λεπτό ο σταθμάρχης για να δει το λάθος με το υπάρχον σύστημα. Ο σταθμάρχης θα μπορούσε να είχε επιλέξει την αυτόματη χάραξη και θα είχε αποφευχθεί το δυστύχημα».

Από την’ πλευρά της η κ. Γκούμα υπογράμμισε ότι «αν υπήρχε τηλεδιοίκηση, δηλαδή η σύμβαση 717, θα είχε αποφευχθεί το δυστύχημα παρά το λάθος του σταθμάρχη».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ