Η Ευρωπαϊκή Ένωση χορηγεί το Δικαστήριο της Χάγης με 10 εκατομμύρια ευρώ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη καταβάλει στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) 10 εκατομμύρια ευρώ για το «έργο της για την Ουκρανία» και θα διαθέσει τουλάχιστον 3 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον μέχρι το 2025.

Αυτό δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Δικαιοσύνης Ντιντιέ Ρέιντερς στο Λονδίνο, όπου πραγματοποιήθηκε διεθνές συνέδριο χορηγών του έργου του ΔΠΔ για τη διερεύνηση εγκλημάτων πολέμου στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι χώρες της ΕΕ διερευνούν το ενδεχόμενο να διατεθούν επιπλέον χρήματα για το γραφείο του εισαγγελέα του ΔΠΔ.

«Από την έναρξη του ρωσικού επιθετικού πολέμου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει χορηγήσει 10 εκατομμύρια ευρώ για να υποστηρίξει το έργο του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου- ΔΠΔ στην Ουκρανία. Και επιτρέψτε μου να σας διαβεβαιώσω ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει έτοιμη να προσφέρει την απαραίτητη υλική υποστήριξη, ανάλογα με την κατάσταση στην Ουκρανία.

Πρόσφατα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να συνεχίσει τη στήριξη από την ΕΕ στο επίπεδο των 3 εκατομμυρίων ευρώ έως το 2025. Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Συμβούλιο της ΕΕ και οι χώρες της κοινότητας συζητούν τον συντονισμό των ενεργειών και την υλοποίηση του αιτήματος για πρόσθετη οικονομική βοήθεια προς την εισαγγελία του ΔΠΔ», είπε ο Ρέιντερς.

Υποσχέθηκε επίσης ότι η ΕΕ θα συζητήσει το θέμα της «μεταρρύθμισης του Καταστατικού της Ρώμης για επέκταση της δικαιοδοσίας του ΔΠΔ σε εγκλήματα στρατιωτικής επίθεσης».

Καλείται η Ουκρανία να επικυρώσει το Καταστατικό της Ρώμης

Ο Ρέιντερς κάλεσε την ίδια την Ουκρανία «να επικυρώσει το Καταστατικό της Ρώμης το συντομότερο δυνατό», καθώς η χώρα de jure δεν αναγνωρίζει τη δικαιοδοσία του ΔΠΔ, το οποίο ερευνά εγκλήματα που διαπράχθηκαν στο έδαφός της.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι χώρες της ΕΕ καλούν εδώ και καιρό την Ουκρανία να επικυρώσει το Καταστατικό της Ρώμης. Μια τέτοια απόφαση θα ευθυγραμμίσει την ουκρανική νομοθεσία με τα διεθνή πρότυπα που έχει υιοθετήσει η ΕΕ και θα ενισχύσει έτσι τη βασισμένη σε κανόνες τάξη για την τρέχουσα και τις μελλοντικές γενιές  των Ουκρανών», είπε ο Ευρωπαίος Επίτροπος.

Τη Δευτέρα 20 Μαρτίου, μια διάσκεψη για την παροχή πρόσθετης βοήθειας στο ΔΠΔ στη διερεύνηση των εγκλημάτων πολέμου στην Ουκρανία πραγματοποιήθηκε στο Lancaster House στο Λονδίνο.

Στην εκδήλωση με τη συμμετοχή εκπροσώπων περισσότερων από 40 πολιτειών προήδρευσαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Δικαιοσύνης της Μεγάλης Βρετανίας Dominic Raab και ο Υπουργός Ασφάλειας και Δικαιοσύνης της Ολλανδίας Dylan Jeschilgoz-Zegerius.

Διεθνής Επικαιρότητα

 

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό ΠερισκόπιοΓιῶργος  Ἐχέδωρος

ΔΗΜΟΦΙΛΗ