Πέμπτη, 1 Ιουνίου, 2023

Το νερό είναι φυσικό αγαθό και όχι προϊόν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Την άποψη πως το νερό είναι φυσικό αγαθό και όχι προϊόν για να πωλείται εξέφρασε ο πρόεδρος του συλλόγου μηχανικών της ΕΥΔΑΠ, Γιώργος Δήμτσας, στο πλαίσιο της μεγάλης συζήτησης που έχει ανοίξει και των σχετικών κινητοποιήσεων που γίνονται σχετικά με την ιδιωτικοποίηση του νερού.

«Σήμερα είναι και η Παγκόσμια Ημέρα του Νερού και “γιορτάζουμε” δύο αντιφατικές αποφάσεις. Μία τη Δευτέρα από το ΣτΕ, από το ανώτατο δικαστήριο της χώρας και με την χθεσινή ψήφιση του νομοσχεδίου στη Βουλή, όπου οι εταιρείες ύδρευσης και αποχέτευσης της χώρας, υπάγονται στην Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, που μετονομάστηκε σε Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και Αποβλήτων και Υδάτων», είπε αρχικά ο κ. Δήμτσας, στην εκπομπή «Κοινωνία ώρα Mega.

Kαι συνέχισε: «Οι Ρυθμιστικές Αρχές Ενέργειας από μόνες τους διασφαλίζουν την εύρυθμη λειτουργία αγοράς και τηρούν τις αρχές του ανταγωνισμού για υπηρεσίες που έχουν ιδιωτικοποιηθεί. Το νερό είναι φυσικό αγαθό που παρέχεται και όχι προϊόν που πωλείται. Άρα δεν έχει νόημα να βρίσκεται σε Ρυθμιστική Αρχή μη ελεγχόμενη από το Δημόσιο, γιατί εδώ δεν υπάρχει αγορά».

Στην ερώτηση αν μπορούν οι δήμοι να δώσουν σε ιδιώτη το νερό ο κ. Δήμτσας απάντησε:

«Σαφώς αυτό εννοώ, δεν το λέμε μόνο εμείς το λέει το ΣτΕ. Βγήκαν τη Δευτέρα οι αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας που διατάσσουν το υπουργείο να εναρμονιστεί με τις αποφάσεις του ΣτΕ και λένε πως επειδή το νερό είναι φυσικό αγαθό, πρέπει αποκλειστικά να το ελέγχει το Δημόσιο. Ο έλεγχος και η εποπτεία δεν μπορεί να γίνεται εάν δεν γίνεται απευθείας απ΄ το Δημόσιο. Όταν υπάρχει οποιαδήποτε μη ελεγχόμενη αρχή σημαίνει ότι μπορεί να μπει ιδιώτης.

Η ιδιωτικοποίηση γίνεται με πάρα πολλούς τρόπους και η αγορά έχει τον τρόπο να ιδιωτικοποιηθεί το νερό μέσα στους Δήμους».

Τέλος, ο πρόεδρος των μηχανικών της ΕΥΔΑΠ κάνει λόγο για αποτυχία του αρμόδιου υπουργού η οποία θέλει να πάει το νερό σε ρυθμιστική αρχή.

Στην ερώτηση αν είναι καλύτερα να ελέγχει τις εταιρείες αυτές ένας υπάλληλος ή μία διεύθυνση του υπουργείου, παρά να το ελέγχει η ΡΑΕ που θα το πάρει τώρα, ο κ. Δήμτσας απάντησε: «Προφανώς, ο συγκεκριμένος νόμος θεσπίζει συν 3 άτομα για την ύδρευση και την αποχέτευση, να καθορίσουν όλα τα νερά της χώρας. Τι μας λέει ο υπουργός; Ότι δηλώνει την αδυναμία της πολιτείας να ελέγχει τις ΔΕΥΑ και θέλει να πάει σε Ανεξάρτητη Αρχή. Αυτό είναι δήλωση αποτυχίας αφενός και αφετέρου το ΣτΕ λέει πως δεν μπορείς να έχεις Ανεξάρτητη Αρχή».

Δείτε τις δηλώσεις του:

ΔΗΜΟΦΙΛΗ