Οι γενοκτονίες των Τούρκων στην Ευρωβουλή

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αξίζει να φωτιστεί μια ξεχωριστή πρωτοβουλία του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ο οποίος, από τη θέση του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και κατόπιν συνεννόησης με τον πρόεδρο της Ευξείνου Λέσχης Ευρωπαίων Πολιτών, Στέφανο Τανιμανίδη, φιλοξένησε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στις Βρυξέλλες, εκπροσώπους των Ποντίων, Ασσυρίων, Αρμενίων και Μικρασιατών.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής τους είχαν μάλιστα την ευκαιρία να συναντηθούν για πρώτη φορά με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, της μεγαλύτερης πολιτικής δύναμης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Μάνφρεντ Βέμπερ και να του θέσουν το διαχρονικό ζήτημα της αναγνώρισης της γενοκτονίας των χριστιανικών πληθυσμών από την Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Ο πρόεδρος Μάνφρεντ Βέμπερ, ο οποίος γνωρίζει καλά το ζήτημα από τις ιστορικές πληροφορίες που του έχει δώσει ο Β. Μεϊμαράκης, τόνισε ότι το θέμα αυτό αφορά ιδιαίτερα το ΕΛΚ, το οποίο είναι ένα χριστιανοδημοκρατικό κόμμα που υπερασπίζεται τις εθνικές και θρησκευτικές μειονότητες, ενώ ανέφερε ότι είναι μια αδικία που πρέπει να αποκατασταθεί και δήλωσε την αλληλεγγύη και την έμπρακτη στήριξη του ΕΛΚ στον αγώνα τους λέγοντας τη φράση «Ποτέ ξανά».

Ο κ. Μεϊμαράκης ευχαρίστησε τον πρόεδρο Βέμπερ για τον χρόνο του και για όλες τις προσπάθειες που έχει κάνει για την προώθηση του δίκαιου αυτού αιτήματος, ενώ διαβεβαίωσε τους εκπροσώπους ότι πρόκειται όχι μόνο για εθνικό αλλά και για ευρωπαϊκό θέμα. «Δεν θα εγκαταλείψουμε ποτέ την προσπάθεια, ώστε με τον απαιτούμενο συντονισμό να υπάρξει συνολική αναγνώριση της γενοκτονίας από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι το ελληνικό κράτος αναγνώρισε τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου στις 24 Φεβρουαρίου 1994, με ομόφωνη απόφαση της Βουλής, η οποία καθιέρωσε τη 19η Μαΐου, την ημέρα αποβίβασης του Μουσταφά Κεμάλ στη Σαμψούντα, ως Ημέρα Μνήμης.

Το 2007 η Διεθνής Ενωση Μελετητών Γενοκτονιών (International Association of Genocide Scholars ή IAGS) αναγνώρισε επίσημα τη Γενοκτονία των Ελλήνων, μαζί με τη Γενοκτονία των Ασσυρίων. Η Κύπρος ήταν η πρώτη χώρα που αναγνώρισε τη Γενοκτονία μετά την Ελλάδα, στις 19 Μαΐου 1994.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ