Το Νόμπελ οικονομίας ειναι λίγο – Σταϊκούρας: Θα αυξάνονται οι τιμές αλλα με μειωμένο ρυθμό

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δεν θα δούμε μείωση των τιμών, ούτε σταθεροποίηση, αυτό που θα δούμε είναι να αυξάνονται οι τιμές με μειωμένο ρυθμό είπε ο κύριος Σταϊκούρας στον Σκαι ενώ πρόσθεσε ότι η ακρίβεια φεύγει από την ενέργεια και επικεντρώνεται στα τρόφιμα.

Ένα εφιαλτικό μέλλον που θα φέρει τα ήδη γονατισμένα νοικοκυριά στο χείλος της οικονομικής συντριβής, προανήγγειλε ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Αφού πρώτα… καθησύχασε τους πολίτες ότι οι… καταθέσεις τους και οι τράπεζες είναι ασφαλείς, στη συνέχεια έριξε τη «βόμβα», την οποία βέβαια ο κόσμος ανέμενε, αλλά χρειαζόταν να επιβεβαιωθεί και από επίσημα κυβερνητικά χείλη. Όπερ και εγένετο.

Σχολιάζοντας τον πληθωρισμό, ο κ.Σταϊκούρας ανάφερε πως φαίνεται να είναι «επίμονος» και τον χαρακτήρισε το «μεγάλο πρόβλημα για το 2023». Ωστόσο, συμπλήρωσε ότι θα είναι λίγο χαμηλότερος από τις εκτιμήσεις, γύρω στο 4,5%.

Όμως κάπου εκεί, παραδέχθηκε τη μεγάλη αλήθεια ότι «δεν θα δούμε ουσιαστική μείωση των τιμών, ούτε καν σταθεροποίηση. Αυτό που θα δούμε είναι να αυξάνονται οι τιμές με μειωμένο ρυθμό. Αυξήσεις θα συνεχίσουμε να έχουμε» και πρόσθεσε ότι η ακρίβεια φεύγει από την ενέργεια και επικεντρώνεται στα τρόφιμα!

Αν αυτό δεν είναι παραδοχή του εφιαλτικού μέλλοντος, τότε τι είναι;

Σε ότι αφορά τις τράπεζες και τη γενικότερη ανησυχία και αστάθεια που παρατηρείται λόγω των εξελίξεων με τις μεγάλες τράπεζες του εξωτερικού, ο ΥΠΟΙΚ ήταν καθησυχαστικός γιατί «οι τράπεζες έχουν κερδοφορία»!

«Ο Έλληνας πρέπει να νιώθει ασφαλής για τις καταθέσεις του, καθώς υπάρχει η εγγύηση των 100.000 ευρώ ανά καταθέτη, ενώ και το τραπεζικό σύστημα είναι πιο ισχυρό, διότι: Τα κόκκινα δάνεια συρρικνώθηκαν, οι καταθέσεις είναι αυξημένες κατά 50 δισ. ευρώ την τελευταία 4ετία, ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών είναι στο 17,5%, οι τράπεζες έχουν ενισχυμένη κερδοφορία».

Πρόσθεσε ακόμα ότι οι συγκεκριμένοι λόγοι «μπορούν να κάνουν τους Έλληνες να νιώθουν ασφαλείς απέναντι στις αναταράξεις της κρίσης. Αυτές μπορεί να φτάσουν και στην Ελλάδα», είπε. Επισημαίνοντας δε, ότι μπορεί οι ελληνικές τράπεζες, όπως και η ελληνική οικονομία, να είναι εκτεθειμένες σε οποιαδήποτε εξωγενή κρίση, «καθώς δεν είμαστε στο απυρόβλητο», αλλά «έχουμε αποκτήσει αντισώματα ως ελληνική οικονομία».

Ο Χρήστος Σταϊκούρας έκανε επίσης λόγο για «αναθεώρηση των οικονομικών μεγεθών επί τα βελτίω». Ανέφερε ότι η ανάπτυξη εφέτος θα είναι υψηλότερη από ό,τι υπολογίζονταν πριν από έξι μήνες, περίπου στο 2,3%, ενώ η ανεργία θα πέσει κάτω από το 12%.

Πώς ακριβώς θα γίνει αυτό με έναν λαό τσακισμένο, μόνο η Κυβέρνηση Μητσοτάκη «ξέρει»…

Σχετικά με το ενδεχόμενο να αυξηθούν περαιτέρω τα επιτόκια, όπως φαίνεται να είναι στις προθέσεις της ΕΚΤ, δήλωσε ότι «η κυβέρνηση θα συνεχίσει να είναι στοχευμένα κοντά στην κοινωνία και παράλληλα να περιορίσει τις επιπτώσεις από την αύξηση του κόστους που προέρχεται από την ΕΚΤ. Η ευρωζώνη καλεί τους υπουργούς Οικονομικών να σταματήσουν τα οριζόντια μέτρα στήριξης και από την άλλη έρχεται η ΕΚΤ και αυξάνει τα επιτόκια, που σημαίνει ότι έχουμε τον κίνδυνο ενός φαύλου κύκλου», επεσήμανε.

Όσον αφορά στους δανειολήπτες, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι ο κίνδυνος δημιουργίας νέων «κόκκινων δανείων» είναι ορατός και για αυτό δημιουργείται ένα δίκτυο ασφαλείας για τους πολίτες.

«Το τραπεζικό σύστημα οφείλει να επαναξιολογήσει τα δάνεια που έχει δώσει, κυρίως σε ευάλωτα νοικοκυριά και έχουν αυξηθεί σημαντικά οι δόσεις, ενώ υπάρχει και ο εξωδικαστικός μηχανισμός για όσους δυσκολεύονται», είπε.

Και συμπλήρωσε ότι «πιέζουμε να γίνουν ακόμη περισσότερες ρυθμίσεις, δεν είμαστε ακόμη εκεί που θέλουμε να είμαστε, όμως είναι το πιο αποτελεσματικό εργαλείο σε σχέση με το παρελθόν». Ειδικά δε για τα αυξημένα επιτόκια, είπε ότι «έχουν γίνει κάποιες κινήσεις προς τις τράπεζες, είναι ένα ζήτημα για το οποίο η κυβέρνηση πιέζει προς πολλές κατευθύνσεις, υπάρχουν και ευθύνες τραπεζών, ενώ παράλληλα στηρίζουμε το εισόδημα των πολιτών».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ