Στα κάγκελα οι Φαρμακοποιοί σε όλη τη χώρα – Επαψαν, όπως λένε, να αποζημιώνονται για τα αντιγριπικά εμβόλια

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στα κάγκελα βρίσκονται οι Φαρμακοποιοί σε όλη τη χώρα, καθώς έπαψαν, όπως λένε, να αποζημιώνονται για το σύνολο των αντιγριπικών εμβολίων με ευθύνη ορισμένων Περιφερειακών Διευθύνσεων (ΠΕΔΙ).

Με επιστολή του στις 15 Μαρτίου 2023, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) γνωστοποιεί στη Διευθύντρια της Διεύθυνσης Φαρμάκου του ΕΟΠΥΥ, Γιώτα Λίτσα, ότι κάποιες Περιφερειακές Διευθύνσεις (ΠΕΔΙ) προβαίνουν στην επιβολή περικοπών για «απώλεια φύλλου έκδοσης ιατρού», ενώ πλέον για τη διενέργεια των αντιγριπικών εμβολιασμών δεν απαιτείται συνταγογράφηση.

Συγκεκριμένα με απόφαση Θάνου Πλεύρη, από τον περασμένο Δεκέμβριο δεν απαιτείται η έκδοση ιατρική συνταγής για τη δωρεάν χορήγηση αντιγριπικών εμβολίων στους πολίτες αυξημένου κινδύνου. Οι Περιφερειακές Διευθύνσεις, όμως, όπως λένε οι Φαρμακοποιοί δείχνουν να μην γνωρίζουν τη νομοθεσία και δεν τους αποζημιώνουν.

ΠΕΔΙ: «Διοικητικοί υπάλληλοι δηλώνουν άγνοια της Νομοθεσίας» λένε οι Φαρμακοποιοί

Όπως εξηγούν οι φαρμακοποιοί, «δεν νοείται, οι διενεργούντες τον διοικητικό έλεγχο υπάλληλοι των Περιφερειακών Διευθύνσεων να δηλώνουν άγνοια της νομοθεσίας , όπως και άγνοια των εγκυκλίων που έχουν αποσταλεί από την κεντρική διοίκηση του ΕΟΠΥΥ και να προβαίνουν σε άδικες περικοπές εις βάρος των φαρμακοποιών”».

Το φαινόμενο αυτό έχει παρατηρηθεί επανειλημμένα, λέει ο ΠΦΣ και ζητά από την Διευθύντρια της Διεύθυνσης Φαρμάκου του ΕΟΠΥΥ, να επιληφθεί του θέματος, «καθόσον τέτοιου είδους ενέργειες απαξιώνουν τη διαδικασία του τακτικού ελέγχου και πλήττουν το κύρος του Οργανισμού». «Παρακαλούμε για τις άμεσες ενέργειες σας, για την ενημέρωση των ΠΕΔΙ και την απόσυρση των σχετικών προτεινόμενων περικοπών», αναφέρουν στην επιστολή τους.

Οι Φαρμακοποιοί τονίζουν, επίσης, προς τα μέλη τους πώς σε περίπτωση που παρατηρούνται τέτοια περιστατικά, οι Πρόεδροι των κατά τόπους Φαρμακευτικών Συλλόγων θα πρέπει να ενημερώνουν είτε τον Πρόεδρο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, είτε τον Γενικό Γραμματέα του Συλλόγου είτε το helpdesk του Π.Φ.Σ.

Φαρμακοποιοί: Καθυστερούν και οι πληρωμές για τον Προσωπικό Γιατρό

Την ίδια ώρα, πολύμηνες είναι και οι καθυστερήσεις για την εξόφληση των οφειλόμενων στους φαρμακοποιούς και για την υπηρεσία της εγγραφής των πολιτών στον Προσωπικό Ιατρό.

Σύμφωνα με τον ΠΦΣ, οι καθυστερήσεις αυτές οφείλονται σε τρία βασικά προβλήματα, τα οποία όμως βρίσκονται σε φάση επίλυσης, όπως εξηγεί το iatropedia.gr:

Ο Προσωπικός Γιατρός αφορά πρόγραμμα του ΕΣΠΑ και τα ελληνικά μηχανογραφικά συστήματα θα πρέπει να προσαρμοστούν με τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά προγράμματα, ώστε να πληρωθούν οι Φαρμακοποιοί. Αυτό σημαίνει πως πρέπει να κοπεί ξεχωριστό τιμολόγιο για κάθε μήνα υποβολής και όχι ένα ενιαίο για όλους τους μήνες. Η εναρμόνιση των προγραμμάτων θα ανοίξει το δρόμο.
Είχαν καταγραφεί λάθη διατύπωσης στον σχετικό νόμο, τα οποία όμως πλέον έχουν διορθωθεί.
Υπάρχει αναντιστοιχία των δικαιωμάτων που παραχωρούνται από το Κέντρο Μηχανογραφικής Επεξεργασίας Συνταγών (ΚΜΕΣ), με το σύστημα της ΗΔΙΚΑ. Το θέμα της «επικοινωνίας» των δύο φορέων, όμως, βρίσκεται σε φάση επίλυσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ