Το Κοινοβούλιο της Ιορδανίας ζητά την απέλαση του Ισραηλινού πρέσβη

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μετά την εμφάνιση ενός χάρτη και τις ρατσιστικές δηλώσεις του Ισραηλινού υπουργού Οικονομικών, Μπεζαλέλ Σμότριχ, το κοινοβούλιο της Ιορδανίας πρότεινε την απέλαση του Ισραηλινού πρέσβη από τη χώρα.

 

Σήμερα, Τετάρτη, η πλειοψηφία των βουλευτών ψήφισε υπέρ της πρότασης για απέλαση του Ισραηλινού πρέσβη από την Ιορδανία.

Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Άχμεντ αλ Σαφάντι δήλωσε κατά τη σημερινή συνεδρίαση: «Καλούμε την κυβέρνηση να λάβει δραστικά και αποτελεσματικά μέτρα έναντι του υπουργού Οικονομικών της κατοχικής (ισραηλινής) κυβέρνησης, ο οποίος  δημοσίευσε έναν χάρτη του λεγόμενου Ισραήλ που περιλαμβάνει τα σύνορα του Βασιλείου της Ιορδανίας και των κατεχομένων παλαιστινιακών εδαφών».

Χάρτης και ρατσιστικές δηλώσεις

Αυτό το βήμα ακολουθήθηκε σήμερα αφού το ιορδανικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε, την περασμένη Δευτέρα, τον Ισραηλινό πρεσβευτή στο Αμμάν, για να διαμαρτυρηθεί για τη χρήση χάρτη του Ισραήλ από τον δεξιό υπουργό Οικονομικών που περιλαμβάνει την Ιορδανία και τα παλαιστινιακά εδάφη, καθώς και δηλώσεις στις οποίες αρνήθηκε «την ύπαρξη του παλαιστινιακού λαού ή μιας παλαιστινιακής κουλτούρας».

Κατά τη διάρκεια του εορτασμού του θανάτου του Γαλλο-ισραηλινού ακτιβιστή προσκείμενο στον Ισραηλινό δεξιό Ζακ Κούπφερ, στο Παρίσι την περασμένη Κυριακή, ο Σμότριχ θεώρησε ότι «δεν υπάρχουν Παλαιστίνιοι γιατί δεν υπάρχει Παλαιστινιακός λαός», σύμφωνα με βίντεο που κυκλοφόρησε στα social media.

3
Μπεζαλέλ Σμότριχ


Ο Ισραηλινός υπουργός προκάλεσε διεθνή σάλο και καταδίκη πριν από σχεδόν τρεις εβδομάδες μετά την έκκλησή του να «σβήσει» την παλαιστινιακή πόλη Χαβάρα, προσθέτοντας: «Μετά από 2.000 χρόνια εξορίας, ο λαός του Ισραήλ θα επιστρέψει στα σπίτια του».

Ο Σμότριχ απηύθυνε τα λόγια του καθώς ανέβαινε σε ένα βάθρο, το οποίο ήταν διακοσμημένο με έναν χάρτη στον οποίο ήταν γραμμένο στα εβραϊκά, «Ο χάρτης της Γης του Ισραήλ», με την Ιορδανία προσαρτημένη σε αυτόν, όπως σημειώνει η Al Arabiya.

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό ΠερισκόπιοΓιῶργος  Ἐχέδωρος

ΔΗΜΟΦΙΛΗ