Η Ρωσία ετοιμάζει τεράστιο αγωγό προς την Κίνα!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι καλές σχέσεις που διατηρούν ο Σι Τζινπίνγκ και ο Βλαντιμίρ Πούτιν αποτυπώθηκαν και στην αγορά πετρελαίου, καθώς -σύμφωνα με τα στοιχεία από τα κινεζικά τελωνεία- η Ρωσια έγινε ο μεγαλύτερος προμηθευτής αργού πετρελαίου στην Κίνα τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, ξεπερνώντας τη Σαουδική Αραβία, η οποία ήταν ο κορυφαίος προμηθευτής πετρελαίου στην Κίνα πέρυσι κατά το ίδιο δίμηνο.

Η συμφωνία είναι πράγματι quid pro quo, αφού το Πεκίνο εκμεταλλεύτηκε τις χαμηλές τιμές που πρόσφερε η Ρωσία, η οποία με τη σειρά της μείωσε την εξάρτησή της από την Ευρώπη και βρήκε τρόπο να μηδενίσει σχεδόν τη χασούρα από τις δυτικές κυρώσεις. Οπως δείχνουν τα στοιχεία που επικαλείται το Reuters, οι κινεζικές εισαγωγές αργού από τη Ρωσία αυξήθηκαν κατά 23,8% σε ετήσια βάση, σε 1.940.000 βαρέλια την ημέρα (bpd) τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2023.

Κατά τους πρώτους δύο μήνες του τρέχοντος έτους η Ρωσία κέρδισε τη Σαουδική Αραβία στην πρώτη θέση των κινεζικών προμηθευτών αργού πετρελαίου, καθώς οι εισαγωγές αργού πετρελαίου από τη Σαουδική Αραβία μειώθηκαν κατά 4,7% στο ισοδύναμο των 1.720.000 bpd, σε σύγκριση με 1.810.000 bpd για την ίδια περίοδο του 2022.

Συγχρόνως, προς την ίδια κατεύθυνση κινείται και το σχέδιο του αγωγού φυσικού αερίου που συνδέει τη Ρωσία με την Κίνα, από το οποίο, όμως, η Μόσχα κινδυνεύει να επιβαρύνει την ανισότητα στις εμπορικές της συναλλαγές με το Πεκίνο, που έχει ήδη αυξηθεί λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία. Το τιτάνιο εγχείρημα του αγωγού Power of Siberia 2 υπόσχεται μία ζωτική εμπορική διέξοδο για το ρωσικό αέριο, το οποίο έχει πληγεί από τις δυτικές κυρώσεις.

O αγωγός θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Σιβηρία στην κινέζικη επαρχία Σιντσιάνγκ

Η Μόσχα θέλει να πιστεύει ότι ο αγωγός, μήκους 2.600 χιλιομέτρων, που συνδέει τη Σιβηρία με την επαρχία Σιντσιάνγκ και μέσω του οποίου θα διέρχονται 50 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου βρίσκεται σε καλό δρόμο.

Μακροπρόθεσμα, η δυναμικότητά του θα είναι αντίστοιχη της δυναμικότητας του αγωγού Nord Stream 2 που συνδέει τη Ρωσία με τη Γερμανία. Ομως, ο ενθουσιασμός δεν είναι και τόσο εμφανής από την πλευρά του Πεκίνου, που μέχρι στιγμής έχει αποφύγει οποιαδήποτε επίσημη δέσμευση για το σχέδιο, το χρονοδιάγραμμα του οποίου παραμένει αόριστο.

putin xi jingping
Στιγμιότυπο από την προ ημερών συνάντηση του Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Σι Τζινπίνγκ στη Μόσχα

Αν και ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε -παρουσία του Σι- ότι «κλείστηκαν όλες οι συμφωνίες» μεταξύ των δύο χωρών για τον αγωγό, η κοινή τους ανακοίνωση αρκείται να κάνει λόγο για ενθάρρυνση «των ερευνών και των διαβουλεύσεων». Σύμφωνα με τους αναλυτές, η στάση αναμονής που τηρεί το Πεκίνο αποκαλύπτει τόσο τη θέση ισχύος της Κίνας απέναντι στη Ρωσίαόσο και τη βούληση της κινεζικής ηγεσίας να μην εξαρτάται από τα πλεονάσματα της Ρωσίαςγια την ενεργειακή τροφοδοσία της χώρας.

Η Κίνα «δεν βιάζεται καθόλου να υπογράψει οτιδήποτε, αν η πρόταση δεν είναι ευνοϊκή και συνοδευμένη από όρους» που θα θέσει η ίδια, σύμφωνα με τη Μαρίνα Σάγκινα, ειδικό του International Institute for Strategic Studies (IISS) του Βερολίνου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ