Παγώνουν την Επιτροπή Θεσμών για την τραγωδία

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αγνωστο παραμένει το τι μέλλει γενέσθαι με την κοινοβουλευτική διερεύνηση της τραγωδίας των Τεμπών. Μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής την περασμένη εβδομάδα, κατά την οποία ενημέρωσαν για την επίμαχη σύμβαση 717 οι τέσσερις πρώην και νυν υπουργοί Υποδομών και Μεταφορών, το ζήτημα της εκ νέου σύγκλησης της επιτροπής έχει «παγώσει».

Το θέμα ετέθη στη Διάσκεψη των Προέδρων, ωστόσο ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας παρέπεμψε στο προεδρείο της Επιτροπής Θεσμών. Με τη σειρά του ο «γαλάζιος» πρόεδρος της υψηλού κύρους Επιτροπής Θεσμών, Θανάσης Μπούρας, ανέφερε πως έχει λάβει τα σχετικά αιτήματα της αντιπολίτευσης και πως θα τα εξετάσει και θα επανέλθει. Ωστόσο, έκτοτε έχει περάσει ήδη μία εβδομάδα και ουδείς είναι σε θέση να γνωρίζει εάν θα υπάρξει εκ νέου συνεδρίαση.

Κι αυτό διότι τα χρονικά περιθώρια είναι εξαιρετικά στενά, μια και η Βουλή αναμένεται να κλείσει για την καθιερωμένη πασχαλινή ανάπαυλα τη Μεγάλη Τρίτη και, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, δεν θα ξανανοίξει, καθώς θα διαλυθεί μετά το Πάσχα προκειμένου η χώρα να πάει στις πρώτες εκλογές.

Μάχη αρχηγών

Εάν επιβεβαιωθούν οι φόβοι και η Επιτροπή Θεσμών δεν ξανασυνεδριάσει, θα αποδειχτεί περίτρανα πως η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ουδέποτε σκόπευε στην ουσιαστική συζήτηση για την τραγωδία στα Τέμπη, καθώς δεν επεδίωξε να κληθούν προς ακρόαση από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας πρόσωπα που εκ της θέσης τους είναι αδήριτη ανάγκη να ενημερώσουν για το τραγικό δυστύχημα.

Ο λόγος για τους επικεφαλής του ΟΣΕ, της ΕΡΓΟΣΕ, της HELLENIC TRAIN, αλλά και για τους συνδικαλιστές και τους εργαζομένους, οι οποίοι όλο αυτό το χρονικό διάστημα προειδοποιούσαν για το έλλειμμα ασφάλειας στον σιδηρόδρομο. Σε κάθε περίπτωση, και ανεξαρτήτως τού τι θα γίνει με την Επιτροπή Θεσμών, δεν αποκλείεται να υπάρξει μάχη σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για τις ευθύνες των Τεμπών.

Την προσεχή Πέμπτη ψηφίζεται το «ερανιστικό» νομοσχέδιο με τα μέτρα στήριξης των πληγέντων και των οικογενειών των θυμάτων, το οποίο θα περιλαμβάνει και ρυθμίσεις για την ασφάλεια των συγκοινωνιών. Η ημέρα αυτή λοιπόν θεωρείται μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για το πρώτο τετ α τετ των πολιτικών μονομάχων μετά την τραγωδία. Ισως αποτελέσει και την τελευταία στο κοινοβουλευτικό τερέν, πριν από την προσφυγή στις κάλπες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ