Τουρκια: Ο Ερντογαν με βάση τη σχετική νομοθεσία, κανονικά δεν έχει δικαίωμα να διεκδικήσει εκ νέου την προεδρία

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το ότι «κανονικά» ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν μπορεί να είναι υποψήφιος για την προεδρία, υποστηρίζει ο πρώην πρόεδρος του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου, αναφερόμενος στις κρίσιμες εκλογές του Μαΐου στην Τουρκία.

Δημοσιογράφος της τουρκικής εφημερίδας «Yeniçağ», επικοινώνησε με τον πρώην πρόεδρο του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου (YSK), Τουφάν Αλγκάν και, ρωτώντας τον εάν ο Ερντογάν, ο οποίος εξελέγη πρόεδρος τόσο το 2014, όσο και το 2018, μπορεί να είναι εκ νέου υποψήφιος για την προεδρία στις εκλογές της 14ης Μαΐου, ο Αλγκάν απάντησε «όχι»!

«Ο ηγέτης του CHP, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ανέφερε επίσης ότι ο Ερντογάν δεν μπορεί να είναι υποψήφιος για τρίτη φορά. Με βάση την εμπειρία μου και σχετικά με αυτό που ρωτήσατε, νομίζω ότι δεν θα είναι υποψήφιος για τρίτη φορά», ανέφερε ο πρώην πρόεδρος του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου της Τουρκίας και συνέχισε διευκρινίζοντας: «Ωστόσο, εάν η Εθνοσυνέλευση προκηρύξει πρόωρες εκλογές, θα μπορεί να είναι υποψήφιος».

Στη συνέχεια, ο Αλγκάν, ο οποίος ήταν επικεφαλής του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου μεταξύ 1996 και 2004, αναφέρθηκε στο συμβάν του 2002, όταν τέθηκε το ζήτημα εάν ο Ερντογάν θα μπορούσε να είναι βουλευτής στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου. Σύμφωνα με το άρθρο 11 για την εκλογή στο Κοινοβούλιο, όσοι έχουν καταδικαστεί με το άρθρο 312 του Ποινικού Κώδικα της Τουρκίας, δεν μπορούν να εκλεγούν βουλευτές. Τότε, ο Ερντογάν είχε… αυτο-οριστεί ως πρώτος υποψήφιος στην πρώτη εκλογική περιφέρεια της Κωνσταντινούπολης και πρώτος στον εκλογικό κατάλογο. Έτσι κατάφερε να μπει στην προσωρινή λίστα για το Κοινοβούλιο.

O Αλγκάν είχε ψηφίσει κατά της υποψηφιότητας Ερντογάν

Τότε το ερώτημα που είχε τεθεί ήταν εάν μπορεί να είναι υποψήφιος βουλευτής ή όχι. Στο Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο, το οποίο περιελάμβανε επτά μέλη, οι ψήφοι ήταν τρεις υπέρ και τρεις κατά. Τότε ο Αλγκάν ψήφισε πως δεν μπορεί να είναι υποψήφιος ο Ερντογάν, ωστόσο ούτε η κυβέρνηση, ούτε η αντιπολίτευση έθεσαν κάποια ένσταση για τους εκλογικούς καταλόγους και έτσι δεν συνέβη κάτι.

Σύμφωνα με την αγγλική έκδοση της εφημερίδας «Duvar», την Παρασκευή 24 Μαρτίου το YSK αποφάσισε ομόφωνα την αποδοχή της αίτησης του Ερντογάν να είναι υποψήφιος για την προεδρία στις εκλογές της 14ης Μαΐου. Η κίνηση ήρθε παράλληλα με τις συζητήσεις για το εάν ο Τούρκος πρόεδρος μπορεί νόμιμα να θέσει υποψηφιότητα για τρίτη φορά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ