Τελος εποχής: Πέθανε ο Νίκος “Globek” Στεφανής πρωταγωνιστής στους αγώνες για τις Σκουριές και για τα Ενεργειακά ζητήματα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

netakias.com

Ξαφνικά έφυγε , ο Μηχανολόγος Μηχανικός και πρώην Επιθεωρητής της ΔΕΗ Νίκος Στεφανής, ιδιαίτερα γνωστός στον τεχνικό, και οικολογικό κόσμο.

Ο ακούραστος Νίκος δεν το έβαζε ποτέ κάτω. Στα χρόνια που είχαμε την τύχη να τον γνωρίζουμε συμμετείχε ενεργά στο κίνημα ενάντια στην εξόρυξη χρυσού στη Χαλκιδική, στο κίνημα για την προστασία του περιβάλλοντος από τις βιομηχανικής κλίμακας ΑΠΕ, ενώ κατέθετε συχνά τις απόψεις του σχετικά με τα ενεργειακά ζητήματα των οποίων ήταν καλός γνώστης. Στην τελευταία μας συνάντηση πριν από περίπου ένα μήνα, συζητούσαμε την αναφορά κατά της ΔΕΗ που είχε καταθέσει στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου και τις νέες του ιδέες για να αναγκαστεί, επιτέλους, η ΔΕΗ να πληρώσει για την περιβαλλοντική βλάβη που έχει προκαλέσει στη Δυτική Μακεδονία.

cf41cdt 1

Πρωταγωνιστούσε σε οικολογικά κινήματα που κατα καιρούς αναπτύχθηκαν στην περιοχή, ενώ γνώριζε πολύ καλά τα ενεργειακά πράγματα, για τα οποία τοποθετούνταν δημοσίως, πολλές φορές με κόστος.

Τα τελευταία χρόνια όντας συνταξιούχος πρωταγωνίστησε στην προσπάθεια διαλεύκανσης της κατολίσθησης του Ορυχείου Αμυνταίου, με διαδοχικά τεχνικά υπομνήματα του προς τη Δικαιοσύνη. Ήταν αντισυμβατικός και αγωνιστής, κάτι το οποίο προκάλεσε και τη δυσμένεια της Εταιρείας εναντίον του, το τελευταίο διάστημα της υπηρεσίας του στη ΔΕΗ.

Nasim Hanna Alatras είναι με το χρήστη Globek Stefanis.

 screencapture facebook nasim alatrasb posts pfbid0351rAggduVvGVZ5gB8ZZ1HT8L83YP16gcooTyU1vxDAQ68qMAQeoX4M5XqDjQpzpfl 2023 03 27 14 15 10
Καλό σου ταξίδι Αδερφέ Νικόλα Στεφανή.. Φίλε .. Αγωνιστή δύσκολων καιρών και θεμάτων.. Καλό σου ταξίδι Άνθρωπε Νίκολα .. Σ ευχαριστώ μέσα από τη καρδιά μου που έμεινες αταλάντευτα δίπλα μου στις δύσκολες μάχες που έδωσα εδώ και δέκα χρόνια. Ήσουν η ουσία της αξίας της Αλληλεγγύης με όσους αγωνίζονται και δεν τα βάζουν κάτω με τα αφεντικά αυτού του κόσμου ..
Ήσουν από τους πρώτους πρώτους που τα έβαζαν με τα αφεντικά αυτής της χώρας είτε αυτά είναι του Δημοσίου είτε του Ιδιωτικού .. Τα έβαλες με τα αφεντικά της ΔΕΗ σε εποχές που όλοι σχεδόν έτρεμαν στο άκουσμα των ονομάτων τους .. Δεν φοβήθηκες ούτε όταν κινήθηκαν εναντίον σου νομικά και σε έσερναν στα δικαστήρια και στο τέλος εσύ δικαιώθηκες και μερικά από αυτά καταδικάστηκαν. Δεν πτοήθηκες όταν τα αφεντικά της ΔΕΗ σε έβαλαν στο “ψυγείο” και ανέστειλαν την μισθολογική σου εξέλιξη, γιατί δεν ήθελες να κλείσεις το “ρημάδι” το στόμα.. Τους πήγες μέχρι τον αντιεισαγγελέα για τα λάθη- εγκλήματα που διέπρατταν στα λιγνιτωρυχεία, παρά τις προειδοποιήσεις.. Σε έγραψαν κανονικά τα αφεντικά της ΔΕΗ όταν τους έστειλες δυο μελέτες για “Προληπτική συντήρηση του μηχανολογικού εξοπλισμού των ορυχείων” και “εξοικονόμηση ενέργειας από μείωση κατανάλωση ρεύματος αλλάζοντας τα Ράουλα”.
Τα έβαλες με τα αφεντικά των χρυσορυχείων της Βόρειας Ελλάδας και ήσουν στη πρώτη γραμμή του αγώνα στις Σκουριές .. Τα έβαλες με τα αφεντικά της λεγόμενης “πράσινης ενέργειας” και ήσουν στη πρώτη γραμμή του αγώνα .. τους κατονόμασες έναν έναν και μπροστά τη κάμερα του “Ασκός του Αιόλου” όταν όλοι σχεδόν οι πολιτικοί φοβούνταν τη σκιά τους ακόμα ..
Ήσουνα δίπλα στη έρευνα της ομάδας παραγωγής από τη πρώτη μέρα .. ήσουν ο πρώτος από τους πολλούς απλούς ανθρώπους και αγωνιστές που στήριξαν επιχειρησιακά και οικονομικά το ντοκιμαντέρ.. μπορεί όπως έλεγες τα “50 ευρώ να μην είναι τίποτα για αυτό που θέλετε να κάνετε, αλλά δοσμένα από τη καρδιά μου, γιατί έχω εμπιστοσύνη πως θα κάνετε κάτι πολύ καλό για τον αγώνα”..
Ήσουν Αδερφός γιατί ήσουν ακούραστα αλληλέγγυος με τον αγώνα των Παλαιστινίων ακόμα από τα φοιτητικά σου χρόνια … η αγάπη σου η στήριξη σου στα δίκαια της Παλαιστίνης δεν ήταν ποτέ παρμένη από κομματικά κίνητρα αλλά από το μέγεθος της τραγωδίας και της αδικίας που διαπράττει καθημερινά το κράτος των δολοφόνων στην κατεχόμενη Παλαιστίνη .. παρακολουθούσες καθημερινά τα γεγονότα στη Μέση Ανατολή σαν να ήταν δική σου υπόθεση .. μάθαινες πράγματα που εγώ τα μάθαινα μέρες μετά ..
Σ ευχαριστώ Αδερφέ μέσα από τη καρδιά μου για τη μεγάλη στήριξη που μου παρείχες όσο καιρό ήμουν σε αναστολή εργασίας και στέρησης μισθών .. ………
Καλό σου ταξίδι Αδερφέ Νικόλα..
Τα θερμά μου συλλυπητήρια σε όλη τη οικογένεια σου ..
Ο αγώνας για όλα αυτά που πίστευες Αδερφέ συνεχίζεται …
Screenshot 141Ο ΝΙΚΟΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ, μηχανικός ορυχείων με σπουδές στην Πολωνία – αυτό εξηγεί και την «ορθογραφία» των κειμένων του – έχασε τη μάχη με τη ζωή εχτές, 20 Ιανουαρίου. Ίσως αυτό να οφείλονταν στο τσιγάρο με το οποίο είχε επανασυνδεθεί, ίσως όχι, πάντως ήταν 68 χρονών, σχετικά νέος.
Με το Νίκο Στεφανή είχαμε αναπτύξει σχέση από την εποχή των εορτών της Γης, στη Βλάστη του νομού Κοζάνης. Έπειτα ήρθαν τα μνημόνια, ήρθε η περίπτωση του Παπούλια που μπροστά στην αποδοκιμασία του πλήθους άφησε τη καρέκλα του (προσωρινά βέβαια) για να καθίσει ο Νίκος (!!!), είχαμε τη περίπτωση του χρυσού της Χαλκιδικής στην οποία ο Στεφανής έδωσε πραγματικά όλες του τις δυνάμεις κατά των ορυχείων, στο πλευρό της Μαρίας Καδόγλου και του (μακαρίτη πλέον)Τόλη Παπαγεωργίου.
Μετά τις κατολισθήσεις που έγιναν στα λιγνιτωρυχεία το 2017 έκανε θόρυβο περισσότερο του δέοντος, με αποτέλεσμα να μηνυθεί από τη ΔΕΗ. Για το θέμα αυτό γράφτηκαν πολλά , από τα οποία τρία τουλάχιστον άρθρα ήταν του υποφαινόμενου. Κατά τα άλλα ήταν στενός συνεργάτης του ηλεκτρονικού περιοδικού oikoniki.pragmatikotita , μιλάγαμε κάθε μέρα για τα θέματά μας και μου επαναλάμβανε την αγάπη που έτρεφε για το εγγόνι του .
Η γυναίκα του μου είπε, σε μια συνάντηση που είχαμε οι τρεις μας το 2018 , ότι στο σπίτι συζητάνε διαρκώς για τα ορυχεία λιγνίτη στη περιοχή της Πτολεμαϊδας. Την πίστεψα, ήταν αδύνατο ένας άνθρωπος σαν το Νίκο να είχε στο νου του κάτι άλλο.
Γιάννη Σχίζα, ΑΥΓΗ, 20.3.21, «Λιγνιτωρυχεία σε παρακμή», ΔΡΟΜΟΣ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ, 10.4.21, «Τα λιγνιτωρυχεία και η δίκη Στεφανή» , ΔΡΟΜΟΣ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ, 23.10.21, «Δικαστική περιπέτεια του Νίκου Στεφανή».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ