Εξέγερση στο Ισραήλ: Παρέλυσε η χώρα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δύο μεγάλα λιμάνια του Ισραήλ ανακοίνωσαν την διακοπή της λειτουργίας τους στο πλαίσιο της γενικής απεργίας που κήρυξε το μεγαλύτερο συνδικάτο της χώρας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την δικαστική μεταρρύθμιση του Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Τα λιμάνια της Χάιφας και τους Ασντότ ανακοίνωσαν την παύση της εργασίας μετά την ανακοίνωση του συνδικάτου Histadrut για την κήρυξη γενικής απεργίας άμεσα.

Από το πρωί, οι εργαζόμενοι στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν συμμετέχουν στην γενική απεργία, με αποτέλεσμα να μην εκτελούνται οι πτήσεις.

Η Ιατρική Ένωση του Ισραήλ κήρυξε επίσης γενική απεργία που θα πλήξει τα νοσοκομεία και τις δημόσιες ιατρικές υπηρεσίες.

Νωρίτερα, ο επικεφαλής του συνδικάτου Histadrut ανακοίνωσε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου την άμεση κήρυξη γενικής απεργίας με αίτημα την απόσυρση του σχεδίου μεταρρύθμισης της δικαστικής εξουσίας.

«Καλώ σε γενική απεργία (…) αμέσως μετά την συνέντευξη Τύπου, το Κράτος του Ισραήλ σταματά», δήλωσε ο Αρνον Μπαρ Νταβίντ, επικεφαλής του Histadrut. «Αποστολή μας είναι να σταματήσουμε την νομοθετική διαδικασία και θα το κάνουμε».

Η ανακοίνωση του συνδικάτου ήρθε αφότου ο Νετανιάχου απέλυσε τον υπουργό Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ, ο οποίος είχε ζητήσει να σταματήσει η νομοθεσία για τη νομική μεταρρύθμιση. Η απόφαση αυτή πυροδότησε τεράστια αναταραχήστον ισραηλινό λαό, ο οποίος βγήκε στους δρόμους σε ιστορικούς αριθμούς για να διαμαρτυρηθεί για την δικτατορική, όπως φώναζε, κίνηση.

Νωρίς το πρωί σήμερα, ο Πρόεδρος Ισάακ Χέρτζογκ, κάλεσε τον κυβερνητικό συνασπισμό να σταματήσει τη νομοθεσία για τη δικαστική μεταρρύθμιση, μετά από μια νύχτα μεγάλων διαδηλώσεων σε όλη τη χώρα.

Η Κνεσέτ απέρριψε πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης Νετανιάχου

Λίγο νωρίτερα, ο εθνικιστικός-θρησκευτικός κυβερνητικός συνασπισμός του Μπενιαμίν Νετανιάχου επέζησε πρότασης μομφής της αντιπολίτευσης στην Κνεσέτ, η οποία κατατέθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την δικαστική μεταρρύθμιση.

Η πρόταση μομφής καταψηφίσθηκε από 59 βουλευτές, ενώ 53 ψήφισαν υπέρ.

Πλήθος κόσμου έχει συγκεντρωθεί και σήμερα έξω από την Κνεσέτ για να διαμαρτυρηθεί. Ο συνασπισμός του Πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου προώθησε τη νομοθεσία που θα παρείχε στην κυβέρνηση τον έλεγχο του διορισμού των δικαστών, συμπεριλαμβανομένων των δικαστών του Ανωτάτου Δικαστηρίου, την ικανότητα του Ανώτατου Δικαστηρίου να επανεξετάζει και να καταργεί τη νομοθεσία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ