Κακουργηματική η δίωξη για τον ξυλοδαρμό του αρχαιολόγου στη Μύκονο

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κακουργηματική είναι πλέον η δίωξη που αντιμετωπίζει ο άγνωστος που επιτέθηκε βάναυσα στον αρχαιολόγο Μανώλη Ψαρρό και τον ξυλοκόπησε άγρια με αποτέλεσμα να καταλήξει στο νοσοκομείο με κατάγματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Δίωξη Εκβιαστών σε συνεργασία με την Εισαγγελία Αθηνών προχώρησε σε αναβάθμιση της κατηγορίας.

Η υπόθεση αντιμετωπίζεται ως κακουργηματική σωματική βλάβη ενώ αρχικά είχε αντιμετωπιστεί ως απλό πλημμέλημα και σε αυτό το πλαίσιο είχε διενεργηθεί η αρχική προανάκριση από το αστυνομικό τμήμα Κηφισιάς.

Ο Μανώλης Ψαρρός είναι υπάλληλος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και ασχολείται με παρανομίες επιχειρηματιών στο νησί της Μυκόνου.

Η επίθεση

Σε συνέντευξη τύπου που πραγματοποίησε την Παρασκευή ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, ο Μανώλης Ψαρρός περιέγραψε τις εφιαλτικές στιγμές που βίωσε.

Όπως περιέγραψε ο Μανώλης Ψαρρός, το βράδυ της 7ης Μαρτίου επέστρεφε στο σπίτι του, στην Κηφισιά από τη δουλειά.

«Ήταν ένα ιδιαίτερα σκοτεινό βράδυ, χωρίς δημοτικό φωτισμό. Είδα ένα ζευγάρι μπροστά μου να κάνει τζόκινγκ, το προσπέρασα και έστριψα στο στενάκι που ήταν το αυτοκίνητο. Θυμάμαι να πλησιάζω στο αυτοκίνητο και μετά θυμάμαι να με φορτώνουν στο ασθενοφόρο. Η πιο ξεκάθαρη ανάμνηση που έχω είναι αυτή των συνθηκών πολέμου μέσα στον θάλαμο επειγόντων του Ευαγγελισμού. Όταν άρχισα να συνέρχομαι ξεκίνησα να κάνω διάφορες συνδέσεις γεγονότων, ειδοποίησα τους συναδέλφους μου και τους είπα πως αυτό μάλλον έχει να κάνει με τη Μύκονο».

Όπως είπε, την ζωή του έσωσε ο οδηγός ενός αυτοκινήτου ο οποίος έριξε πάνω στον δράστη τα φώτα του με αποτέλεσμα να το βάλει στα πόδια. Στον Ευαγγελισμό διαπιστώθηκε πως είχε χτυπηθεί βάναυσα στο πίσω μέρος του κεφαλιού, ενώ είχε σπασμένα πλευρά και συντριπτικά κατάγματα στη μύτη και το πρόσωπο.

«Θέλω να ευχαριστήσω και δημόσια αυτό τον άνθρωπο γιατί πιθανότατα μου έσωσε τη ζωή το γεγονός πως βρέθηκε εκεί έστω και τυχαία», λέει ο Μανώλης Ψαρρός.

Ο ίδιος πρόσθεσε η επίθεση είναι πρωτοφανής καθώς είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει στην Ελλάδα.

«Στην Ελλάδα του 2023, γυρνάς από το γραφείο σου αργά έχοντας δουλέψει και θες να πας σπίτι σου να ξεκουραστείς. Εντέλει καταλήγεις στον Ευαγγελισμό, χτυπημένος και αιμόφυρτος. Αναρωτιέμαι αν είναι αυτή η Ελλάδα που θέλουμε να κληροδοτήσουμε στα παιδιά μας. Είναι πρώτη φορά που υπάρχει τέτοια επίθεση σε μέλος της αρχαιολογικής υπηρεσίας. Διαχρονικά οι συνάδελφοι από τον Έβρο μέχρι τη Γαύδο, κάνουν με αυταπάρνηση τη δουλειά τους, προασπίζοντας τα ελληνικά κατάλοιπα του παρελθόντος, συντελώντας στην αυτογνωσία του πληθυσμού της χώρας. Η γνώση της ιστορίας είναι μέσο αυτογνωσίας» λέει ο Ψαρρός.

Ο αρχαιολόγος είπε πως υπήρχαν ενδείξεις ότι κάτι συμβαίνει καθώς υπήρχαν ύποπτες κινήσεις ατόμων κοντά στην Εφορεία Αρχαιοτήτων και υπήρξε περιστατικό που μπορεί να δηλώνει πως κάποιοι προσπαθούσαν να δουν ποιος είναι ο Μανώλης Ψαρρός εμφανισιακά.

Όπως διευκρινίζει πιέσεις υπήρχαν πάντα σε ότι αφορά στην Μύκονο από αρχιτεκτονικά γραφεία αλλά ήταν φυσιολογικές και πάντα βρίσκονταν λύσεις. Όπως επισημαίνει, το 2018 είχε συνομιλία με μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, επισημαίνοντάς τους ότι το νησί είναι στα όρια του να ξεφύγει περιβαλλοντικά.

Ο ίδιος εκπέμπει σήμα κινδύνου για το νησί καθώς υπάρχουν αυθαιρεσίες την στιγμή που οι αρχαιολόγοι προσπαθούν να προστατέψουν τους αρχαιολογικούς χώρους.

Τέλος, τόνισε πως παρά την επίθεση που δέχτηκε δεν θέλει να φύγει από το νησί παρά την πρόταση της Υπουργού Πολιτισμού στα μέλη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων να αποχωρήσουν.

«Μας βρίσκει αντίθετους. Το χτύπημα σε εμένα είναι ένα ενιαίο χτύπημα σε όλη την Αρχαιολογική Υπηρεσία. Κάποιοι δεν γουστάρουν που κάνουμε τη δουλειά μας», τόνισε ο κ. Ψαρρός.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ