Εκλογες 2023: Η διαδικασία και το χρονοδιάγραμμα – Δείτε που ψηφίζετε

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μετά την ανακοίνωση από τον Κυριάκο Μητσοτάκη της ημερομηνίας των εθνικών εκλογών, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 21 Μαΐου, ο οδικός χάρτης των διαδικασιών έχει ήδη «στρωθεί».

Σύμφωνα με τα όσα οριοθετεί η συγκεκριμένη ημερομηνία, η Βουλή αναμένεται να μείνει ανοιχτή έως και την Μεγάλη Τετάρτη 12 Απριλίου, ενώ θα ανοίξει ξανά τις εργασίες της στις 24 Απριλίου.

Συνεπώς, το Προεδρικό Διάταγμα διάλυσης της Βουλής, θα θυροκολληθεί είτε την Δευτέρα 24 Απριλίου είτε την Παρασκευή 28 Απριλίου, καθώς σύμφωνα με τις συνταγματικές διαδικασίες, το κοινοβούλιο πρέπει να διαλυθεί από 22 έως 30 ημέρες πριν την προσφυγή στις κάλπες.

Μετά τη διάλυση της Βουλής, ο Πρωθυπουργός θα μεταβεί επισήμως στην ΠτΔ ώστε να ακολουθηθεί η διαδικασία που ορίζει το Σύνταγμα, αλλά και να οριστεί υπηρεσιακός Υπουργός Εσωτερικών και νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος μέχρι τις εκλογές.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες πάντως, ο Πρωθυπουργός είχε ήδη ενημερώσει σχετικά την Κατερίνα Σακελλαροπούλου για την οριστική ημερομηνία των εκλογών.

Η εκλογική αναμέτρηση της 21ης Μαΐου θα γίνουν με το σύστημα της απλής αναλογικής και αν δεν προκύψει αυτοδύναμη Κυβέρνηση, θα οδηγηθούμε στη διαδικασία των διερευνητικών εντολών.

Αν στο προβλεπόμενο διάστημα δεν επιτευχθεί συμφωνία συνεργασίας, θα πάμε σε δεύτερες εκλογές (με λίστα βουλευτών), οι οποίες θα γίνουν το αργότερο έως τις αρχές Ιουλίου. Σε αυτές, οι ψηφοφόροι θα επιλέγουν μόνο κόμμα και όχι υποψήφιους.

Δείτε που ψηφίζετε

Μπαίνοντας στο Gov.gr και στην εφαρμογή του gov.gr «Μάθε πού ψηφίζεις», θα χρειαστούν τα εξής στοιχεία:

είτε τα προσωπικά στοιχεία (επώνυμο, όνομα, όνομα πατέρα και μητέρας, έτος γέννησης)
είτε μόνο τα πεδία του ειδικού εκλογικού αριθμού και το επώνυμο

Για να μπείτε στην εφαρμογή, πατήστε ΕΔΩ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ