Διαγράψτε τώρα τον ΦΠΑ στους πτηνοτρόφους! Μην δολοφονείτε την ελληνική πτηνοτροφία!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Με Αναφορά, που κατέθεσαν 26 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, προς τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Σταϊκούρα και τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γεωργαντά, έφεραν στη Βουλή την επιστολή της «Πανελλήνιας Ένωσης Οργανώσεων Πτηνοτρόφων Παραγωγών» (ΠΕΟΠΠ) για τη διαφορά μεταξύ ΦΠΑ αγοράς ζωοτροφών και πωλήσεων ζώντων ορνιθίων.

Το θέμα είχαμε παρουσιάσει και στον ΑγροΤύπο, με την ΠΕΟΠΠ να καταγγέλλει ότι η πλειοψηφία των πτηνοτρόφων παραγωγών έχει βρεθεί σε δεινή οικονομική θέση, δεδομένης της διαφοράς του ΦΠΑ μεταξύ των ζωοτροφών που είναι 6% και της πώλησης των ζώντων ορνιθίων που είναι 13%.

Αυτό έχει ως συνέπεια οι παραγωγοί να βγαίνουν χρεωστικοί στον ΦΠΑ. Ωστόσο, επειδή η πληρωμή των τιμολογίων πραγματοποιείται ακόμη και 12 μήνες μετά την έκδοσή τους, οι παραγωγοί δεν έχουν την δυνατότητα να αποδώσουν στο κράτος χρήματα που δεν έχουν εισπράξει ακόμα. Επιπλέον, πολλοί πτηνοτρόφοι χρησιμοποίησαν τα ποσά αυτά τους τελευταίους μήνες για την κάλυψη του λειτουργικού κόστους που έχει εκτοξευτεί, με αποτέλεσμα να αδυνατούν πλέον να αποδώσουν τον ΦΠΑ.

Οι πτηνοτρόφοι ζητούν την εξίσωση των συντελεστών αγοράς ζωοτροφών και πωλήσεων ζώντων ζώων, καθώς και τη ρύθμιση όλων των χρεών τους που έχουν εν τω μεταξύ δημιουργηθεί.

«Η κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει επιτέλους να αδιαφορεί, και να αναζητήσει, σε διαβούλευση με τους παραγωγούς, δίκαιη και βιώσιμη λύση», τονίζουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Παϊσιάδης Σταύρος agrotypos.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ