Το μυστικό της επιστολής του προέδρου Ερντογάν στον Μητσοτάκη, τούρκικο δημοσίευμα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι επιστολές του Προέδρου Ερντογάν και του Υπουργού Τσαβούσογλου προς τον Έλληνα πρωθυπουργό Μητσοτάκη και τον υπουργό Εξωτερικών Δένδια λόγω της εθνικής εορτής της Ελλάδας συνεχίζουν να απασχολούν την ατζέντα της Ελλάδας, γράφει τούρκικο δημοσίευμα.

 Εξετάζοντας τα μυστικά σύμβολα που κρύβονται στις επιστολές, ο ελληνικός Τύπος επεσήμανε ότι η επιστολή του Προέδρου Ερντογάν είχε μια ειλικρινή γλώσσα μακριά από υπερβολές και ανέφερε: «Η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια να απορρίψει το απλωμένο χέρι συμφιλίωσης της Τουρκίας».

Η ελληνική εφημερίδα Καθημερινή ανέλυσε τις σημειώσεις ανάμεσα στις γραμμές που «κρύβουν» οι δύο εξερχόμενες επιστολές.

Στο δημοσίευμα αναφέρθηκε ότι τα γράμματα ήταν κινήσεις συμβολισμού που έμοιαζαν να προσπαθούν να δημιουργήσουν μια ατμόσφαιρα «καλής θέλησης».

1


«Στην ανάλυση αναφέρθηκε ότι η αλληλεγγύη μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας αυξήθηκε ιδιαίτερα μετά την καταστροφή του αιώνα που συνέβη στην Τουρκία στις 6 Φεβρουαρίου και επισημάνθηκε ότι η επιστολή του Προέδρου Ερντογάν δεν ήταν καθόλου υπερβολή, αλλά ειλικρινής», γράφει το τούρκικο δημοσίευμα.

Στη συνέχεια του δημοσιεύματος, επισημάνθηκε ότι η ελληνική διπλωματία εξακολουθεί να μην εγκαταλείπει τις γραμμές της Άγκυρας. Ωστόσο, προς το παρόν, θεωρείται ότι η Τουρκία έχει πρόθεση να ανοίξει ένα παράθυρο διαλόγου και να δημιουργήσει μετριοπαθείς σχέσεις.

Στα ελληνικά δημοσιεύματα επισημάνθηκε επίσης ότι «δεν υπάρχει εκτίμηση για το πόσο θα διαρκέσει η ηρεμία», ενώ αναφέρθηκε επίσης ότι η Ελλάδα δεν μπορούσε να αρνηθεί το χέρι συμφιλίωσης που άπλωσε η Τουρκία.

Σημειώνουν, ακόμη, ότι το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών δεν θα κάνει πίσω στο θέμα της υφαλοκρηπίδας, παρά το ήπιο κλίμα της Άγκυρας.

«Αν και υπάρχει μια ήπια ατμόσφαιρα, αυτή η κατάσταση θα παραμείνει μόνο σε σύμβολα χωρίς συγκεκριμένα βήματα διαλόγου», αναφέρεται σε ανάλυση.

Υπογραμμίζοντας την ανάγκη να ληφθεί υπόψη η κατάσταση της Δύσης και των ΗΠΑ, η ελληνική πλευρά ανέφερε «Σε μια τέτοια περίπτωση, η πρόκληση μπορεί να μην λειτουργήσει. Η ελληνοτουρκική ομαλοποίηση δεν μπορεί να μείνει εκτός περιβάλλοντος».

Η ελληνική εφημερίδα , η οποία συγκέντρωσε πληροφορίες και από διπλωμάτες , τόνισε ότι η εν λόγω κατάσταση είναι μια καλή ευκαιρία και ότι αυτή τη φορά η Ελλάδα δεν πρέπει να ενεργεί «αδιάκριτα» όσον αφορά τις σχέσεις της με την Τουρκία.

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό ΠερισκόπιοΓιῶργος  Ἐχέδωρος

ΔΗΜΟΦΙΛΗ