Κίνδυνος για την τροφοδοσία της Αττικής με νερό – Το ξέρουν από το 2019

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όλοι ήξεραν, αλλά κανένας δεν έκανε κάτι. Προφανώς αυτό ισχύει για τα πάντα στην Ελλάδα. Όπως αποδείχθηκε δυστυχώς με αφορμή την τραγωδία των Τεμπών, άπαντες ήταν ενήμεροι για τα προβλήματα, τις ελλείψεις και την υποβάθμιση του σιδηρόδρομου. Ωστόσο, ουδείς ήθελε να κάνει κάτι, ή να ασχοληθεί.

Το έργο επαναλαμβάνεται και με την ΕΥΔΑΠ, όπως αποκαλύπτουν οι Data Journalists και ο δημοσιογράφος Πάρις Καρβουνόπουλος.

Συγκεκριμένα, ο κίνδυνος που απειλεί την ομαλή υδροδότηση εκατομμυρίων κατοίκων στο λεκανοπέδιο της Αττικής, έχει επισημανθεί από το 2019, δεν έγινε τίποτα επ’ αυτού και μόλις λίγα 24ωρα μετά το δυστύχημα των Τεμπών, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ… εδέησε να στείλει προειδοποιητικά «καμπανάκια» στους αρμόδιους Υπουργούς.

Παραλήπτες του εγγράφου του Χάρη Σαχίνη, με θέμα: «Κίνδυνος ασφαλούς τροφοδοσίας της Αττικής με νερό», είναι ο Υπουργός Επικρατείας και εποπτεύων του υπουργείου Μεταφορών Γιώργος Γεραπετρίτης και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο κ.Σαχίνης, υπήρξε τεχνικό πρόβλημα στο Υδραγωγείο του Μόρνου στα τέλη της δεκαετίας του 2000 το οποίο αντιμετωπίστηκε, αλλά «…σε περίπτωση ζημιάς στο Υδραγωγείο Μόρνου, κάτι που έχει ήδη συμβεί στο παρελθόν και παράλληλα και αστοχίας του επισφαλούς πλέον Ενωτικού Υδραγωγείου, θα δημιουργηθεί ένα έλλειμμα της τάξεως του 30-40% της αναγκαίας ποσότητας νερού για ύδρευση της Αττικής, γεγονός που εγκυμονεί απρόβλεπτες συνέπειες, καθώς ένα σημαντικό ποσοστό της Αθήνας θα μείνει χωρίς νερό για αρκετές ημέρες».

nb mornos yliki eydap

Σύμφωνα με τα όσα αναγράφονται στο έγγραφο για τις ενέργειες της ΕΥΔΑΠ, «αντιλαμβανόμενοι την κρισιμότητα των ανωτέρω προχωρήσαμε από το 2019 στις απαραίτητες ενέργειες και με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας μας εγκρίθηκε η διενέργεια των σχετικών διαγωνισμών καθώς και η χρηματοδότηση με ίδιους πόρους όλων των μελετών των αναγκαίων έργων που θα αποτρέψουν αυτούς τους κινδύνους. Οι σχετικές μελέτες έχουν ήδη ολοκληρωθεί».

Στην εύλογη ερώτηση, πώς γίνεται τότε να κινδυνεύει η Αττική να μείνει χωρίς νερό, τα όσα υποστηρίζει ο κ.Σαχίνης, λέει:

«Οι εν λόγω υποδομές ανήκουν 100% στο Ελληνικό Δημόσιο μέσω της εταιρείας παγίων της ΕΥΔΑΠ (ΕΠΕΥΔΑΠ) που έχει την ευθύνη για αυτές και το οποίο, από το καλοκαίρι του 2022, μας έχει εκφράσει την πρόθεσή του να αναθέσει στην ΕΥΔΑΠ την κατασκευή των έργων βελτίωσής τους με προϋπολογισμό της τάξης των 80 εκατ. ευρώ προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί η πιθανότητα του ανωτέρω σεναρίου. Δυστυχώς όμως μέχρι στιγμής το ΥΠΥΜΕ δεν έχει ακόμη αποφασίσει για τον τρόπο χρηματοδότησής τους ούτε έχει προχωρήσει στην υπογραφή της σχετικής προγραμματισμένης σύμβαση με την ΕΥΔΑΠ, παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις της».

Από το 2019 έχουν περάσει τέσσερα χρόνια και ενώ γνωρίζουν το πρόβλημα… ακόμα το σκέφτονται, ενώ και η ίδια η ΕΥΔΑΠ αποφάσισε τώρα –με μεγάλη καθυστέρηση– να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου!

Η επιστολή:

nb eggrafo data journalists eydap

ΔΗΜΟΦΙΛΗ