Μετά την ηρωίνη και παγκόσμιο κέντρο κοκαΐνης η Τουρκία!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε επιδρομή που έγινε πριν λίγα 24ωρα σε μια αποθήκη σε ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια του Περού, το Callao, οι αρχές κατάσχεσαν 2,3 τόνους κοκαΐνης, εκτιμώμενης αξίας άνω των 20 εκατομμυρίων δολαρίων, που προοριζόταν να αποσταλεί στην Τουρκία.

Ο αρχηγός της αστυνομίας του Callao, συνταγματάρχης Λουίς Άνχελ Μπολάνος, δήλωσε ότι ήταν η πρώτη φορά που είχαν τέτοιο περιστατικό με πλοίο που κατευθυνόταν προς την Τουρκία. «Συνήθως, γνωρίζουμε για λιμάνια στο Βέλγιο, την Ολλανδία, την Ισπανία και τη Γαλλία», είπε ο αξιωματούχος.

Τα ναρκωτικά ήταν κρυμμένα σε κεραμικά πλακίδια, συσκευασμένα σε ξύλινα κουτιά.

Το Περού παράγει το 26% της παγκόσμιας κόκας, το κύριο συστατικό της κοκαΐνης, όπως δείχνει μια Παγκόσμια Έκθεση για τα Ναρκωτικά του 2023. Η τοποθεσία και η εγγύτητα της χώρας στον Ειρηνικό Ωκεανό την καθιστούν δημοφιλή προορισμό για εμπόρους ναρκωτικών που επιδιώκουν να διακινήσουν λαθραία κοκαΐνη.

Η Τουρκία κόμβος κοκαΐνης

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση των Ηνωμένων Εθνών, η κατανάλωση κοκαΐνης είναι σε άνοδο παγκοσμίως τα τελευταία δέκα χρόνια, οδηγώντας σε αυξημένη προσφορά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το 2021, η παραγωγή κοκαΐνης αυξήθηκε κατά 35% σε σύγκριση με το 2020.

Ο ΟΗΕ επεσήμανε επίσης ότι η Τουρκία γίνεται όλο και περισσότερο κόμβος για μεγάλης κλίμακας διακίνηση κοκαΐνης και τόπος χρήσης ουσιών.

Για παράδειγμα, η αστυνομία ναρκωτικών της Κολομβίας κατάσχεσε πέντε τόνους κοκαΐνης από πλοίο με προορισμό την Τουρκία το 2020. Η τεράστια αποθήκη κοκαΐνης είχε εκτιμώμενη αξία 265 εκατομμυρίων δολαρίων.

Οι κατασχέσεις των παράνομων ναρκωτικών που κατευθύνονται προς την Τουρκία έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα με μια έκθεση του 2021 του Υπουργείου Εσωτερικών της Τουρκίας, η χώρα έχει γίνει ιδανική εναλλακτική τοποθεσία για διακινητές, καθώς οι αρχές της Βόρειας Αμερικής και της Ευρώπης κατάσχουν όλο και περισσότερο περισσότερη κοκαΐνη.

Οι κατασχέσεις σε όλη τη χώρα σημείωσαν ρεκόρ 1,4 τόνων το 2017 και συνέχισαν να σπάνε ρεκόρ κάθε επόμενο χρόνο, με 2,8 τόνους να έχουν κατασχεθεί το 2021.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ