Λύγισαν οι πρώτοι μηχανοδηγοί που επέστρεψαν στα Τέμπη

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι εμπορικές αμαξοστοιχίες επέστρεψαν στις ράγες ένα μήνα μετά το τραγικό, πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, με εκπαιδευτές να ταξιδεύουν για πρώτη φορά στο πλευρό των μηχανοδηγών, για να ελέγξουν τις ράγες, αλλά και για να παρέχουν ψυχολογική υποστήριξη εφόσον χρειαστεί.

Το STAR, το οποίο βρέθηκε στο σημείο της κοιλάδας των Τεμπών όπου το κλειδί στις ράγες δε γύρισε ποτέ και έστειλε τη μία αμαξοστοιχία πάνω στην άλλη, με αποτέλεσμα να χαθούν 57 ψυχές, κατέγραψε αποκλειστικά τη στιγμή όπου το πρώτο τρένο περνά απο εκεί. Το τρένο, φορτωμένο με δεκάδες κοντέινερ ξεκίνησε από τη Θεσσαλονίκη με προορισμό το Θριάσειο.

Οταν το βλέμμα του μηχανοδηγού πέφτει στο μοιραίο κλειδί, στην αμαξοστοιχία επικρατεί βουβαμάρα. ‘Ολοι ειναι μουδιασμένοι. Ο μηχανοδηγός κρατά σφιχτά τους μοχλούς κίνησης και στο μυαλό όλων έρχονται οι εικόνες απο το μακελειό στα Τέμπη. «Μόλις μπήκαμε στη σήραγγα βουρκώσαμε. Στο σημείο του δυστυχήματος το τρένο έκοψε ταχύτητα και χτυπήσαμε τις κόρνες. Τρέμαμε όλοι. Κάναμε τον σταυρό μας. Κοιτάξαμε ψηλά στον ουρανό και προσευχηθήκαμε για όλους αυτούς που χάθηκαν. Δεν μιλούσε κανείς», λέει μέλος του πληρώματος της αμαξοστοιχίας.

Αυτήν τη φορά στη μηχανή ήταν τρεις οδηγοί, καθώς ο ΟΣΕ φαίνεται να εκπληρώνει τις απαιτήσεις των συνδικαλιστών. «Μας είπαν ότι σιγά σιγά θα ικανοποιήσουν όλα τα αιτήματά τους», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των μηχανοδηγών Κώστας Γενηδούνιας.

Στη Θεσσαλονίκη, το πρωί οι μεταφορικές εταιρίες έπιασαν δουλειά, για να ξεφορτώσουν τα υλικά από την πρώτη εμπορευματική αμαξοστοιχία που έφθασε στην πόλη. Ωστόσο, στον Καστελλόκαμπο της Πάτρας λίγο έλειψε να έχουμε σύγκρουση πάνω στις γραμμές του τρένου. Οδηγός αυτοκινήτου σταμάτησε λίγα μέτρα πριν απο τις αφύλακτες ράγες, αφού είδε ξαφνικά μπροστά του το ογκώδες ρομποτικό όχημα του ΟΣΕ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ