1 στα 3 παιδιά στην Ελλάδα βιώνει bullying

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έντονο προβληματισμό προκαλούν τα στοιχεία που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας σχετικά το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού (bullying) από έρευνα που πραγματοποίησε η οργάνωση το «Χαμόγελο του Παιδιού».

Mόνο μέσα σε αυτή την εβδομάδα έχουν δει το φως της δημοσιότητας δύο περιστατικά bullying με το πιο σοκαριστικό να αφορά τον ξυλοδαρμό μιας μαθήτριας από μια άλλη σε σχολείο στον Εύοσμο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, 1 στα 3 παιδιά στην Ελλάδα βιώνει εκφοβισμό στο σχολείο με τα τα «θύματα» να είναι περισσότερο κορίτσια ή τα παιδιά που ανήκουν σε φτωχές οικογένειες.

Η έρευνα για το φαινόμενο του εκφοβισμού στα σχολεία πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 2.293 παιδιών, από όλες τις σχολικές βαθμίδες για το σχολικό έτος που διανύουμε, το 2022-2023, στο πλαίσιο Πανελλαδικής Σχολικής Εκστρατείας Ευαισθητοποίησης του με τίτλο «Μίλα Τώρα».

Τα αποτελέσματα

Σύμφωνα με την έρευνα,

1 στα 3 παιδιά (32,4%), σε σύνολο Γεωγραφικών Περιφερειών και Σχολικών Βαθμίδων σε όλη την Ελλάδα, δέχεται εκφοβισμό.

1 στα 2 παιδιά (48,8%) στην Περιφέρεια της Πελοποννήσου, δέχεται σχολικό εκφοβισμό.
Όμοια, περίπου 1 στα 2 παιδιά (42,1%) δέχεται σχολικό εκφοβισμό στην Περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

1 στα 6 παιδιά σε όλη τη χώρα, σε σύνολο Γεωγραφικών Περιφερειών και Σχολικών Βαθμίδων, δηλώνουν ότι αισθάνονται πώς το σχολείο τους δεν τους μαθαίνει να μην εκφοβίζουν τους συμμαθητές τους.

100% των παιδιών που θα προτιμούσε να απευθυνθεί για βοήθεια σε τηλεφωνική γραμμή, σημειώνει την Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή SOS 1056 του Οργανισμού.

Παράλληλα, ο σχολικός εκφοβισμός, είναι φυλετικός, ενώ, εκδηλώνεται περισσότερο σε κορίτσια και σε φτωχά παιδιά.

Επίσης, τα παιδιά που διατρέχουν που είναι περισσότερο «ευάλωτα» είναι παιδιά μεταναστών από άλλες χώρες, κορίτσια,παιδιά που βιώνουν υλική στέρηση και παιδιά που διαβιούν σε μονογονεϊκό νοικοκυριό με μητέρα.

Αξίζει να σημειωθεί πως η οργάνωση εντός του 2022, διαχειριζόταν μία κλήση την ήμερα στην Εθνική Γραμμή SOS 1056 για ψυχολογική υποστήριξη σε φαινόμενα Ενδοσχολικής Βίας κι Εκφοβισμού ενώ πραγματοποιούσε 2 παρεμβάσεις πρόληψης ανά σχολική ημέρα για την Ενδοσχολική Βία και τον Εκφοβισμό.

Τέλος, σημειώθηκε αύξηση 174% στις παρεμβάσεις πρόληψης για την Ενδοσχολική Βία και τον Εκφοβισμό σε 22.340 μαθητές/μαθήτριες και 3.467 εκπαιδευτικούς και 1.848 γονείς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ