Αποκάλυψη: Πως ο Κυριάκος θα αλλοιώσει την θέληση του λαού

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στον Μεγάλο Αδελφό στηρίζεται ο Μητσοτάκης, για να κερδίσει τις εκλογές.

Από το 2020, το Μαξίμου σχεδίαζε την χειραγώγηση των πολιτών, με «μαγικές σφαίρες».

Το μεγάλο φακέλωμα. Ξέρουν τα πάντα για μας, πριν από μας.

Τα προσωπικά δεδομένα των Ελλήνων, βορά μυστικών υπηρεσιών και επιχειρήσεων.

Ο κορονοϊός «χαλί» για την εξόρυξη των προσωπικών δεδομένων και την Big Data.

Του Σπύρου ΤρίψαΕπίκαιρα

8142a8dd8e3c42e4ba30388625098b46 1
Οι δημοσκοπήσεις – προπέτασμα για την αλλοίωση του εκλογικού αποτελέσματος

Οι κυβερνήσεις θα ήθελαν να ξέρουν, το σύνολο της προσωπικότητας του κάθε πολίτη, για να τον «καθοδηγήσουν» στο τι θα ψηφίσει, ενώ και οι ιδιωτικές επιχειρήσεις θα ήθελαν να ξέρουν τις προτιμήσεις του και τις δραστηριότητές του, για να του πουλήσουν τα κατάλληλα προϊόντα ή υπηρεσίες.

Η Palantir έχει συμβάλλει και στο έργο της ομοσπονδιακής υπηρεσίας μετανάστευσης των ΗΠΑ και των τελωνείων μέσω της τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου και των λογισμικών της, εντοπίζοντας μετανάστες που οδηγήθηκαν σε απέλαση και χωρίστηκαν από τις οικογένειές τους στα σύνορα με το Μεξικό. Η τεχνολογία για την αναγνώριση προσώπου (facial recognition) που παρέχει άλλη εταιρεία του συνιδρυτή της (του κ. ΤιέλClear View Ai), έχει χρησιμοποιηθεί από την αμερικανική αστυνομία, για να προσάγει πολίτες που θεωρεί ύποπτους να διαπράξουν στο μέλλον αδικήματα, που ουδεμία σχέση έχουν με την τρομοκρατία.

Όσοι έχουν την δυνατότητα να αγοράσουν τα Μεγάλα Δεδομένα, έχουν την δυνατότητα και να επηρεάζουν τις εξελίξεις.

Με άλλα λόγια, η εξόρυξη δεδομένων από το facebook και τα socialmedia ή από ανοιχτές πηγές, χρησιμεύουν σε τέτοιου είδους εταιρείες, στο να συνθέσουν το ψυχολογικό προφίλ των πολιτών. Στην συνέχεια, σε αυτούς τους πολίτες, των οποίων η ψυχολογική ταυτότητα έχει καταγραφεί, επιστρέφουν εξειδικευμένα και προσωποποιημένα μηνύματα, με τα οποία επιτυγχάνονται ο επηρεασμός και η χειραγώγησή τους.

Οι νέες τεχνολογίες με τους αλγόριθμους, δεν χρειάζονται πλέον τους παλαιούς «ρουφιάνους», που παρακολουθούσαν τους ανθρώπους, πίσω από θάμνους και μισόκλειστα παράθυρα με κιάλια. Μέσω αυτών, των τεχνολογικών εργαλείων, οι παρακολουθήσεις γίνονται πλέον από ιδιωτικές μυστικές υπηρεσίες, όπως η Palantir, οι οποίες στην συνέχεια πουλάνε τα στοιχεία που έχουν εξορύξει στα κράτη και στις μυστικές υπηρεσίες.  

Όπως προέκυψε από τις βρετανικές έρευνες, η Cambrige Analytica, αξιοποιώντας στοιχεία από το facebook, αλλά και από άλλες πηγές, χρησιμοποιώντας ψυχομετρικές μεθόδους και αλγόριθμους με την συμμετοχή της Palantir, κατηγοριοποίησε τους χρήστες-πολίτες, σε συγκεκριμένες ομάδες, με κοινά χαρακτηριστικά. Το επόμενο στάδιο ήταν η χειραγώγηση και ο επηρεασμός. Τους βομβάρδισε με χιλιάδες στοχευμένα μηνύματα, ώστε να τους χειραγωγήσει, με σκοπό να δουν τον κόσμο, όπως εκείνοι. Έτσι η Cambrige Analytica, κατηγορείται ότι επηρέασε προεκλογικά τους Αμερικανούς ψηφοφόρους, υπέρ του Τραμπ και τους Βρετανούς υπέρ του Brexit.

covid 19 rosiko emvolio
Τα δεδομένα υγείας στην υπηρεσία της προπαγάνδας

Τα προσωπικά δεδομένα, για να διακινηθούν, βάση του νόμου, έχουν πολύ συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις. Η συλλογή και η επεξεργασία τους επιτρέπονται, μόνο όταν το υποκείμενο των δεδομένων έχει δώσει την συγκατάθεσή του. Μια από τις εξαιρέσεις, είναι η χρήση τους για εκτέλεση έργου δημοσίου συμφέροντος, από δημόσια αρχή. Πως λοιπόν στην συλλογή, επεξεργασία και ανάλυση προσωπικών δεδομένων, εμπλέκονται ιδιωτικές εταιρείες, όπως η Palantir;

Το μείζον πολιτικό θέμα των τελευταίων μηνών, ασφαλώς είναι η αποκάλυψη και η έμμεση παραδοχή της κυβέρνησης , ότι το πρωθυπουργικό γραφείο, δια μέσου της ΕΥΠ, που είχε την ευθύνη της, παρακολουθούσε τους αρχηγούς των ενόπλων δυνάμεων, υπουργούς, στελέχη της αντιπολίτευσης, δημοσιογράφους και ποιος ξέρει πόσους άλλους.

Η κυβέρνηση βέβαια, το πρωθυπουργικό γραφείο, αλλά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ρίχνουν την μπάλα στην εξέδρα και χωρίς να απαντούν επί της ουσίας, αντεπιτίθενται με ερωτήματα, για τις ημέρες και τα έργα της σημερινής αντιπολίτευσης, όταν ήταν κυβέρνηση την περίοδο 2015-2019.

Από τις αποκαλύψεις πάντως αυτές περί παρακολουθήσεων, ακόμα και στενών συνεργατών του ίδιου του πρωθυπουργού, προκύπτει ότι, η διακυβέρνηση Μητσοτάκη, θέλει να γνωρίζει ακόμα και για το στενό του περιβάλλον, τα πάντα. Η τάση όμως αυτή σταματά μόνο στους συνεργάτες, στους αρχηγούς των σωμάτων ασφαλείας και στους αρχηγούς κάποιων κομμάτων;

Μήπως εκτός από την ΕΥΠ και το predator, που πρόσφατα μάθαμε, υπάρχουν και άλλα τεχνολογικά εργαλεία, ώστε το πρωθυπουργικό γραφείο, αλλά και το κομματικό επιτελείο του κυβερνώντος κόμματος, να γνωρίζει πολλά περισσότερα για πολλούς ή ακόμα και για όλους τους Έλληνες;

Το ερώτημα αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς μπαίνουμε στην τελική ευθεία των εκλογών.

Όπως καταγράφουν όλες οι δημοσκοπήσεις, αλλά και οι πολιτικές αναλύσεις, το μέλλον του κ. Μητσοτάκη εξαρτάται από το αποτέλεσμα των πρώτων εκλογών και τον επηρεασμό του μεγάλου ποσοστού των αναποφάσιστων. Σύμφωνα με τους αναλυτές, παρότι θα χρειαστούν και δεύτερες εκλογές λόγω της απλής αναλογικής, για να υπάρξει κυβέρνησητα ποσοστά που θα πάρουν τα κόμματα στις πρώτες εκλογές, θα είναι καθοριστικά και πρόκριμα, για το τελικό αποτέλεσμα των δεύτερων εκλογών. Όμως αυτό που θα κρίνει καθοριστικά το αποτέλεσμα των εκλογών, είναι το ποσοστό των αναποφάσιστων, που σήμερα καταγράφεται πάνω από 10%, αλλά και οι νέοι ψηφοφόροι, άνω των 17 ετών, που θα ψηφίσουν για πρώτη φορά.

Αυτός είναι και ο μεγάλος «πονοκέφαλος» του Μεγάρου Μαξίμου, αλλά και των ανθρώπων του κτηρίου επί της Πειραιώς, που στεγάζονται τα κομματικά γραφεία της Νέας Δημοκρατίας. Μπορεί τα δημοσιεύματατων φιλοκυβερνητικών εφημερίδων να αναφέρουν, ότι ο κ. Μητσοτάκης «πονοκεφαλιάζει», για τον καθορισμό του χρόνου των εκλογών, «αξιοποιώντας κατά την συνήθη τακτική που ακολουθεί, όταν παίρνει σύνθετες αποφάσεις, μαθηματικά μοντέλα για την στάθμιση κινδύνων, που εδράζονται στην θεωρία των παιγνίων», ωστόσο ο μεγάλος «πονοκέφαλός του», δεν είναι ο χρόνος διεξαγωγής των εκλογών, αλλά το αποτέλεσμά τους.

Πρόσφατα μάλιστα το Βήμα έγραφε «παρά την σταθερή και σημαντική διαφορά της Ν.Δ από τον ΣΥΡΙΖΑ, η οποία αποτυπώνεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις, από το 2019, η μεγάλη εικόνα μοιάζει σαν τα νερά μιας παγωμένης λίμνης. Η covid-19, ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι συνέπειές του στο κόστος της ενέργειας και της ζωής γενικότερα, με την αύξηση του πληθωρισμού και την ακρίβεια, ίσως έχουν λεπτύνει τον πάγο σε κάποια σημεία. Ίσως ένα κομμάτι των ψηφοφόρων, να διαφεύγει από τις μετρήσεις, δημιουργώντας επικίνδυνες τρύπες, για την αυτοδυναμία της κυβέρνησης. Αυτά τα υπόγεια κοινωνικά ρεύματα, είναι δύσκολο να εντοπιστούν, από τα ραντάρ των δημοσκόπων.

Και όμως, τα υπόγεια αυτά κοινωνικά ρεύματα, που θα κρίνουν το αποτέλεσμα των εκλογών, η διακυβέρνηση Μητσοτάκη, μπορεί να τα εντοπίσει, γιατί όπως ο άρχοντας των δαχτυλιδιών, κρατά στα χέρια της τις κρυστάλλινες μπάλες, τα μαγικά παλαντίρ, που βλέπουν τους πάντες και τα πάντα, που αποτελούν ελιξίριο, όχι μόνο για τον covid, αλλά και για τις εκλογές.

AP 18022366114981 1024x683 1
Klaus Schwab, founder and Executive Chairman of the World Economic Forum, poses for a photo during an interview by the Associated Press on the eve of the World Economic Forum, WEF, in Davos, Switzerland, Monday, Jan. 22, 2018. The meeting brings together entrepreneurs, scientists, chief executives and political leaders from Jan. 23 to 26. (AP Photo/Markus Schreiber)

Τα μυστικά του Νταβός και η Άγρια Δύση.

Στα τέλη του δεύτερου δεκαήμερου του Ιανουαρίου 2023, ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε στο χιονισμένο Νταβός, συμμετέχοντας για άλλη μια φορά, στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, όπου για να πάει στις διάφορες συναντήσεις και fora, προφανώς πέρναγε μπροστά από ένα κτήριο, όπου αναγραφόταν το όνομα “Palantir”. Φυσικά ο κ. Μητσοτάκης, δεν αναρωτήθηκε τι είναι και τι κάνει αυτή η εταιρεία, αφού η σχέση του μαζί της, κρατάει από το παρελθόν.

Η Παλαντίρ, το Νταβός, η «Μεγάλη Επανεκκίνηση» (The great reset), το βιβλίο του Κλάους Σβαμπ, το οποίο κοσμεί το γραφείο του Κυριάκου Μητσοτάκη, είναι κρίκοι στην ίδια αλυσίδα.

Την ίδια ώρα «ο μεγάλος μη καλεσμένος» στο Νταβός, ήταν ο ΈλονΜασκ. Ο νέος ιδιοκτήτης του twitter, όχι μόνο δεν προσκλήθηκε, αλλά αντίθετα απετέλεσε το πρόσωπο στο οποίο επιτέθηκε ένα ολόκληρο πάνελ, που είχε τίτλο «Ο ξεκάθαρος και παρόν κίνδυνος της παραπληροφόρησης». Ουσιαστικά όλο το πάνελ επιτέθηκε στην δημοσιογραφία του twitter, όπου ο κάθε χρήστης μπορεί να ανεβάσει πλέον ελεύθερα το περιεχόμενο των δικών του ειδήσεων. Οι εκφραστές του Νταβός και της «Μεγάλης Επανεκκίνησης», θέλουν να επιβάλλουν μια παγκόσμια διακυβέρνηση με ελεγχόμενες πληροφορίες, που θα ελέγχει και θα καθοδηγεί, αν όχι όλους τους πληθυσμούς του πλανήτη, τουλάχιστον αυτούς που κατοικούν στην Δύση.

Στο forum του Νταβός, δεν άρεσε καθόλου η άποψη του Έλον Μασκ, ότι «Τα ΜΜΕ θέλουν να ελέγχουν τι θα γνωρίζετε και γι αυτό η δημοσιογραφία των πολιτών είναι απαραίτητη». Οι θιασώτες της «Μεγάλης Επανεκκίνησης», θεωρούν ότι είναι απαραίτητη η καταστολή της ελεύθερης άποψης και το δικαίωμα στην έκφρασή της. Με το πρόσχημα «της ρητορικής μίσους» ή της «παραπληροφόρησης», ετοιμάζουν νόμους που θα τιμωρούν κάθε διαφορετική άποψη.

Η Τσέχα αντιπρόεδρος της Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης «Θεσμών και Διαφάνειας» Βέρα Τζούροβα, ανέφερε ότι σύντομα στις ΗΠΑ, αλλά και στην Ε.Ε, θα υπάρχουν νόμοι που θα απαγορεύουν την «παράνομη ρητορική μίσους». Επιτιθέμενη μάλιστα στον Έλον Μασκ ανέφερε «αφού ο Μασκ ανέλαβε το twitter, με τον απολυταρχισμό της ελευθερίας του λόγου, ήμαστε και εμείς οι προστάτες της ελευθερίας του λόγου» και συνέχισε «δεν μπορούμε να δεχτούμε για παράδειγμα παράνομο περιεχόμενο στο διαδίκτυο. Έτσι το μήνυμά μας είναι σαφές, έχουμε κανόνες που πρέπει να τηρούνται, διαφορετικά θα υπάρχουν κυρώσεις».

Την κορωνίδα βέβαια των διεθνιστικών αυτών απόψεων, την είπε ο εκδότης των New York Times, A.G Sulzberger, ο οποίος περιέγραψε την «παραπληροφόρηση», ως το πιο «υπαρξιακό» πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο κόσμος σήμερα. Ο Sulzberger ανέφερε, ότι η παραπληροφόρηση είναι ο λόγος για τον οποίο υπάρχει απώλεια εμπιστοσύνης στις σημερινές ηγεσίες. Με άλλα λόγια, το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας, όπου συγκεντρώνονται, όπως ανέφερε και η New York Post «δισεκατομμυριούχοι και πολιτικές νυφίτσες, που θέλουν να σώσουν την γη» και δίνει εντολές στις κυβερνήσεις, δεν θέλει να υπάρχει καμία διαφορετική άποψη και καμία κριτική, στην παγκόσμια διακυβέρνηση. Το εφεύρημα της «ρητορικής μίσους» χρησιμοποιείται σήμερα, προκειμένου να κατασταλεί η ελεύθερη σκέψη και άποψη. Οτιδήποτε θα αντίκειται στην γραμμή των κέντρων αποφάσεων, θα βαπτίζεται ως «ρητορική μίσους» και «παραπληροφόρηση» και όσοι την εκφράζουν θα τιμωρούνται με νόμους, που ήδη ετοιμάζονται. Σε λίγο το διαδίκτυο θα είναι παράνομο. Οποιαδήποτε άποψη διαφορετική από την κεντρική γραμμή, «για την πράσινη ανάπτυξη», για την «κλιματική κρίση», για τα «εμβόλια», για το αν πρέπει να τρώμε «έντομα» ή για την «Ουκρανία», θα είναι παράνομη και αυτό γιατί, όπως είπε η κ. Τζούροβα «η εποχή της Άγριας Δύσης τελείωσε».

Μάλλον όμως η κ. Τζούροβα έχει μπερδέψει τις έννοιες και αυτό γιατί η λογοκρισία και η καταστολή της ελεύθερης σκέψης, αποτελεί στραγγαλισμό της δημοκρατίας και όπου δεν υπάρχει δημοκρατία, τότε δημιουργούνται συνθήκες  Άγριας Δύσης.

Πολλοί πιστεύουν, ότι ο ορισμός της δημοκρατίας σταματά στην φράση του αρχαίου Αθηναίου πολιτικού Περικλή, του «Χρυσού Αιώνα», που εκφωνώντας τον επιτάφιο είπε «Γιατί η διοίκηση είναι στα χέρια των πολλών και όχι των ολίγων. Όλοι έχουν τα ίδια δικαιώματα έναντι δε των νόμων στις ιδιωτικές τους διαφορές, ενώ ως προς την θέση τους στον δημόσιο βίο, κάθε ένας , ανάλογα με την επίδοση σε κάποιον τομέα, προτιμάται για ένα από τα δημόσια αξιώματα και όχι από την πολιτική του παράταξη, όσο από την αρετή του, ούτε εξ αιτίας της φτώχιας, ενώ έχει την ικανότητα να παράσχει κάποια υπηρεσία στην πατρίδα του, εμποδίζεται από το γεγονός ότι είναι άγνωστος».

Ωστόσο, η πεμπτουσία του ορισμού της δημοκρατίας, όπως την ανέλυσε ο ίδιος ο Περικλής, προκύπτει σε επόμενη φράση, στην οποία αναφέρει «Τις σχέσεις μας με την πολιτεία, τις διέπει η ελευθερία και ήμαστε απαλλαγμένοι από καχυποψία μεταξύ μας στις καθημερινές μας απασχολήσεις. Δεν αγανακτούμε με τον γείτονά μας, αν κάνει κάτι όπως του αρέσει, ούτε παίρνουμε το ύφος του πειραγμένου, που φυσικά δεν επιφέρει ποινή, είναι όμως δυσάρεστο».

Αυτή πράγματι είναι η πεμπτουσία του δημοκρατικού πολιτεύματος, δηλαδή, ούτε η πολιτεία, αλλά ούτε και ο γείτονας, να θεωρεί ότι ενοχλείται, ακόμα και αν δεν συμφωνεί, με την «ιδιωτικότητα» άλλου πολίτη, εάν δεν παραβαίνει κάποιον νόμο. Στον αντίποδα του δημοκρατικού πολιτεύματος, τα αντιδημοκρατικά καθεστώτα, θέλουν να ελέγχουν και να γνωρίζουν, ακόμα και την τελευταία δραστηριότητα, των πολιτών τους. Όχι ότι και στις δημοκρατίες η εξουσία δεν ήθελε να γνωρίζει, όσο πιο πολλά μπορούσε, για τον κάθε πολίτη. Οι μυστικές υπηρεσίες των κρατών, με το πρόσχημα του εξωτερικού ή του εσωτερικού κινδύνου, είχαν κάνει επιστήμη, την λογική της κλειδαρότρυπας. Στις πρώην κομμουνιστικές Ανατολικές Ευρωπαϊκές χώρες, η Κα Γκε Μπε και οι υπόλοιπες μυστικές υπηρεσίες, όπου είχαν μετατρέψει τους μισούς πολίτες σε πράκτορες, για να παρακολουθούν τους άλλους μισούς, ήθελαν να ξέρουν ακόμα και την τελευταία σκέψη, όλων των πολιτών. Αντίστοιχα βέβαια δείγματα γραφής, είχαν καταγραφεί και στην Δύση, όπου το Εφ Μπι Άι, επί εποχής Έντγκαρ Χούβερ και Μακαρθισμού, παρακολουθούσε χιλιάδες πολίτες, συμπαθούντες την αριστερά ή απλά μη αρεστούς στην κυβέρνηση, καθώς και τους διανοούμενους, υπό τον φόβο του κομμουνιστικού κινδύνου. Παρόμοια εμπειρία υπήρξε και στην Ελλάδα μετά τον εμφύλιο, τις δεκαετίες 1950-60-70, όπου για τον ίδιο λόγο, υπήρχε το περίφημο «φακέλωμα».

335244D7 80B9 4A8E A5AB FEB8B367607F
Τα λοκντάουν πρωτο πείραμα

Η απαρχή για το ψαλίδισμα των ελευθεριών.

Από την μεταπολίτευση όμως και μετά, στην Ελλάδα όλα αυτά, μπήκαν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Και σε παγκόσμιο όμως επίπεδο, ειδικά μετά την πτώση και των κομμουνιστικών καθεστώτων, μπήκε φραγμός στις μυστικές υπηρεσίες, ως προς την παρακολούθηση και την συλλογή προσωπικών στοιχείων και δεδομένων, των πολιτών. Σε παγκόσμιο επίπεδο, το τελευταίο τέταρτο του 20ου αιώνα θεωρήθηκε, ως χρονική περίοδος ενδυνάμωσης της παγκόσμιας δημοκρατίας.

Η αποφράδα όμως ημέρα της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001, που όποιοι την ζήσαμε χαράχθηκε βαθειά στην μνήμη και την ψυχή μας, αποτέλεσε απαρχή ψαλιδίσματος των δημοκρατικών δικαιωμάτων των ανθρώπων, υπό την απειλή των τρομοκρατικών ενεργειών.

Οι ελευθερίες που είχαν αποκτήσει οι άνθρωποι, κάτω από την θεωρία της παγκοσμιοποίησης, άρχισαν να αμφισβητούνται και σιγά-σιγά να απονομιμοποιούνται, από τα κέντρα εξουσίας. Η ελευθερία μετακίνησης των ανθρώπων ή διακίνησης χρημάτων, μπήκε πλέον κάτω από το μικροσκόπιο των αρχών ασφαλείας κάθε κράτους. Οι τεχνολογικές εξελίξεις, που στην αρχή θεωρήθηκαν ένας νέος βαθμός ελευθερίας των ανθρώπων, δίνοντάς τους την δυνατότητα να επικοινωνούν, με τον οποιοδήποτε οπουδήποτε, στην συνέχεια απετέλεσαν πολύτιμο εργαλείο και για τις αρχές ασφαλείας, που μπορούν να αντλήσουν στοιχεία προσωπικών δεδομένων. Τα κινητά τηλέφωνα προσδιορίζουν με ακρίβεια που βρίσκεται ο κάτοχός τους και έχουν συμβάλει, στον εντοπισμό και την σύλληψη εγκληματιών, στην διασταύρωση στοιχείωνπου αφορούσαν κακουργηματικές πράξεις, αλλά δίνουν και την δυνατότητα στα κράτη και στις μυστικές υπηρεσίες, να γνωρίζουν και τις κινήσεις των πολιτών τους.

Οι πολιτικές ελίτ όμως, δεν αρκούνται σε αυτά, θα ήθελαν να ξέρουν τα πάντα, για κάθε έναν πολίτη, όπως και πολλές ιδιωτικές εταιρείες.Από την μία οι κυβερνήσεις θα ήθελαν να ξέρουν, το σύνολο της προσωπικότητας του κάθε πολίτη, για να τον «καθοδηγήσουν», στο τι θα ψηφίσει και από την άλλη οι ιδιωτικές επιχειρήσεις θα ήθελαν να ξέρουν τις προτιμήσεις του και τις δραστηριότητές του, για να του πουλήσουν τα κατάλληλα προϊόντα ή υπηρεσίες. Ήδη, όσοι ασχολούνται με το διαδίκτυο το διαπιστώνουν, π.χ όταν αναζητούν πληροφορίες για ταξίδια, στην συνέχεια τους έρχονται μηνύματα ή βλέπουν διαφημίσεις με τουριστικούς προορισμούς. Ασφαλώς αυτό δεν γίνεται τυχαία. Γίνεται βάσει αλγόριθμων και προγραμμάτων, της τεχνητής νοημοσύνης, που αναπτύσσουν όλο και πιο πολύ, κράτη και επιχειρήσεις.

Οι μαγικές σφαίρες.

Οι ελίτ, κρατικές ή επιχειρηματικές, θα ήθελαν μάλιστα να ξέρουν με ακρίβεια τις προθέσεις και τις μελλοντικές δράσεις των πολιτών. Θα ήθελαν να έχουν στα χέρια τους τις μαγικές και άφθαρτες κρυστάλλινες σφαίρες, που χρησιμοποιούσαν οι ήρωες του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών, για να βλέπουν τι συμβαίνει σε άλλα μέρη και τι κάνουν άλλοι άνθρωποι. Να έχουν στα χέρια τους δηλαδή, τα palantiri, όπως ονόμασε τις πέτρες αυτές ο Τζον Ρόναλντ Ρούελ Τόλκιν (1892-1973), στο ομώνυμο έργο του, που στις μέρες μας έγινε μεγάλη κινηματογραφική επιτυχία.

Και ω! του θαύματος, αμέσως μετά το 2001, γεννήθηκε η «palantirtechnologies», από τον Πίτερ Τιέλ, τον Αμερικανογερμανόδισεκατομμυριούχο, συνιδρυτή του Pay Pal (αυτόματες πληρωμές, μέσα από ηλεκτρονικό πορτοφόλι), ο οποίος έχει και το 10% των μετοχών του face book. Αυτός μάλιστα, ήταν ο πρώτος χρηματοδότης του face book, καθώς πίστεψε στο άστρο και τις ιδέες του Ζούκεμπεργκ.

Τι γύρευε η palantir στην Ελλάδα;

Στην palantir, διευθύνων σύμβουλος είναι ο Άλεξ Κάρπ, ο οποίος στις αρχές Δεκεμβρίου του 2020, είχε τηλεδιάσκεψη με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, είδηση που δεν ανακοίνωσε φυσικά η κυβέρνηση, αλλά αρχικά την διέρρευσε ο Αμερικανός πρέσβης και στην συνέχεια, η ίδια η εταιρεία. Τις επόμενες μέρες, πλείστα όσα μέσα ενημέρωσης, μεταξύ αυτών και γερμανικά, είχαν άρθρα με τίτλο «  Τι γυρεύει η palantir στην Ελλάδα;». Όπως αποδείχθηκε όμως, η palantir είχε αποβιβαστεί στην Ελλάδα πολύ νωρίτερα, περίπου 8 μήνες πριν.

Ας πιάσουμε όμως το νήμα από την αρχή. Στις 25 Νοεμβρίου 2020, ο τότε πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ, με ένα tweet που συνοδευόταν από μια φωτογραφία από τη συνομιλία που είχε ο ίδιος με τον τότε υπουργό Υγείας Β. Κικίλια, έγραφε: «Χαίρομαι που βλέπω τον Β. Κικίλια και πάλι για να συζητήσουμε τη συνεχιζόμενη συνεργασία ΗΠΑ-Ελλάδας στον αγώνα κατά του Covid-19. Η φαρμακευτική και τεχνολογική καινοτομία των ΗΠΑ @pfizer, @LillyPad, @AbbottNews, @PalantirTech και άλλων θα βοηθήσουν στη μείωση της πίεσης στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης στην Ελλάδα και τελικά θα τερματίσουν την πανδημία».

Το tweet του κ. Πάιατ άνοιξε τον ασκό του Αιόλου και εξέπληξε πολλούς, καθώς αναρωτήθηκαν τι δουλειά έχει στην καταπολέμηση του κορονοϊού, εκτός από τις Φαρμακευτικές εταιρείες και μια εταιρεία εξόρυξης προσωπικών δεδομένων.

Μερικές μέρες μετά, στις 7 Δεκεμβρίου, δημοσιεύτηκε δελτίο Τύπου της Palantir στην ιστοσελίδα businesswire, στο οποίο ανακοινώνεται ότι στις 3 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη του πρωθυπουργού και του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με τον συνιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο της αμερικανικής εταιρείας, Alex Karp, και το στέλεχος της Palantir, Josh Harris.  Η αποκάλυψη αυτή και η παραδοχή της εταιρείας, όπως ήταν φυσικό σήκωσε θύελλα αντιδράσεων και ερωτημάτων, από όσους έστω και λίγο γνώριζαν ποια είναι η Palantir και τι ακριβώς κάνει. Το τρομακτικό μάλιστα ήταν, ότι η τηλεδιάσκεψη, είχε ως θέμα την επέκταση της συνεργασίας της ελληνικής κυβέρνησης με την Palantir, με το πρόσχημα της πανδημίας, μια συνεργασία που είχε ήδη ξεκινήσει, χωρίς κανείς να το γνωρίζει μερικούς μήνες πριν, δηλαδή από τον Απρίλιο του 2020. Μετά την αποκάλυψη, τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζήτησαν από τον αρμόδιο υπουργό Κυριάκο Πιερρακάκη, να καταθέσει στην βουλή την σύμβαση και τις συμφωνίες με την Palantir και γιατί η κυβέρνηση δεν είχε εξ αρχής δημοσιοποιήσει αυτές της τις κινήσεις. Το υπουργείο απάντησε, όπως γράφτηκε στον τύπο «αν υπήρχε κάποια πρόθεση απόκρυψης της συνεργασίας, δεν θα υπήρχε η ανακοίνωση της ίδιας της εταιρείας. Ο υπουργός έχει πει εδώ και καιρό ότι υπάρχει μια εφαρμογή στη διάθεση του πρωθυπουργού, με την οποία επιτυγχάνεται η καλύτερη οπτικοποίηση δεδομένων της πανδημίας την οποία παρέχουμε στην Επιτροπή Λοιμωξιολόγων, ώστε να έχει μια βέλτιστη απεικόνιση της κατάστασης. Πρόκειται για ανωνυμοποιημένα στοιχεία. Δεν δίνουμε επιδημιολογικά δεδομένα και δεν κρατάμε προσωπικά στοιχεία».

hacker

Το κόλπο pro bono της Palantir.

Το ερώτημα βέβαια το οποίο παραμένει, είναι ποια ακριβώς στοιχεία των Ελλήνων συνέλεγε η Palantir, στο lockdown επί μήνες, ειδικά τότε που εκατομμύρια Έλληνες έστελναν και το διαβόητο SMS, προκειμένου να μετακινηθούν για την οποιαδήποτε δραστηριότητα.

Το επίσης περίεργο και ύποπτο, το οποίο όμως δεν προβλημάτισε την κυβέρνηση, όπως η ίδια ισχυρίζεται, ήταν ότι η ίδια η Palantir,προσέγγισε την Άνοιξη του 2020 την ελληνική κυβέρνηση, προσφέροντας τις pro bono (αφιλοκερδώς) υπηρεσίες της, γι αυτό και δεν δημοσιοποιήθηκε η συμφωνία αυτή.

Πράγματι αυτή είναι η πάγια πρακτική «του Δούρειου ίππου», που ακολουθεί η Palantir. Το ίδιο ακριβώς έκανε και με την Βρετανική κυβέρνηση και το Αγγλικό ΕΣΥ (NHS), για την χρήση των λογισμικών, στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Μετά από πολλαπλά αιτήματα κατάθεσης εγγράφων που υπέβαλαν δικηγορικές εταιρείες, αλλά και ΜΚΟ, το Αγγλικό ΕΣΥ έδωσε στην δημοσιότητα την σύμβαση με την Palantir. Η εντυπωσιακή και ύποπτη αποκάλυψη, που προέκυψε από τη σύμβαση ήταν ότι, το αντίτιμο δεν ξεπερνούσε τη… 1 λίρα! Αποδείχθηκε επίσης, ότι εκατομμύρια προσωπικά δεδομένα ασθενών συλλέγονταν από την ιδιωτική εταιρεία, ανάμεσά τους το ονοματεπώνυμο, η ηλικία, η κατοικία, οι αριθμοί των τηλεφώνων τους, τα επαγγέλματά τους και ειδικότερα οι θέσεις εργασίας τους, αλλά και η καταγωγή τους, η φυλή τους, οι θρησκευτικές και πολιτικές τους πεποιθήσεις, τα ποινικά μητρώα τους, η κατάσταση της ψυχικής και πνευματικής τους υγείας!

Εκτός όμως από το μείζον θέμα των προσωπικών δεδομένων, παρακολουθήστε την ύπουλη τακτική της Palantir, η οποία λίγο αργότερα ζήτησε 1 εκατομμύριο λίρες, για να επεκτείνει την σύμβαση για άλλους 4 μήνες. Συγκεκριμένα το πρώτο συμβόλαιο με το Αγγλικό ΕΣΥ, υπογράφεται για το διάστημα 12 Μαρτίου έως 11 Ιουνίου 2020, με αντίτιμο 1 λίρα. Στις 12 Ιουνίου 2020, υπογράφεται νέο συμβόλαιο για 4 +2 μήνες παράταση, έως δηλαδή τις 11 Δεκεμβρίου 2020, με συνολικό αντίτιμο 1,5 εκατομμύρια λίρες. Τρεις μέρες μετά, η Βρετανική κυβέρνηση υπέγραψε νέο συμβόλαιο με την Palantir, με ισχύ από τις 12 Δεκεμβρίου 2020, έως τις 11 Δεκεμβρίου 2022 και συνολικό αντίτιμο για τα δυο χρόνια, στα 23,5 εκατομμύρια λίρες. Αυτή είναι η μεθοδολογία της  Palantir, που από την 1 λίρα το πρώτο τρίμηνο, πέρασε στο 1,5 εκατομμύριο στο επόμενο εξάμηνο, για να φτάσει στα 11.750.000 λίρες τον χρόνο για δύο χρόνια. Η μεθοδολογία της Palantir, δεν προκύπτει μόνο από το παράδειγμα του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά περιγράφεται και από την ίδια την εταιρεία στην στρατηγική της. «Στην πρώτη φάση, συνήθως αποκτούμε νέες ευκαιρίες με ελάχιστο κίνδυνο για τους πελάτες μας μέσω βραχυπρόθεσμων πιλοτικών εφαρμογών των πλατφορμών λογισμικού μας με μηδενικό ή χαμηλό κόστος για αυτούς. Αποδεικνύουμε την αξία των πλατφορμών μας, λειτουργώντας με ζημιές. Πιστεύουμε, ότι οι επενδύσεις μας κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης, θα οδηγήσουν στη μελλοντική αύξηση των εσόδων».

Ποια είναι η Palantir και ποιοι οι πελάτες της.  

Το βασικό πρόβλημα όμως με την Palantir, δεν είναι τα χρηματικά ποσά που αποσπά από τις κυβερνήσεις- καθώς δεν είναι υπερβολικά υψηλά- αλλά τα προσωπικά δεδομένα εκατομμυρίων πολιτών, που με αυτόν τον τρόπο έχει στην κατοχή της.

Γιατί ποια είναι η Palantir και τι ακριβώς εξυπηρετεί, όταν ο Άλεξ Καρπ, ο διευθύνων σύμβουλός της, που συνομιλούσε με τον Κ. Μητσοτάκη, αναφέρει ότι συνεργάζεται μόνο με χώρες, που είναι φιλικά προσκείμενες και μη ανταγωνιστικές προς την Αμερική, δηλώνοντας παράλληλα ότι «Χτίσαμε την εταιρεία μας, για να στηρίξουμε την Δύση. Ενδυναμώνουμε του δυτικούς θεσμούς και κάποιες φορές τους κάνουμε κυρίαρχους»;

Η εταιρεία Palantir ιδρύθηκε μετά την τρομοκρατική επίθεση της 11 Σεπτεμβρίου στους Δίδυμους Πύργους. Έχει πάρει το όνομά της από το μυθιστόρημα «Άρχοντας των Δαχτυλιδιών» και τις Palantir σφαίρες που μπορούσαν να δουν μακριά. Ασχολείται με την ανάλυση, επεξεργασία, αποθήκευση και «εξόρυξη» (datamining) δεδομένων σε όλο τον κόσμο, με βασικά προϊόντα τα λογισμικά Gotham και το Foundry. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της ίδιας της εταιρείας και σχετικά δημοσιεύματα σε διεθνή ΜΜΕ (Bloomberg, NYTimes, BBC), o τεχνολογικός γίγαντας βοηθά κυβερνήσεις και τις αρχές καταστολής να διαχειρίζονται τεράστιο όγκο δεδομένων.

Η εταιρεία είχε αρχικό χρηματοδότη και πελάτη τη CIA (με επιχειρήσεις σε Ιράκ και Αφγανιστάν), είναι γνωστή για τη συνεργασία της με το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας, τις αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες και τις αρχές επιβολής του νόμου – καταστολής, παρέχοντας υπηρεσίες παρακολούθησης, στο FBI, στο υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας, στην Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, στις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις και στρατιωτικές υπηρεσίες, στα αστυνομικά τμήματα της Νέας Υόρκης, του Λος Αντζελες και της Νέας Ορλεάνης κ.ά.

Όπως αποκαλύφθηκε το 2018, η Palantir δημιούργησε έναν αλγόριθμο για το αστυνομικό τμήμα της Νέας Ορλεάνης που «προέβλεπε» ποιοι θα εγκληματούσαν στο μέλλον βάσει του ποινικού τους φακέλου, αναρτήσεων και μηνυμάτων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και προσωπικών δεδομένων (φυλή, κατοικία, ηλικία, αναγνώριση προσώπου κτλ).

Παράλληλα η Palantir συνέβαλε και στο έργο της ομοσπονδιακής υπηρεσίας μετανάστευσης και τελωνείων μέσω της τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου και των λογισμικών της, εντοπίζοντας μετανάστες που οδηγήθηκαν σε απέλαση και χωρίστηκαν από τις οικογένειές τους στα σύνορα με το Μεξικό. Η τεχνολογία για την αναγνώριση προσώπου (facial recognition) που παρέχει άλλη εταιρεία του συνιδρυτή της ,του Peter ThielClear View Ai, έχει χρησιμοποιηθεί από την αμερικανική αστυνομία, για να προσάγει πολίτες που θεωρεί ύποπτους να διαπράξουν στο μέλλον αδικήματα, που ουδεμία σχέση έχουν με την τρομοκρατία.

BD977016 DCCE 4378 99CE CD920D2B3A97

Το σκάνδαλο των 87 εκατομμυρίων χρηστών του facebook.

Επιπλέον η εταιρεία φέρεται να έχει εμπλακεί και στο σκάνδαλο της Cambridge Analytica, ενώ έχει κατηγορηθεί από τη συλλογικότητα Anonymous, ότι υποστήριξε την ανάπτυξη εκστρατείας εναντίον των WikiLeaks.

Η σχέση της Cambridge Analytica με την Palantir φέρνει στη μνήμη, το σκάνδαλο του face book, όπου  τo 2017  αποκαλύφθηκε η  υποκλοπή (όπως ονομάστηκε) των προσωπικών δεδομένων 87 εκατομμυρίων χρηστών του face book, από την βρετανική εταιρία εξαγωγής δεδομένων Cambridge Analytica.

Αν και ήταν ένα καραμπινάτο σκάνδαλο υποκλοπής προσωπικών δεδομένων το αμερικανικό Κογκρέσο δεν θέλησε να τιμωρήσει τους ενόχους. Πρώτον γιατί η παντοδυναμία των ΗΠΑ στηρίζεται πλέον σε εταιρίες όπως η Google, το face book, η AOL, η Microsoft και γενικώς στις εταιρίες υψηλής τεχνολογίας. Δεύτερον, γιατί η πολιτική ηγεσία των ΗΠΑ είναι άμεσα συνδεδεμένη και αλληλεξαρτώμενη, από αυτές και άλλες παρόμοιες εταιρίες. Και τρίτον , γιατί το νέο υπερόπλο λέγεται Μεγάλα Δεδομένα. Είναι όλα τα στοιχεία μας , οι προτιμήσεις μας και οι επιλογές μας που όλοι εμείς οι άνθρωποι , κάτοικοι του πλανήτη τα δίνουμε ηθελημένα (social media) ή υποχρεωτικά (πιστωτικές και άλλες κάρτες). Αυτά τα στοιχεία τα επεξεργάζονται εταιρίες σαν την Cambridge Analytica και πολλές άλλες παρόμοιες.

Θέλουν να ξέρουν τα πάντα για μας.

Όσοι έχουν την δυνατότητα να αγοράσουν τα Μεγάλα Δεδομένα, έχουν την δυνατότητα και να επηρεάζουν τις εξελίξεις.

Με άλλα λόγια, η εξόρυξη δεδομένων από το facebook και τα socialmedia ή από ανοιχτές πηγές, χρησιμεύουν σε τέτοιου είδους εταιρείες, στο να συνθέσουν το ψυχολογικό προφίλ των πολιτών. Στην συνέχεια, σε αυτούς τους πολίτες, των οποίων η ψυχολογική ταυτότητα έχει καταγραφεί, επιστρέφουν εξειδικευμένα και προσωποποιημένα μηνύματα, με τα οποία επιτυγχάνονται ο επηρεασμός και η χειραγώγησή τους. Τα δεδομένα των πολιτών, ασφαλώς είναι χρήσιμα σε επιχειρήσεις, για να επηρεάσουν τους πολίτες ώστε να προτιμήσουν συγκεκριμένα προϊόντα και υπηρεσίες, αλλά και σε κυβερνήσεις ή και σε κόμματα, για την διαμόρφωση πολιτικής άποψης. Τα στελέχη μάλιστα της CambridgeAnalytica αποκαλούσαν τους πολίτες αυτούς «οι ευκολόπιστοι». Όσοι έχουν πρόσβαση στα μεγάλα δεδομένα, γνωρίζουν πλέον την κοινωνία πολύ καλά, αφού ξέρουν για τον κάθε πολίτη, τι τρώει, που κοιμάται, τι αγοράζει, τι ψηφίζει, ποιόν θέλει και ποιόν όχι, αν αγαπά τα όπλα, αν θέλει πόλεμο και αν μισεί τους μετανάστες. Οι νέες τεχνολογίες με τους αλγόριθμους, δεν χρειάζονται πλέον τους παλαιούς «ρουφιάνους», που παρακολουθούσαν τους ανθρώπους, πίσω από θάμνους και μισόκλειστα παράθυρα με κιάλια. Μέσω αυτών, των τεχνολογικών εργαλείων, οι παρακολουθήσεις γίνονται πλέον από ιδιωτικές μυστικές υπηρεσίες, όπως η Palantir, οι οποίες στην συνέχεια πουλάνε τα στοιχεία που έχουν εξορύξει στα κράτη και στις μυστικές υπηρεσίες.  

Το αμαρτωλό τρίγωνο.

Όταν έγινε γνωστό, ότι η Cambrige Analytica είχε αποκτήσει πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα 87 εκατομμυρίων χρηστών του face book– οι περισσότεροι εκ των οποίων βρίσκονται στις ΗΠΑ και στην Βρετανία-, ο ιδιοκτήτης και δημιουργός του facebook, Μαρκ Ζουκεμπέργκυποστήριξε, ότι η υποκλοπή των προσωπικών δεδομένων, έγινε εν αγνοία του. Ωστόσο, ο ιδιοκτήτης της Palantir, Peter Thiel, ο Αμερικανογερμανός δισεκατομμυριούχος, ήταν και μέτοχος του facebook, καθώς είχε αγοράσει το 10% των μετοχών του. Μήπως λοιπόν η Cambrige Analytica, δεν υπέκλεψε τα στοιχεία, αλλά απλώς τα αγόρασε ή πιέστηκε το facebook να τα παραδώσει σε έναν από τους μεγαλομετόχους του;

Οι κακές μάλιστα γλώσσες λένε, ότι τα στοιχεία που είχε «εξορύξει» η Cambrige Analytica, χρησιμοποιήθηκαν για στοχευμένη πληροφόρηση πολιτών, στην προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ, το 2016. Η σύνδεση αυτή προκύπτει από ένα πρόσωπο, τον Στιβ Μπάνον, που ήταν αντιπρόεδρος της Cambrige Analytica μέχρι την παραίτησή του, για να αναλάβει την προεδρία της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ. Παράλληλα και ο ιδιοκτήτης της συγκεκριμένης εταιρείας, ο Ρόμπερτ Μέρσελ, λαμπρός επιστήμονας υπολογιστών, πρωτοπόρος στην πρώιμη τεχνητή νοημοσύνη και συνιδιοκτήτης ενός από τα πιο επιτυχημένα αμοιβαία κεφάλαια Hedge Fund στον πλανήτη (με ετήσια απόδοση 71,8%), ήταν ένας από τους βασικούς υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ, αλλά και πολύ καλός φίλος του Νάϊτζελ Φάραντ, του πρωτεργάτη του Brexit.

Όλα αυτά πήραν διαστάσεις μετά από έρευνα της βρετανικής εφημερίδας Guardian, αλλά και της βρετανικής δικαιοσύνης, όταν εισέβαλε (22 Μαρτίου του 2017), στα γραφεία της Cambrige Analytica για να βρει στοιχεία, μετά από καταγγελία της Ελίζαμπεθ Ντέναμ, της ανεξάρτητης επιτρόπου για την πληροφορία (ICO) της Βρετανίας.

Όπως προέκυψε από τις βρετανικές έρευνες, η Cambrige Analytica, αξιοποιώντας στοιχεία από το facebook, αλλά και από άλλες πηγές, χρησιμοποιώντας ψυχομετρικές μεθόδους και αλγόριθμους με την συμμετοχή της Palantir, κατηγοριοποίησε τους χρήστες-πολίτες, σε συγκεκριμένες ομάδες, με κοινά χαρακτηριστικά. Το επόμενο στάδιο ήταν η χειραγώγηση και ο επηρεασμός. Τους βομβάρδισε με χιλιάδες στοχευμένα μηνύματα, ώστε να τους χειραγωγήσει, με σκοπό να δουν τον κόσμο, όπως εκείνοι. Έτσι η Cambrige Analytica, κατηγορείται ότι επηρέασε προεκλογικά τους Αμερικανούς ψηφοφόρους, υπέρ του Τραμπκαι τους Βρετανούς υπέρ του Brexit.

covid 19 money

Χαλί για την Palantir, ο κορονοϊός.

Το εύλογο λοιπόν ερώτημα που προκύπτει αβίαστα είναι, τι έκανε η Palantir στην Ελλάδα 8 μήνες, χωρίς κανείς να το ξέρει; Με αφορμή την πανδημία του κορονοϊού, συγκέντρωνε και ανέλυε δεδομένα πολιτών. Δεδομένα που πιθανόν η κυβέρνηση ή το κυβερνών κόμμα, μπορεί να τα χρειαστεί και αύριο; Άλλωστε ο Κ. Μητσοτάκης γνώριζε τον διευθύνοντα σύμβουλο της  Palantir, Άλεξ Καρπ, από τις συναντήσεις της λέσχης Μπίλντερμπεργκ, όπου βρέθηκαν μαζί το 2016, αλλά και το καλοκαίρι του 2018, όταν είχαν καθίσει στο ίδιο τραπέζι της συνεδρίασης. Εκεί, όπου κάτω από καθεστώς πλήρους αδιαφάνειας, πολιτικοί και επιχειρηματίες, συζητούν για όλους τους κρίσιμους τομείς της οικονομίας, αλλά και τις γεωπολιτικές εξελίξεις. Το 2016, ένα από τα κεντρικά θέματα που απασχόλησαν την λέσχη Μπίλντερμπεργκ, ήταν το προσφυγικό, το μεταναστευτικό, η κυβερνοασφάλεια και η τεχνολογική καινοτομία. Το 2018, η ατζέντα περιελάμβανε μεταξύ άλλων συζητήσεις για την τεχνητή νοημοσύνη. Και μην ξεχνάμε, ότι στην άλλη αντίστοιχη κλειστή λέσχη, το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, όπου ιδρυτής είναι ο Κλάους Σβαμπ, συντονίστηκε και γράφτηκε το βιβλίο «Great Reset», το οποίο έχει ως ευαγγέλιο, ο Κ. Μητσοτάκης στο γραφείο του, όπου δίνει οδηγίες για την μετά-κορονοϊό εποχή. Στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, στο Νταβός, όπου σταθερά συμμετέχει η Palantir.

Και φυσικά, δεν θα ξέραμε τίποτα για την Palantir και τι κάνει στην Ελλάδα, εάν η ίδια η εταιρεία δεν το δημοσιοποιούσε, θέλοντας να αυξήσει την χρηματιστηριακή της αξία, αναφέροντας ότι προσέλκυσε άλλον έναν πελάτη. Συγκεκριμένα, όταν η Palantir ανακοίνωσε στις 7 Δεκεμβρίου του 2020, την συνεργασία της με την Ελλάδα, για την αντιμετώπιση της πανδημίας, στην πραγματικότητα δεν ανακοίνωνε με καθυστέρηση, ότι συνεργάζεται δωρεάν επί 8 μήνες, με την ελληνική κυβέρνηση, αλλά έλεγε διακριτικά, ότι προσδοκά την υπογραφή μιας οικονομικής συμφωνίας, με την ελληνική κυβέρνηση στο μέλλον. Έπραξε  δηλαδή, ότι έκανε και με την βρετανική κυβέρνηση.

Εάν μάλιστα ανατρέξει κάποιος στην πορεία των μετοχών της, εκείνες τις ημέρες, θα δει ότι η ανακοίνωση για την Ελλάδα, φιγουράρει μεταξύ των λόγων, που οι μετοχές της εταιρείας είδαν άνοδο. Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με ρεπορτάζ του BBC, τον Οκτώβριο του 2020, αναφερόμενο στην Palantir, έκανε λόγο για αμφιλεγόμενη εταιρεία, η οποία κατάφερε να κάνει το ντεμπούτο της στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, πετυχαίνοντας αποτίμηση 22 δις δολαρίων.

Βέβαια, η πιο παλιά αναφορά στον τύπο, σχετικά με την Palantir και την συνεργασία με την Ελλάδα, υπάρχει σε δημοσίευμα του Bloomberg, στις 2 Απριλίου 2020, όπου αναφέρεται πως η πρόβλεψη εστιών covid, είναι η νέα δραστηριότητα που θα δώσει ώθηση στην εταιρεία. Εκεί περιγράφεται, πως 12 περίπου χώρες, ακολούθησαν τις ΗΠΑ και την Βρετανία και υιοθέτησαν το λογισμικό της Palantir. Στις χώρες αυτές περιλαμβάνονται οι οργανισμοί της Αυστρίας, του Καναδά, της Ελλάδας και της Ισπανίας, που ζήτησαν ψηφιακά εργαλεία, σχετικά με την πανδημία. Όταν λοιπόν η Palantir ανακοίνωσε την συνεργασία της με την Ελλάδα, έδειχνε προς τους μετόχους της, ότι και αυτός ο πελάτης θα περάσει από την δωρεάν δοκιμαστική συμφωνία, σε μια πλήρη συμφωνία στο μέλλον.

Η βοήθεια σε κυβερνήσεις.

Η  Palantir όμως, δεν κερδίζει μόνο χρήματα από το ονομαστικό αντίτιμο των συμβολαίων που υπογράφει, κερδίζει από τα προσωπικά δεδομένα, στα οποία αποκτά πρόσβαση και δεν το κρύβει. Ευθέως, ο συνιδρυτής της εταιρείας Πίτελ Τιέλ, έχει δηλώσει ότι «Η δημοκρατία και η οικονομική ελευθερία, είναι ασύμβατες» και ο διευθύνων σύμβουλός της, Άλεξ Καρπ, αναφερόμενος στην επιτυχία της συνεργασίας τους με την Europol και στην Γαλλία με τις μυστικές υπηρεσίες, δήλωνε «Πιστεύω ότι ο Δυτικός πολιτισμός έχει αναπαυθεί στους μικρούς μας ώμους, αρκετές φορές τα τελευταία 15 χρόνια». Δηλώσεις που προκαλούν και γεννούν πολλές δεύτερες σκέψεις, αλλά και πολλά ερωτήματα για τον ρόλο της αμφιλεγόμενης αυτής εταιρείας που εξειδικεύεται σε «big dataanalytics».

Και αυτό γιατί, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της ίδιας της εταιρείας, ο τεχνολογικός γίγαντας βοηθά κυβερνήσεις και τις αρχές καταστολής, να διαχειρίζονται τεράστιο όγκο δεδομένων.

Μπορεί λοιπόν η κυβέρνηση τότε να ισχυρίζονταν ότι «Δεν χρησιμοποιούνται δεδομένα κρουσμάτων covid και άλλα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα», ωστόσο αν όλα ήταν ανώνυμα και δεν επεξεργάζονταν και αναλύονταν, πως η κυβέρνηση έλαβε αποφάσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας;

Ποια ακριβώς προσωπικά δεδομένα καταχωρούσε η Palantir και σε ποια είχαν πρόσβαση οι αναλυτές της; Από πού, ο τότε κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλλιος Πέτσας, είχε τα στοιχεία, ότι μετά τις 9 η ώρα το βράδυ, στάλθηκαν 1 εκατομμύριο SMS στο 13033, για σωματική άσκηση;

Αν προσθέσει έξαλλου κάποιος στην εξίσωση την πατέντα της Palantir, από το 2013, για τον εντοπισμό των κινήσεων των πολιτών, μέσω των κινήτων τους, που κατά κόρον έχει χρησιμοποιήσει η αμερικανική αστυνομία και οι μυστικές υπηρεσίες, βγάζει χρήσιμα συμπεράσματα.

114AD9AD 2F55 48DE AF0B 2B4224CB0109
Το σχέδιο που αποκαλύπτουν τα Επίκαιρα

Η Palantir έφυγε, ο Μεγάλος Αδελφός έμεινε.

Στην εποχή των lockdown, η ίδια η Palantir έλεγε, ότι τα εργαλεία της χρησιμοποιούνται για να δημιουργηθεί, ένας ενιαίος κατάλογος δεδομένων, προκειμένου να παρακολουθείται και να αναλύεται η διάδοση της πανδημίας, να εκτιμάται η αποτελεσματικότητα των στρατηγικών περιορισμού της και να επιτυγχάνεται ο κατάλληλος συντονισμός, με τοπικούς φορείς. Την ίδια ώρα, κυβερνητικά στελέχη, είχαν κάνει κατά καιρούς νύξεις, για αυτήν την ολιστική εικόνα, χωρίς ποτέ να αναφέρουν, πως επιτυγχάνεται.

Η δημοσιοποίηση πάντως της παρουσίας της Palantir στην Ελλάδα, όπως έγινε γνωστό-επισήμως τουλάχιστον- δεν ολοκληρώθηκε με νέα συμφωνία τον Δεκέμβριο του 2020. Με αφορμή την πανδημία, η μάχη για τα προσωπικά δεδομένα και την πολιτική αξιοποίησή τους, φαίνεται ότι έφτασε και στην χώρα μας. Ο Μεγάλος Αδελφός βρίσκεται δίπλα στην κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Και μπορεί η Palantir να έφυγε σιωπηλώς, όπως ήρθε, όταν το θέμα έφτασε στην βουλή, ωστόσο η ιδέα της συλλογής προσωπικών δεδομένων των πολιτών, με αφορμή τον covid, παρέμεινε. Όπως είχε ανακοινώσει στις 4 Ιουνίου 2021 η κυβέρνηση, δηλαδή οι Βασίλης Κικίλιας και Κυριάκος Πιερρακάκης, οι πολίτες θα μπορούνηλεκτρονικά, μέσα από μια ειδική εφαρμογή στο κινητό, να εκτελούνενέργειες που θα αφορούν στην υγεία τους. Δηλαδή, μέσω κινητού, ο πολίτης θα έχει όλον τον ιατρικό του φάκελο, αλλά προφανώς και το κράτος και πιθανόν και άλλοι. Σύμφωνα με τις κυβερνητικές ανακοινώσεις, μέσω κινητού θα μπορεί να γίνεται αυτόματη έκδοση παραπεμπτικών και ιατρικών βεβαιώσεων, αλλά και θα έρχονται ειδοποιήσεις για εμβολιασμούς και προληπτικές εξετάσεις. Δηλαδή, όλα τα απόρρητα προσωπικά δεδομένα των πολιτών, «θα κάνουν βόλτα» σε κινητά και διαδίκτυο, όπου ασφαλώς θα έχει πλήρη γνώση το υπουργείο υγείας, αλλά και οποιοσδήποτε άλλος, που θα μπορούσε να έχει πρόσβαση στο κινητό μας ή στο e-mail. Στην εφαρμογή αυτή που θα υπάρχει στο κινητό, θα υπάρχει απ ευθείας πρόσβαση στην άυλη συνταγογράφηση και στην συνέχεια θα προστεθούν οι ιατρικές βεβαιώσεις, από γιατρούς όλων των ειδικοτήτων, ώστε να χρησιμοποιηθούν ως πιστοποιητικά για την εγγραφή σε χώρους άθλησης και συλλόγους ή την συμμετοχή σε εξετάσεις οδήγησης. Δηλαδή, οι γιατροί θα είναι υποχρεωμένοι, μετά την εξέταση του ασθενούς, να καταχωρούν στο σύστημα την βεβαίωση, την οποία θα μπορεί να χρησιμοποιήσει ηλεκτρονικά και με άυλο τρόπο ο πολίτης, για τις ενδιαφερόμενες υπηρεσίες και τους φορείς.

Ο Μεγάλος Αδελφός όμως, θέλει να είναι και «χρήσιμος», έτσι οι χρήστες θα λαμβάνουν ειδοποίηση στο κινητό τους τηλέφωνο, για να προγραμματίσουν τις προληπτικές τους εξετάσεις, υπενθυμίσεις για τον εμβολιασμό των ίδιων ή των παιδιών τους, καθώς και για ετήσιο προληπτικό τσεκ απ, προσαρμοσμένο στο φύλο και την ηλικία, αλλά και εξειδικευμένες εξετάσεις, όπως είναι η μαστογραφία, το τεστ παπ, καρδιολογικός έλεγχος, έλεγχος του προστάτη κ.λ.π.  Με το πρόσχημα δηλαδή της υγείας, όπου ο κορονοϊός υπήρξε η αφορμή, το κράτος και η κυβέρνηση, προχωρά στο πλήρες φακέλωμα των Ελλήνων πολιτών, φυσικά για το καλό μας.

92467972 CC84 49FE 9D74 8487C074249E
Το σχέδιο ΑΡΤΕΜΙΣ.

Και μπορεί η Palantir να έφυγε, αλλά όπως αποκαλύφθηκε στον τύπο, υπάρχουν και ελληνικές –προφανώς μικρότερες- εταιρείες, που κάνουν παρόμοια δουλειά. Συγκεκριμένα, στις 31 Μαΐου 2021, το υπουργείο Υγείας επικύρωσε μια ακόμα συνεργασία, με ιδιωτική εταιρεία, με αντίτιμο 58.000 ευρώ, για έργο που αφορά την διαχείριση της πανδημίας και την διαχείριση προσωπικών δεδομένων. Η συμφωνία αυτή, ήταν η δεύτερη μέσα σε λίγες μέρες, όπου μια ιδιωτική εταιρεία αναλάμβανε έργο, που θα έπρεπε να φέρει εις πέρας το δημόσιο. Σύμφωνα με τα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας, η συμφωνία αφορούσε την υλοποίηση και οργάνωση του μηχανισμού επικαιροποίησης και σχεδιασμού, για την εφαρμογή εκσυγχρονισμένων δράσεων και την λήψη αποφάσεων, σχετικά με τον κορονοϊό. Δηλαδή η συμφωνία αυτή, αφορούσε την επικαιροποίηση του σχεδίου έκτακτων αναγκών, με κωδικό όνομα «ΑΡΤΕΜΙΣ».

Το συγκεκριμένο σχέδιο, είχε ενεργοποιηθεί το 2020 και η διαχείρισή του τέθηκε στην αρμοδιότητα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ). Μέσω αυτού η ΓΓΠΠ, είχε πρόσβαση σε δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα των πολιτών, όπως το φύλο, η ηλικία, ο τόπος κατοικίας, κινητά και ακίνητα τηλέφωνα, όσων έχουν νοσήσει από κορονοϊό, αλλά και όσων είχαν κάνει τα τεστ PCR. Η πρόσβαση αυτή επικυρώθηκε, με πράξη νομοθετικού περιεχομένου και έτσι η ΓΓΠΠ αντλούσε αυτά τα στοιχεία από τον ΕΟΔΥ. Ανάμεσα στις ελάχιστες πληροφορίες που είδαν τότε το φως, καθώς το εν λόγω σχέδιο χαρακτηριζόταν απόρρητο, ήταν το γεγονός, ότι θα περιελάμβανε τρία κέντρα: ένα «κέντρο ιχνηλάτησης» στεγαζόμενο στην ΓΑΔΑ, ένα «κέντρο ενημέρωσης» στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής και ένα «εποπτικό κέντρο» με έδρα το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Εδώ φυσικά προκύπτουν δυο ερωτήματα. Τα στοιχεία αυτά το 2020, ποιος τα επεξεργαζόταν; Είχε σχέση η Palantir; Και γιατί ιατρικά στοιχεία των πολιτών, έπρεπε να περνάνε μέσα από τις Αρχές Ασφαλείας;

Τα προσωπικά δεδομένα, για να διακινηθούν, βάση του νόμου, έχουν πολύ συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις. Η συλλογή και η επεξεργασία τους επιτρέπονται, μόνο όταν το υποκείμενο των δεδομένων έχει δώσει την συγκατάθεσή του. Μια από τις εξαιρέσεις, είναι η χρήση τους για εκτέλεση έργου δημοσίου συμφέροντος, από δημόσια αρχή. Πως λοιπόν στην συλλογή, επεξεργασία και ανάλυση προσωπικών δεδομένων, εμπλέκονται ιδιωτικές εταιρείες, όπως η Palantir;

Γιατί η κυβέρνηση άραγε, από το 2020, είχε φέρει κρυφά στην Ελλάδα την Palantir, που ο διεθνής τύπος την θεωρεί «αμφιλεγόμενη» και την έχει κατηγορήσει ότι έχει παίξει ρόλο στις εκλογές της Αμερικής, αλλά και στο Brexit;

Γιατί η κυβέρνηση Μητσοτάκη συνεργάστηκε επί 8 μήνες με μια εταιρεία, όπου με αφορμή τον κορονοϊό, σε ελάχιστο χρονικό διάστημα μπορεί να συνδυάσει δισεκατομμύρια στοιχεία προσωπικών δεδομένων, των Ελλήνων πολιτών;

Με δεδομένο λοιπόν, ότι η Palantir, είχε στο παρελθόν εμπλοκή σε εκλογές, αναρωτιέται κανείς εάν θα ξανασυναντήσουμε τα έργα και τις ημέρες της, στις επερχόμενες ελληνικές εκλογές, όχι φυσικά ως δημοσκοπική εταιρεία, αλλά ως διαμορφωτή των απόψεων της κοινής γνώμης. Αυτό ίσως είναι το μεγάλο μυστικό όπλο του ενοίκου του Μεγάρου Μαξίμου, που ελπίζει ότι ο «Μεγάλος Αδελφός» και οι «Μαγικές Σφαίρες», θα τον ξαναφέρουν μετά τις εκλογές στο πρωθυπουργικό γραφείο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ