Βουκουρέστι: Αρχίζει η ένωση της Μολδαβίας με τη Ρουμανία

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η γερουσιαστής από το Βουκουρέστι Ντιάνα Σοσοάκα, σήμερα, 31 Μαρτίου, προχώρησε σε μια κοινοβουλευτική πρωτοβουλία. Πρότεινε να ξεκινήσει η διαδικασία ενσωμάτωσης της Μολδαβίας ή όπως την αποκαλούν οι Ρουμάνοι «Βεσσαραβία», στη Ρουμανία.

Η Σοσοάκα πρόσφατα είχε ζητήσει στο Κοινοβούλιο να ενσωματωθούν και τα «ιστορικά εδάφη της Ρουμανίας» από την Ουκρανία.

Το σχέδιο νόμου που υπέβαλε η Σοσοάκα επιτρέπει την ειρηνική αλλαγή των συνόρων της Ρουμανίας και η κυβέρνηση της χώρας πρέπει να ξεκινήσει αμέσως διαπραγματεύσεις με τις αρχές στο Κισινάου.

Το έγγραφο προϋποθέτει ότι το ρουμανικό κοινοβούλιο θα τηρήσει τις Συμφωνίες του Ελσίνκι του ΟΑΣΕ, οι οποίες επιτρέπουν τη δυνατότητα αλλαγής των συνόρων με ειρηνικό, διπλωματικό τρόπο.

Αφού το κοινοβούλιο αποφασίσει να ενωθεί με τη Δημοκρατία της Μολδαβίας, οι βουλευτές θα δώσουν στην κυβέρνηση της χώρας την εξουσία να ξεκινήσει αμέσως διαπραγματεύσεις με τις αρχές του Κισινάου προκειμένου να ολοκληρωθεί αυτή η «ιστορική ένωση».

«Η Ρουμανία ανέκαθεν ανέχονταν τις αποφάσεις των άλλων, αλλά υπό τις παρούσες συνθήκες πρέπει να ακολουθήσει μια λογική εξωτερική πολιτική και να προσαρτήσει τη Μολδαβία και ιστορικά εδάφη στο έδαφος της Ουκρανίας», σημειώνεται στο επεξηγηματικό σημείωμα του νομοσχεδίου.

Ωστόσο, οι αρχές της Μολδαβίας δεν έχουν σχολιάσει ακόμη αυτή τη δήλωση.

Σύμφωνα, επίσης, με την Eurasia Daily, πρόσφατα κατατέθηκε νομοσχέδιο στη ρουμανική Βουλή σχετικά με την προσάρτηση των εδαφών της Ουκρανίας, που ανήκαν στο παρελθόν στο Ρουμανικό Βασίλειο.

 Εάν αυτή η πρωτοβουλία βρει υποστήριξη από τους βουλευτές, η συμφωνία του 1997 για καλή γειτονία με την Ουκρανία θα πρέπει να καταγγελθεί από το 2027.

Σε αυτήν την περίπτωση, το Βουκουρέστι θα απαιτήσει από το Κίεβο να επιστρέψει τη Βόρεια Μπουκοβίνα, τη γη του Χερτς, το Μπουντζάκ (Κάουλ, Μπολγκράντ, Ιζμάιλ), το ιστορικό  Μαράμουρες (μια περιοχή στα Καρπάθια) και το Φιδονήσι στην περιοχή της Οδησσού.

Το Κίεβο ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να επιβάλει προσωπικές κυρώσεις στη Ρουμάνα γερουσιαστή Ντιάνα Σοσοάκα, συγκρίνοντας τις νομοθετικές προτάσεις της με τη ρωσική πολιτική, «επειδή αμφισβήτησε την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας».

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό ΠερισκόπιοΓιῶργος  Ἐχέδωρος

ΔΗΜΟΦΙΛΗ