Αισχροκέρδεια χωρίς όρια: Νέα αύξηση στα τρόφιμα, παρά την μείωση του πληθωρισμού

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Φωτιά» πήραν για ακόμα έναν μήνα οι τιμές στα τρόφιμα, παρά το γεγονός ότι ο συνολικός πληθωρισμός παρουσιάζει αποκλιμάκωση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat, αυτό οφείλεται στο γεγονός πως υποχωρούν οι τιμές της ενέργειας. Η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία έρχεται να διαψεύσει τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης ότι η κατάσταση είναι καλύτερη και, μάλιστα, ότι σε αυτό έχει συντελέσει το «καλάθι του νοικοκυριού».

Σύμφωνα με τη Eurostat, οι τιμές των τροφίμων, μαζί μ’ αυτές του αλκοόλ και του καπνού, συνέχισαν την ανοδική πορεία τους, καταγράφοντας τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Μάρτιο (15,4% έναντι 15,0% τον Φεβρουάριο). Ακολούθησαν τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (6,6%, έναντι 6,8% τον Φεβρουάριο) και οι υπηρεσίες (5,0%, έναντι 4,8% τον Φεβρουάριο).

Να σημειωθεί ότι τα τελικά στοιχεία από ελληνικής πλευράς αναμένεται να οριστικοποιηθούν με την ανακοίνωση της ΕΛ.ΣΤΑΤ., που θα γίνει στις 10 Απριλίου.

Μόνο τον Φεβρουάριο…

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία για τον μήνα Φεβρουάριο, αυξήσεις καταγράφηκαν σε όλες τις βασικές ομάδες τροφίμων, όπως:

# Γαλακτοκομικά και αβγά (25,2%)

# Έλαια και λίπη (22,9%)

# Κρέατα – γενικά (20%)

# Ψωμί και δημητριακά (16,8%)

# Λοιπά τρόφιμα (13,1%),

# Καφές – κακάο – τσάι (13%)

# Ζάχαρη – σοκολάτες – γλυκά – παγωτά (9,2%)

# Μεταλλικό νερό – αναψυκτικά – χυμοί φρούτων (9%)

# Λαχανικά – γενικά (8,6%)

# Αλκοολούχα ποτά – μη σερβιριζόμενα (7,2%)

# Ψάρια – γενικά (2,6%).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ