Ελον Μασκ: Θέλει να μετατρέψει το Twitter σε ηλεκτρονική τράπεζα την ώρα που το τραπεζικό σύστημα κλονίζεται

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Στην αναμπουμπούλα ο λύκος χαίρεται». Αυτή η λαϊκή ρήση ταιριάζει απόλυτα στην πρωτοβουλία που φέρεται να θέτει σε εφαρμογή ο ισχυρός άνδρας του Twitter, ο οποίος παράλληλα ήταν και ο ιδρυτής του PayPal!

Την ώρα που το παγκόσμιο σύστημα κλονίζεται ενώ κυριαρχεί η ανασφάλεια αλλά και η οργή των καταθετών για τα μικρά επιτόκια καταθέσεων σε αντίθεση με τα τεράστια επιτόκια δανεισμού, ο δισεκατομμυριούχος ετοιμάζεται να δώσει την χαριστική βολή…

Λίγες ημέρες πριν, ο Έλον Μασκ έδωσε στους υπαλλήλους του μια πρόγευση για το σχέδιο του να δεκαπλασιάσει την σημερινή αξία του Twitter (Που σήμερα είναι περίπου 20 δισ.) και στον πυρήνα των πλάνων του είναι η οικονομική δραστηριότητα των εκατομμυρίων χρηστών του.

Είναι ένα «ριμέικ» των πρώτων βημάτων του Μασκ με την startup X.com, την πασίγνωστη, πλέον, Paypal. Η γρήγορη επιτυχία της εταιρίας διαδικτυακών συναλλαγών του Μασκ, του χάρισε το πρώτο μεγάλο κομμάτι της περιουσίας του, που στη συνέχεια επένδυσε στην Tesla, και ακολούθησε η ίδρυση της SpaceX που πλέον συνάπτει συμβόλαια με τη NASA.

Τώρα ο 51χρονος μεγιστάνας θέλει οι χρήστες του Twitter να μπορούν να μεταφέρουν πανεύκολα χρήματα ο ένας στον άλλο, χωρίς καθυστερήσεις, να επωφελούνται από επιτόκια καταθέσεων και «πολλά άλλα».

Πρακτικά, θέλει να μετατρέψει το Twitter σε μία παγκόσμια ηλεκτρονική τράπεζα, όχι μόνο για τις συναλλαγές, αλλά και για καταθέσεις που θα έχουν μάλιστα αυξημένο επιτόκιο…

«Νομίζω ότι είναι εφικτό να γίνουμε το μεγαλύτερο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα στον κόσμο», έλεγε ο Μασκ τον Μάρτιο, μιλώντας σε συνέδριο της Morgan Stanley. Αναλυτές εκτιμούν πως οι βλέψεις του να γίνει το Twitter εφαρμογή πληρωμών, θα μπορούσε να ενισχύσει σημαντικά τα έσοδα της εταιρείας που προς το παρόν εξασφαλίζει το 90% των εσόδων από τις διαφημίσεις.

Όμως, όπως συνέβη και με παλιότερα εγχειρήματα του Μασκ στην αυτοκίνηση και την αεροδιαστημική, «οι βλέψεις του έρχονται αντιμέτωπες με τεράστιες προκλήσεις μεταξύ των οποίων οι εδραιωμένοι παίκτες της αγοράς και τα ρυθμιστικά εμπόδια», σχολιάζει η Wall Street Journal.

Προς το παρόν το Twitter έχει κάνει μικρά βήματα προς την κατεύθυνση των ηλεκτρονικών πληρωμών και το «οικονομικό του μέλλον». Τον Νοέμβριο το Twitter υπέβαλε τις απαραίτητες αιτήσεις στο υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ. Τώρα πρέπει να υποβάλλει αντίστοιχη αίτηση σε κάθε Πολιτεία των ΗΠΑ που σκοπεύει να δραστηριοποιηθεί.

Εμπνευσμένος από αντίστοιχες εφαρμογές στην Ασία, ο Μασκ θέλει να εκμεταλλευτεί την κίνηση των εκατοντάδων εκατομμυρίων χρηστών. «Θα εκτελέσω το ίδιο επιχειρηματικό σχέδιο με αυτό της X.com προ 22 ετών, με κάποιες βελτιώσεις», παραδεχόταν πέρυσι.

Με το Twitter, θέλει να αναβαθμίσει το παλαιότερο πλάνο του για τις διαδικτυακές τραπεζικές συναλλαγές, στο πλαίσιο ενός μέσου κινητικής δικτύωσης, με απώτερο στόχο μία «σούπερ-εφαρμογή» που θα περικλείει και θα παρέχει τις υπηρεσίες πολλαπλών app.

Μια τέτοια εφαρμογή θα μπορούσε να είναι μία μίξη περιεχομένου, υπηρεσιών επικοινωνίας και οικονομικών – εμπορικών συναλλαγών, όπως τα apps των τεχνολογικών κολοσσών της Κίνας – το WeChat της Tencent Holdings και το Alipay του Ant Group.

«Δεν χρειάζεται καν να δημιουργήσουμε μια εφαρμογή τόσο καλή όσο το WeChat στην Κίνα», σχολίαζε πέρυσι ο Μασκ σε ένα podcast. «Σκέφτομαι απλώς, γιατί δεν αντιγράφουμε το WeChat;»

Πληροφορίες: Καθημερινή – Wall Street Journal

ΔΗΜΟΦΙΛΗ