Αυτοί που έκλειναν τις εκκλησίες πριν δυο χρόνια τωρα αποζητούν τις ψήφους των πιστών

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Θέμα χρόνου είναι να προκηρυχθούν οι εθνικές εκλογές και μαζί, να αρχίσουν τα σούρτα φέρτα των πολιτικών στους Μητροπολίτες και τις μεγάλες ενορίες. Το τεστ που θα μπορούσε να γίνει για να δούμε αν η σχέση πολιτικού με ρασοφόρο ωφελεί στο τέλος κάποιον από τις δύο πλευρές είναι απλό: να αναλογιστεί ο Μητροπολίτης και ο ιερέας αν ο πολιτικός που τον επισκέφτηκε λίγο πριν από εκείνο το καλοκαίρι του 2019 τον… θυμήθηκε μετά.

από την εφημερίδα Ορθόδοξη ΑΛΗΘΕΙΑ

Από την άλλη, και ο πολιτικός να αναλογιστεί αν πήρε κάποια βοήθεια από την Εκκλησία εκτός από την… ευχή του. Οι σχέσεις των πολιτικών με την Εκκλησία, για να μην κοροϊδευόμαστε, αν είναι ουσιαστικές τότε ωφελούν εκατέρωθεν. Αν είναι υποκριτικές και της τελευταίας στιγμής και «ό,τι προλάβουμε» ή για «το ενσταντανέ», τότε δεν είναι για να φέρουν αποτέλεσμα, είναι για να κάνουμε χιούμορ.

Ποσώς οι Μητροπολίτες κόπτονται για τους περισσότερους πολιτικούς και το μέλλον τους. Για την Εκκλησία γενικότερα και τη Μητρόπολη ή την ενορία τους ειδικότερα κόπτονται. Εχει διάθεση ο πολιτικός να βοηθήσει; Εχει καλώς. Θα βοηθηθεί από το ποίμνιο ακόμη κι αν ο ιερέας τού πάει κόντρα. Γιατί ο κόσμος την καλή την πρόθεση τη βλέπει και την αναγνωρίζει.

Ποιοι βοήθησαν

Τα έχω γράψει και στο παρελθόν και τα θυμίζω πάλι. Αντώνης Σαμαράς, Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης, βοήθησαν ουσιαστικά την Εκκλησία. Εβαλαν πλάτη σε διάφορα θέματα και προώθησαν εκκρεμότητες πολλών δεκαετιών. Πλησιάζοντας περισσότερο στις εκλογές θα σας πω και ποιοι υπουργοί τα τελευταία 10 χρόνια βοήθησαν και προώθησαν θέματα της Εκκλησίας.

Πρέπει ο πολιτικός να βοηθά την Εκκλησία; Ασφαλώς. Δεν είναι μια συντεχνία ιδιοκτητών ταξί ή απλώς μιας ομάδας εργαζομένων στον δημόσιο τομέα οι ιερείς. Κάνοντας καλό στην Εκκλησία, αυτό το καλό επιστρέφει στην κοινωνία. Γιατί αν ο ιερέας μπορεί να αντεπεξέλθει καλύτερα στα έξοδα της ενορίας κάνει μεγαλύτερο φιλανθρωπικό έργο. Αν ο κληρικός έχει κι αυτός τον δικό του πενιχρό μισθό εξασφαλισμένο, μπορεί να ασκεί καλύτερα και πιο ήρεμα το έργο του. Ο κληρικός είναι ένας αγωνιστής που αγωνίζεται για τα προβλήματα της περιοχής του. Που σαν σφουγγάρι μαζεύει τα πολλά προβλήματα του κόσμου και προσπαθεί να τα διαχειριστεί.

Σε μερικές περιπτώσεις έχει κι ένα… στραβόξυλο αρχιερέα από πάνω του να του κάνει τη ζωή δυσκολότερη, παρά τα όσα προβλήματα. Επανέρχομαι, λοιπόν. Οι πολιτικοί πρέπει εκεί να επικεντρωθούν, αν θέλουν να έχουν ουσιαστική βοήθεια. Στον απλό παπά. Αν δεν θέλει ο απλός παπάς, κανένας Μητροπολίτης δεν μπορεί να περάσει γραμμή για οιονδήποτε. Και το κυριότερο: οι σχέσεις χτίζονται μέσα στον χρόνο, όχι μέσα σε δύο μήνες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ