Φράουλες: Ασπίδα στην καρδιά και τη γήρανση του εγκεφάλου

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Με έντονο κόκκινο χρώμα και ξεχωριστή γλυκιά γεύση, δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι οι φράουλες είναι το αγαπημένο ανοιξιάτικο φρούτο μικρών και μεγάλων. Ωστόσο, εκτός από απολαυστικές, είναι και ιδιαίτερα θρεπτικές. Ας τις γνωρίσουμε, λοιπόν, καλύτερα…

Ισως το πιο σημαντικό διατροφικό χαρακτηριστικό τους είναι τα αντιοξειδωτικά τους, και συγκεκριμένα ορισμένες φαινολικές ενώσεις, με κυριότερες την ανθοκυανίνη και την ελλαγιτανίνη. Πληθώρα επιστημονικών ερευνών έχει δείξει ότι οι ουσίες αυτές μπορούν να δράσουν προστατευτικά για την καρδιά, να προστατεύουν τα κύτταρα από μεταλλάξεις, ενώ παράλληλα εμποδίζουν τη γήρανση των εγκεφαλικών κυττάρων.

Λόγω των αντιοξειδωτικών τους αποτελούν ασπίδα προστασίας για τα μάτια μας, αφού φαίνεται να μειώνουν τον κίνδυνο της εμφάνισης εκφύλισης της ωχράς κηλίδος σε ποσοστό μεγαλύτερο του ενός τρίτου.

Αποτελούν μία από τις καλύτερες πηγές βιταμίνης C, η οποία σχετίζεται με την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, την προστασία του δέρματος και την εν γένει αντιοξειδωτική ικανότητα του οργανισμού. Μάλιστα, μία κούπα φράουλες μάς δίνουν περισσότερη βιταμίνη C από ένα πορτοκάλι.

Περιέχουν φυλλικό οξύ, το οποίο βοηθά στην πρόληψη των ελαττωμάτων του νευρικού σωλήνα όταν λαμβάνεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ενώ, σε συνδυασμό με τη βιταμίνη C και τη βιταμίνη Β12, βοηθούν τον οργανισμό να μεταβολίζει, να διασπά, να χρησιμοποιεί και να συνθέτει νέες πρωτεΐνες. Το φυλλικό οξύ βοηθά και στην αύξηση του αιματοκρίτη για τις γυναίκες.

Παρέχουν διπλή προστασία από τον ήλιο, προλαμβάνοντας και θεραπεύοντας τα ηλιακά εγκαύματα. Χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε αντιοξειδωτικά, οι φράουλες δεσμεύουν τις ελεύθερες ρίζες που παράγονται λόγω της ηλιακής ακτινοβολίας και τις εξουδετερώνουν. Παράλληλα, είναι πλούσιες σε τανίνες, οι οποίες ανακουφίζουν από τον πόνο του ηλιακού εγκαύματος. Προσφέρουν ενυδάτωση στον οργανισμό, αφού η περιεκτικότητά τους σε νερό φτάνει στο 92%.

Περιέχουν σημαντικές ποσότητες φυτικών ινών, οι οποίες συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του πεπτικού μας συστήματος.

Τι πρέπει να προσέξουμε όταν τις αγοράζουμε

Δεν διαλέγουμε υπερώριμες φράουλες, γιατί δεν κρατάνε πολύ.
Επιλέγουμε εκείνες που έχουν ζωηρό κόκκινο χρώμα, πράσινα καλοδιατηρημένα φυλλαράκια, έντονο άρωμα και ευδιάκριτες μικρές τρίχες στην επιφάνειά τους. Επίσης, προτιμούμε εκείνες σε μέγεθος μικρό έως φυσιολογικό.
Δεν αγοράζουμε ποτέ μεγάλες ποσότητες με σκοπό να τις φυλάξουμε για αρκετές μέρες, γιατί δεν διατηρούνται για πολύ. Συγκεκριμένα, κρατάνε έως δύο μέρες στο ψυγείο, μέσα σε γυάλινο μπολ, καλά σκεπασμένες.
Τι πρέπει να προσέξουμε όταν τις πλένουμε

Τις πλένουμε προσεκτικά με άφθονο νερό, καθώς είναι ιδιαίτερα ευάλωτες σε ρύπους και φυτοφάρμακα εξαιτίας της πορώδους επιφάνειάς τους.
Δεν αφαιρούμε τα φυλλαράκια τους προτού τις πλύνουμε. Ετσι, δεν θα εισχωρήσει το νερό στο εσωτερικό τους αλλοιώνοντας τη γεύση και το άρωμά τους.
Δεν τις πλένουμε προτού τις βάλουμε στο ψυγείο, γιατί το νερό τις καταστρέφει γρήγορα. Τις πλένουμε λίγο πριν τις καταναλώσουμε!

ΔΗΜΟΦΙΛΗ