Τα ρωσικά πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία θα βρίσκονται στα σύνορα με το ΝΑΤΟ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Ρωσία θα μετακινήσει τα τακτικά πυρηνικά της όπλα κοντά στα δυτικά σύνορα της Λευκορωσίας, δήλωσε ο πρεσβευτής της Ρωσίας στο Μινσκ, φέρνοντάς τα κοντά στο ΝΑΤΟ, μια κίνηση που πιθανόν να κλιμακώσει περαιτέρω τη σύγκρουση της Μόσχας με τη Δύση, ανέφερε το Reuters.

Το πρακτορείο υπενθυμίζει ότι στις 26 Μαρτίου, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε ότι η Ρωσία θα αναπτύξει τακτικά πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία.

Οι δύο γειτονικές χώρες είναι επίσημα μέρος ενός «κράτους της ένωσης» και βρίσκονται σε συνομιλίες για χρόνια για περαιτέρω ενσωμάτωση, μια διαδικασία που επιταχύνθηκε αφού το Μινσκ επέτρεψε στη Μόσχα να χρησιμοποιήσει το έδαφος της Λευκορωσίας για να στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία πέρυσι.

Τα όπλα «θα μεταφερθούν στα δυτικά σύνορα του ενωσιακού μας κράτους, γεγονός που θα αυξήσει τις δυνατότητες εγγύησης της ασφάλειας», δήλωσε ο Ρώσος πρεσβευτής στη Λευκορωσία Μπόρις Γκριζλόφ στην κρατική τηλεόραση της Λευκορωσίας.

«Αυτό θα γίνει παρά την κατακραυγή στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες».

Ο Γκριζλόφ δεν διευκρίνισε πού θα βρίσκονται τα όπλα, αλλά επιβεβαίωσε ότι μια εγκατάσταση αποθήκευσης, όπως είχε διατάξει ο Πούτιν, θα ολοκληρωθεί έως την 1η Ιουλίου και στη συνέχεια θα μεταφερθεί στη δυτική Λευκορωσία.

Η Λευκορωσία συνορεύει με τη Λιθουανία και τη Λετονία στα βόρεια και με την Πολωνία στα δυτικά, που αποτελούν μέρος της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ, η οποία έχει ενισχυθεί με επιπλέον στρατεύματα και στρατιωτικό εξοπλισμό από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Οι ΗΠΑ και οι άλλοι σύμμαχοι του Κιέβου δήλωσαν ότι ανησυχούν για το ενδεχόμενο η Ρωσία να στείλει τακτικά πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία, με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να λέει ότι είναι «ανησυχητικό».

Ο πρόεδρος Αλεξάντερ Λουκασένκο δήλωσε την Παρασκευή ότι η Λευκορωσία θα επιτρέψει επίσης στη Ρωσία να αναπτύξει διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους στο έδαφός της, εάν χρειαστεί.

2

Μέχρι τα τέλη του 2024/αρχές του 2025, σχεδιάζεται να σχηματιστεί τμήμα υποβρυχίων ειδικού σκοπού, το οποίο θα είναι οπλισμένο με την υπερτορπίλη «Ποσειδών», ως μέρος των υποθαλάσσιων δυνάμεων του Στόλου του Ειρηνικού,  ανέφερε πηγή εξοικειωμένη με τον ρωσικό στρατό.

«Έχει ληφθεί απόφαση να σχηματιστεί τμήμα πυρηνικών υποβρυχίων με ειδικό σκοπό στην Καμτσάτκα. Μιλάμε για τον Δεκέμβριο του 2024 ή το πρώτο εξάμηνο του 2025», είπε.

Το 2018, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν μετέδωσε για πρώτη φορά την είδηση ​​για τον «Ποσειδώνα», λέγοντας ότι ήταν ένα εντελώς νέο είδος στρατηγικού πυρηνικού όπλου που τροφοδοτείται από τη δική του πηγή πυρηνικής ενέργειας.

Κατά την ίδια ομιλία, ο Πούτιν πρόσθεσε ότι η τορπίλη έχει απεριόριστη εμβέλεια και μπορεί να λειτουργεί σε ακραία βάθη με ταχύτητα πολλαπλάσια από τις τορπίλες που εκτοξεύονται από συνηθισμένα υποβρύχια και άλλα σκάφη.

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό ΠερισκόπιοΓιῶργος  Ἐχέδωρος

ΔΗΜΟΦΙΛΗ